Læs artiklen
Feber ved daggry

7 ting du bør vide om sidste års litterære kæmpehit fra Ungarn

7 ting du bør vide om sidste års litterære kæmpehit fra Ungarn

6 stjerner i Kristeligt Dagblad til Péter Gárdos' Feber ved daggry: »En sejr over alle former for ringeagt og fremmedfjendtlighed; et monument over livet, poesien og drømmens kraft«

 

1945. Ungarske Miklos bliver indlagt på et svensk hospital efter at have overlevet flere år i en kz-lejr. Han vejer 29 kilo ved ankomsten og har fået slået alle sine tænder ud – og får af en svensk læge nedslående nyt: Han har tuberkulose og skal næppe regne med at leve mere end 6 måneder.

Miklos nægter dog at lade døden sejre og beslutter i stedet, at han vil giftes. Med stor ihærdighed får han fat på navnene på alle ungarske kvinder, der også er indlagt på hospitaler i Sverige – 177 i alt. Han skriver til dem og antyder, at de kender hinanden fra hjemlandet. En del kvinder svarer ham. En af dem er Agnes, der var blevet efterladt som død i Bergen Belsen-koncentrationslejren og kun ved et tilfælde snød døden. Agnes og Miklos begynder en længere korrespondance, som bliver begyndelsen på en stor kærlighedshistorie.

Her er 7 pointer, du kan lire af, hvis du gerne vil lyde klog på Feber ved daggry, Ungarns seneste litterære kæmpehit i international skala:

1) Romanen Feber ved daggry er baseret på fortællingen om, hvordan forfatterens forældre (foto) traf hinanden - en fortælling, Péter Gárdos ikke selv blev indviet i før 1998. Tre dage efter hans fars død åbnede hans mor en metalkasse, der havde været lukket i mere end 50 år. I kassen var der to bunker breve, én bunke med et rødt bånd omkring og én med et blåt bånd. 

2) Det tog ifølge forfatteren selv kun én nat at læse hans forældres korrespondance igennem, men mere end 15 år at få fortalt historien på skrift. Péter Gárdos var derfor 68 år, inden han debuterede som romanforfatter.

3) Feber ved daggry var den helt store overraskelse på sidste års London-bogmesse. Alene blandt de engelske forlag udbrød der budkrig blandt 9 forskellige udgivere. Foreløbig er romanen solgt til udgivelse i i alt 29 lande.

 

Feber ved daggry som den ser ud i hhv. Australien, Frankrig og Holland

4) Den australske udgiver Text Publishing tilbyder læserne af bogen pengene tilbage, hvis de ikke elsker den.

5) Péter Gárdos er en flittig filminstruktør, der har vundet flere end 20 priser for sit arbejde med især dokumentarfilm (og Feber ved daggry er derfor selvfølgelig blevet filmatiseret med Péter Gárdos selv som instruktør. Filmen er noget så kulørt som en ungarsk-israelsk-svensk coproduktion. Det er endnu uvist om og hvornår den får premiere i Danmark, se traileren nedenfor).

 

6) Péter Gárdos' mor Agnes, som i bogen kaldes Lili, er 90 år gammel, men lever i bedste velgående. 

7) Kristeligt Dagblad gav Feber ved daggry seks stjerner og kaldte den »En sejr over alle former for ringeagt og fremmedfjendtlighed; et monument over livet, poesien og drømmens kraft«. 

 

Redaktionen anbefaler: