Læs artiklen

“Jeg kan ikke glemme personerne, selvom bogen er skrevet færdig”

“Jeg kan ikke glemme personerne, selvom bogen er skrevet færdig”

Vi har interviewet Gayle Forman om hendes nye bog JEG ER FARET VILD, som hun håber vil give læserne en følelse af, at de ikke står alene med deres problemer og udfordringer i livet.

Hvordan fandt du på historien?
Jeg havde svært ved at skrive noget som helst. Jeg gik i stå med syv forskellige projekter, men da jeg fik idéen om en gruppe mennesker, der alle er faret vild, føltes det bare, som om de var nødt til at være tre fortællere. Og jeg forelskede mig i Freya, Harun og Nathaniel lige fra starten, så det virkede som en klog beslutning at fortsætte.

Din nye bog har tre fortællere. Var det svært at skrive fra så mange synspunkter?
Den er helt klart anderledes. Strukturen med skift mellem tredje person-nutidsfortælling og første person-datidsflashbacks var også noget nyt – og helt klart en udfordring!

Skiller bogen sig meget ud fra dine tidligere?
Det er sjovt, du spørger, for bortset fra, at vi har tre hovedpersoner og følger alle tre synsvinkler i den her roman, så synes jeg faktisk, den har alle kendetegnene fra mine tidligere bøger: Historien udspiller sig i løbet af én dag, den veksler mellem flashbacks og nutid, den har musik, og så har den “all the feels”, som man siger. På den måde har jeg bevæget mig væk fra det velkendte, ja, men jeg er samtidig vendt tilbage.

Hvad er du mest stolt af ved den?
Jeg er ret stolt af opbygningen. Den havde jeg mange overvejelser om. Handlingen kører som en rundkreds, hvor vi bevæger os fra den ene person til den næste, og så den næste. Og det føltes bare som den rigtige måde at vise, hvordan de har overraskende meget til fælles, selvom de ikke selv tror det. Jeg er dog allermest stolt af karaktererne, for de tog bolig i mit hjerte, mens jeg skrev om dem, og nu hører jeg fra læsere, der fortæller, at de ikke kan holde op med at tænke på dem. Det kan jeg heller ikke! Personen Harun var især en fornøjelse at lære at kende. Den her homoseksuelle, muslimske teenager har åbenbart boet inde i heteroseksuelle, midaldrende mig hele tiden!

Hvad håber du, at dine læsere får ud af historien?
Følelsen af at være faret vild i livet er nok én, vi alle sammen kender. Men den kan være svær at tale højt om, især nu hvor vi deler billeder af det perfekte liv på nettet hele tiden. Det kan være slemt nok at føle, at man er faret vild, men det er værre at føle, man er den eneste.
I min bog tror de tre hovedpersoner, at de står alene med deres oplevelser, men da de møder hinanden, går det op for dem, at deres oplevelser er universelle. Den følelse vil jeg gerne give videre.

Om bogen:
Gayle Forman er mest kendt for sine kærlighedshistorier og frem for alt Hvis jeg bliver, der har trukket tårerne frem hos læsere over hele verden.Nu er hun klar med sin nye bog Jeg er faret vild. Den handler om tre unge mennesker, som ikke kender hinanden men mødes tilfældigt en dag i New York. Det eneste, de har til fælles, er en følelse af at være kommet på vildspor i livet. Som historien skrider frem, ender de med at tilbringe hele dagen sammen og får afgørende indflydelse på hinandens skæbner.

BØGER AF GAYLE FORMAN

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

Jeg er faret vild

Gayle Forman

Tilføj til ønskeliste

Bare en nat

Gayle Forman

Tilføj til ønskeliste

Bare et år

Gayle Forman

Tilføj til ønskeliste

Bare en dag

Gayle Forman

Tilføj til ønskeliste

Jeg levede

Gayle Forman