Læs artiklen

Millioner har læst storværket bag kommende HBO-serie: Et dystert terrorkapitel i Spaniens nyere historie foldes ud i ny roman

Millioner har læst storværket bag kommende HBO-serie: Et dystert terrorkapitel i Spaniens nyere historie foldes ud i ny roman

PATRIA har solgt næsten en million eksemplarer i den spansktalende verden og lander i 2020 som miniserie på HBO Europe. Nu er romanen ude på dansk - læs de første reaktioner fra danske læsere her.

To baskiske familier i en landsby nær San Sebastian i det nordlige Spanien bliver revet fra hinanden, da faren til den ene bliver myrdet af den baskiske terroristgruppe ETA, som den ældste søn af den anden familie tilhører. 

Den spanske forfatter Fernando Aramburu, der selv er vokset op i Baskerlandet, har i romanen PATRIA brugt ETA’s våbenhvile til at skrive et litterært vidnesbyrd. Gennem litteraturen genforener han de sociale og følelsesmæssige bånd, der er brudt af vold og tragedier i det lange og mørke kapitel i spansk historie. 

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Patria

Fernando Aramburu

Terrororganisationen blev dannet i 1959 og opløste sig selv 2. maj 2018. De kæmpede for et selvstændigt Baskerland og brugte bilbomber og nakkeskud til likvideringer og snigmord.

I romanen møder læseren hovedpersonerne Miren og Bittori, der har været bedste venner altid. De er vokset op i en lille by i det nordlige Spanien, hvor de har stiftet familie og lever et stille liv. Indtil den dag, Bittoris mand begynder at modtage trusselsbreve fra terrorgruppen ETA: De kræver penge og kalder ham stikker og forræder. Bittori søger hjælp hos sin ældste veninde, men Miren er splittet. Hendes søn er netop blevet rekrutteret af ETA. 

Det er ikke ligetil at tage afstand fra sit eget kød og blod. Spændinger eskalerer, venskaber og familier knuses.

»Ideen om at fortælle historien ved hjælp af to familier kom til mig på en naturlig måde. De to familier er tæt forbundet. Der er ni mennesker, ni hovedpersoner, der har deres egne fortællerstemmer. De to familier består af mænd og kvinder i forskellige aldre og temperamenter med forskellige livserfaringer og forskellige skæbner,« fortæller forfatter Fernando Aramburu til det litterære online magasin The Millions.

Fernando Aramburu. Foto: Ivan Gimnez

Romanen foreligger nu på dansk i en oversættelse af Iben Hasselbalch. Og de første danske reaktioner er ikke til at tage fejl af:

»Der er et skær af både ensomhed og hjælpeløshed i alle personerne, og det gør det hele så hjerteskærende,« mener den 45-årige læser, Karina, der er testlæser for Saxo.com.

Andre i panelet er enige:

»Socialrealisme når det er bedst i personskildring, historie og sprogbrug,« mener 39-årige Sissel, mens Julie på 25 klister disse ord på PATRIA: 

»Bevægende, stærk og autentisk«.

Der er et skær af både ensomhed og hjælpeløshed i alle personerne, og det gør det hele så hjerteskærende

Tilføj til ønskeliste

Patria

Fernando Aramburu

Peruvianske Mario Vargas Llosa, der modtog Nobelprisen i litteratur 2010, siger således om romanen:

»Det er længe siden, at jeg har læst en bog så overbevisende og rørende, så intelligent udtænkt, en fiktion, der også er et velformuleret vidnesbyrd om en historisk virkelighed«.

Fernando Aramburu er født i 1959 i San Sebastián og bor i dag i Tyskland. PATRIA, hans internationale gennembrud, er foreløbig solgt til udgivelse i 23 lande. Aramburu har modtaget en række prestigefyldte litterære priser for PATRIA, blandt andre den spanske Premio Nacional de Narrativa 2017 og den italienske Premio Strega Europeo 2018. 

PATRIA er Aramburus første roman på dansk.