Læs mere

Kom godt igennem skilsmissen: Sådan klarer du udfordringerne

Kom godt igennem skilsmissen: Sådan klarer du udfordringerne

Her er bogen til dig, der skal skilles. Dig der – med eller mod din vilje – står i en overgang med udfordringer, spændinger, frigørelse og sorg.

Vi er forskellige og bliver skilt på forskellige måder. For nogle er skilsmisse et hårdt slag, for andre er den en personlig frigørelse. For børn er skilsmisse stort set altid forbundet med smerte, men ofte også med læring og udvikling.

Psykolog Gert Martin Hald giver i bogen en række konkrete anbefalinger, råd og øvelser – fx, at den voksne først og fremmest skal få styr på egne følelser og reaktioner.

Hvordan gør man det?

Man kan have en tendens til ikke at gå ind i følelserne af dyb sorg, vrede eller lettelse, fordi de enten bliver for smertefulde, tager tid og energi eller, fordi man velment vælger kun at fokusere på andres følelser og i den sammenhæng oftest sine børn. Men man skal forsøge at få styr på egne følelser (så godt man kan) fordi det skaber større følelsesmæssig balance, ro og overblik. I bogen findes teknikker, der kan lære én at håndtere sorg og vrede eller lære at give slip på det, der var, og rette blikket fremad.

Find bogen her:

Hvad er den største udfordring, når der er børn involveret?

”Den gode nyhed er, at langt de fleste børn får det godt igen. Samtidig kan det være vigtigt at vide, at skilsmissebørn især på længere sigt kan opleve, at de får flere venner, udvidet familie, lærer at forholde sig til forskellige værdier, normer, roller og livsstile, og at det kan være berigende for deres liv. Det kan som forældre være vigtigt at vide for ikke at fortabe sig i den smerte, man oplever at påføre barnet i forbindelse med skilsmissen eller den ’forældreangst’, man kan opleve, når man ser børnene dykke i trivsel i tiden efter skilsmissen. Fokuspunkterne her er at arbejde på at etablere rammer og struktur (fx bolig, samværsaftaler og økonomi), et godt forældresamarbejde og at kommunikere med sine børn på deres præmisser og ud fra deres perspektiv.”

Find bogen her

Hvorfor er det så svært pludselig at kommunikere med en tidligere partner - en person, man før delte alt med, men som man nu kan være helt fremmedgjort over for?

”Nu hvor I er skilt, skal jeres relation omstilles, så I ikke længere danner par, men stadig er fælles forældre for jeres børn. Uanset hvorfor I gik fra hinanden, skal I til at opbygge en ny og mindre intim relation. De udfordringer, I nu møder, kan ofte findes i årsagerne til, at jeres ægteskab ikke fungerede.

De kan måske beskrives som kommunikationsproblemer eller mangel på sympati, respekt eller fortrolighed, og de forsvinder ikke, fordi I er skilt. Efter bruddet oplever mange derfor også, at de skal lære det, der var sværest, mens de var sammen; nemlig god dialog, godt samarbejde og tillid og respekt for hinanden − alt sammen betingelser for, at forældreskabet og den nye relation kan fungere bedst muligt. Her er det vigtig at have fokus på at relationen ofte har et bestemt formål, og at relationen ikke skal være perfekt men blot ’god nok’ til at løse jeres fælles forældreopgave.

I bogen er der en række værktøjer til hvordan relationen kan omformes, hvordan I kan lære at kommunikere ’godt nok’, og hvordan I kan håndtere og løse konflikter, når disse opstår.” KOM GODT IGENNEM SKILSMISSEN er sprængfyldt med psykologisk indsigt, menneskelig støtte og konkrete og lettilgængelige øvelser, der hjælper dig godt gennem krisen. Uanset hvor let eller hård din skilsmisse er. Med denne bog på natbordet eller i tasken er du godt hjulpet, når det brænder på, eller der sker noget med dig selv, dine børn eller din eks, som du ikke forstår. Bogen er fuld af konkrete øvelser, der styrker din evne til at komme godt gennem en måske svær tid og videre til et godt liv som single eller i et nyt forhold.

KOM GODT IGENNEM SKILSMISSEN udkommer 7. maj 2020.

Artikel

Ny bog skal hjælpe os med at håndtere skyld i Corona-tiden

Ondt i maven, en klump i halsen eller en nagende følelse, der sætter sig i kroppen. Den dårlige samvittigheds mange facetter kan de fleste af os nikke genkendende til. Psykoterapeut MPF og tidligere sognepræst Ilse Sand er netop nu aktuel med bogen VENLIGE ØJNE PÅ DIG SELV, der skal hjælpe os med at gøre op med den drænende dårlige samvittighed. Og i lyset af Corona-krisen, er der netop brug for et sådan opgør mere end nogensinde før, mener Ilse Sand.

Læs mere