Læs artiklen

Snigende symptomer? Fri for allergi-forfattere fortæller om de symptomer på allergi, man alt for nemt overser

Snigende symptomer? Fri for allergi-forfattere fortæller om de symptomer på allergi, man alt for nemt overser

I bogen FRI FOR ALLERGI  af Mette Bender og Søren Lange kan du læse, hvordan du kan stoppe allergi med mad og potente planter, der dæmper histamin og inflammation og genopbygger tarme, immunforsvar og binyrer. På 7 dage kan du genstarte kroppens naturlige forsvar til ny elastisk styrke med allergikuren. I dette uddrag fra bogen, kan du læse om nogle af de symptomer på allergi, som nemt kan ryge under radaren.

Allergi påvirker hele tilværelsen. Vi taler som regel om symptomer i øjne, næse, mave og hud, og det er også her, de første symptomer viser sig. Senere sniger andre, mindre lokale og mere diffuse symptomer sig ind i billedet.

De symptomer, der kommer oven i hatten, er ikke så lette at knytte direkte til allergien. Du er bare træt og uoplagt. Du sover dårligt eller tager på og føler dig måske tung, sofasøgende eller trist.

* Fordi de snigende symptomer er mere generelle, bliver de måske ikke sat i forbindelse med allergi. Der kan jo være så mange grunde til træthed, nedtrykthed eller problemer med vægten.

Der kan komme andre sygdomme til, og det kan være svært at finde ud af, hvad der er høne, og hvad der er æg. Her gennemgår vi nogle af de snigende symptomer. Mange af dem er svære at skille helt fra hinanden. Uanset hvilke snigende symptomer voksne eller børn døjer med, vil allergikuren, mad mod allergi, kosttilskud mod allergi og akupressur mod allergi støtte og hele kroppen.

Træthed og koncentrationsbesvær
Når immunforsvaret konstant er på overarbejde, bliver kroppen træt. Den er ramme om en krig, der tærer på reserver af energi og livsglæde.

Det kan blive sværere at komme ud af sengen om morgenen, og der kan være en oplevelse af konstant minus på kontoen.

Det kan også være svært at samle sig, at huske og i det hele taget fungere godt på det intellektuelle og kognitive plan. Allergisk inflammation og dårlig optagelse af næringsstoffer fra tarmen og udtrættede binyrer er ofte årsagen.

Når kroppen registrerer, at inflammation og allergiske reaktioner udgør et større problem, end den kan klare på normal vis, samler den sine energireserver og gør en ekstra indsats for at skabe orden og balance.

* Kroppen trækker noget af energien væk fra musklerne og bruger dem på at hele. Præcis som når kroppen er ramt af en virus eller infektion. Resultatet er, at du føler dig mat, sløj eller uoplagt.

Find bogen nu:

Hjernetåge
Hjernetåge er en tilstand, der på engelsk hedder ’brain fog’. Det beskriver en omtåget fornemmelse af at være i en glasklokke.

Rigtig mange oplever i forbindelse med allergi en tilstand af hjernetåge, hvor de opfatter langsomt og lidt uklart, som havde de hovedet i en osteklokke.

Der kan være en oplevelse af et låg på reaktioner og følelser. Der er forvirring, måske let depression og problemer med at sove om natten.

* Allergisk inflammation og dårlig optagelse af næringsstoffer fra tarmen er ofte årsag til hjernetåge.

Søvnproblemer

Mange mennesker med allergi sover skidt. Det kan skyldes inflammation i tarmen og mangel på serotonin. Dårlig søvn er meget generende, men desværre også meget almindelig i forbindelse med allergi. Er der allergi hele året, kan det være svært at vide, om problemerne med at sove skyldes allergi. Der kan jo være så mange grunde til dårlig søvn.

Læg mærke til, om søvnproblemerne er værre, når symptomer som eksem eller maveproblemer i forbindelse med allergi også er værre. Er der tale om høfeber, er søvnbesværet måske størst, når de mest generende pollen er i luften.

* Den mad og de allergener, du tåler dårligt, skaber en inflammatorisk reaktion i tarmene. Niveauet af det beroligende og søvnbefordrende serotonin falder.

Nedtrykthed, bekymring og angst
Ved allergi falder niveauet af serotonin på grund af ubalance i tarmen. Det har stor betydning for psyken.

Hvis tarmsystemet ikke har tilstrækkelige mængder af næringsstoffer til at danne serotonin, og binyrerne er udpinte, oplever vi at være trætte og bekymrede ’uden grund’.

* Ved længerevarende allergi mangler kroppen de hormoner, der giver os den grundlæggende følelse af velvære og mod på tilværelsen.

Vi har svært ved at kæmpe os gennem dagen og føler os nedtrykte. Vi kan bekymre os voldsomt om stort og småt. Bekymringen og tristheden kan føre til mere stress, endnu mere svækket tarm og endnu mere allergi.

Problemer med vægten

Mennesker, der gennem mange år har døjet med allergi, oplever ofte, at det bliver sværere og sværere at holde vægten.

Fordi vægten kan stige af så mange grunde, er det ikke sikkert, at forbindelsen til allergi bliver knyttet. Men der er en sammenhæng. Den inflammation, der findes i kroppen ved allergi, gør det svært at holde vægten.

For når den allergiske inflammation hærger, vokser kroppens resistens over for insulin. Insulin er det hormon, der fører sukker fra blodet og ind i musklerne, og det mangler ved sukkersyge.

* Den overskydende insulin trækker for meget sukker ud af blodet, så vi får lavt blodsukker og bliver trætte og sultne. Vi spiser mere sødt og fedt, og allerede her er en årsag til, at allergi får vægten til at stige.

Fordi de snigende symptomer er mere generelle, bliver de måske ikke sat i forbindelse med allergi. Der kan jo være så mange grunde til træthed, nedtrykthed eller problemer med vægten.

Smerter i led og muskler
Når allergien har raset i kroppen et stykke tid, kan du få symptomer, der får dig til at tro, at du har en virusinfektion i kroppen.

Allergien og inflammationen gør dig øm i led og muskler, og du føler dig svækket og sløv. Ofte kommer og går symptomerne uden et fast mønster, og du kan tro, at du har en virus, der ikke vil gå væk.

* Inflammation i forbindelse med allergi kan ligne den inflammation, du får af en virus. Når allergien er voldsom nok, kommer inflammationen ud af kontrol og påvirker hele kroppen. Binyrernes kortisol rækker ikke til at holde den under kontrol.

Større modtagelighed for sygdom
Når du har udviklet én form for allergi, kommer der let flere til. Der opstår også lettere andre sygdomme, fordi immunforsvaret er presset.

* Forkølelser og vira vælter det trætte immunforsvar, og det kan være svært at vide, om man har fået en virus, eller om allergien bare er blevet værre.

Også værre sygdomme som lungebetændelse får lettere tag i allergikere. Inflammationen kan øge risikoen for autoimmune sygdomme som leddegigt, Chrons Sygdom eller sklerose, hvor immunforsvaret angriber dele af kroppen.

Læs mere om disse symptomer og flere, samt om allergi-kuren, der kan afhjælpe dem i FRI FOR ALLERGI af Mette Bender og Søren Lange

Redaktionen anbefaler: