Læs artiklen

Tusindkunstneren Flemming Quist Møller er stadig aktuel

Tusindkunstneren Flemming Quist Møller er stadig aktuel

Mon ikke de fleste voksne kender Egon, Hugo, Benny og Snuden? Nok alle bedst kendt, som dét de er, nemlig en Cykelmyg, et Jungledyr, en dreng med et badekar og et væsen med en lang snude. Alle er de opstået ud af tusindkunstneren Flemming Quist Møllers fantasi. Men hvor mange kender pigen Olga? Mød Olga og hendes opfinder her.

Flemming Quist Møller er tegner, børnebogsforfatter, musiker, manuskriptforfatter, filminstruktør, scenograf og skuespiller. Uden tvivl en tusindkunstner! Og i forhold til sine børnebøger er Flemming Quist Møller aldrig hoppet med på de forskellige tids- og modebestemte diskussioner om, hvordan 'rigtig' børnelitteratur skal se ud. Han har som et ægte barn af 60'erne altid suverænt været sin egen. Det er tydeligt, at han bevidst skaber sine figurer som et udtryk for den barnlige synsvinkel. De er fantastiske og realistiske figurer på én gang, og denne kobling mellem fantasi og virkelighed er karakteristisk for det univers, Flemming Quist Møller skaber i sine fortællinger for børn. Selv om hans bøger har de gamle klassikeres fortryllede verden og rolige, varme fortællemåde, så er de også meget nutidige og sprælske.

Et prisbelønnet værk
Cykelmyggen Egon er storebror. Ham opfandt Flemming Quist Møller nemlig allerede i 1967 - og det helt tilfældigt i forbindelse med, at hans egen søn havde et kløende myggestik. Olga er derfor lillesøster. Hun kom først til verden i 1983 i billedbogen OLGA OG KEDSOMHEDEN. Nu - 35 år senere - genoptrykkes bogen og det er et glædeligt gensyn og en påmindelse om et både farvestrålende og fantasifuldt illustreret, men også sprogligt stærkt værk. 
For- og bagside er ny, men historien den samme: Olga har feber og ligger i sengen og keder sig. Men da hun falder i søvn, møder hun Fantasien og hele dens verden med sjove væsner som Pjat og Pjank og en lille abekat. Hun møder også farlige Raseri og, værst af alle, Kedsomheden, som truer med at kvæle alle farver og rim. OLGA OG KEDSOMHEDEN er et lille storværk, en sand perle for både børn og voksne. Flemming Quist Møller fik i 1983 Kulturministeriets Illustratorpris for netop OLGA OG KEDSOMHEDEN. 

Begyndte som godnathistorier
Olga ligner sine søskende Cykelmyggen Egon, Benny, Snuden og Jungledyret Hugo. De har alle lyst at opleve noget nyt og spændende. Og det har de fra deres skaber. Det er ikke for ingenting, at historierne er begyndt som godnathistorier for Flemming Quist Møllers egne børn. De handler allesammen om at se sig om i verden. At søge udfordringen, oplevelsen og eventyret.
Flemming Quist Møller siger selv, at han så godt kan lide at arbejde for børn, fordi de er mere umiddelbare, åbne og uden samme forbehold som voksne, og han er meget imod, at man sætter grænser for, hvornår børn kan 'forstå' en historie. "Man kan opleve på så mange måder, og dét man ikke kan forstå, er tit dét, man oplever stærkest", siger multitalentet, som netop er fyldt 76 år i maj.

Også ny udgave af FLOTTE FUGLE 
Samtidig med genoptrykket af OLGA OG KEDSOMHEDEN, udkommer også en 3. udgave af billedbogen FLOTTE FUGLE. Denne smukke billedbog skabte Flemming Quist Møller for 25 år siden i samarbejde med tegneren Jens Gregersen. 3. udgaven har fået et nyt format og mere plads til de vidunderlige naturalistske farvetegninger. Billedbogen præsenterer 32 danske fugle, og Flemming Quist Møller har forfattet både et lille rim og en faktatekst om hver fugl.