Læs artiklen

52 nemme, små genveje: Her er livsnyderen Trines guide til et år uden overforbrug

52 nemme, små genveje: Her er livsnyderen Trines guide til et år uden overforbrug

Luksus er fedt - bare ikke hver dag. Sådan lyder det i Trine Baadsgaards bog, ET ÅR UDEN OVERFORBRUG (link), der for så vidt ikke handler om at spænde livremmen ind og se sin hverdag blive mere grå og kedelig – men om at få en mere bevidst tilgang til forbrug. Om at skære dårlige, dyre småvaner fra, så der bliver råd til det, der virkelig gør en glad.

Langt de fleste kan så let som (næsten) ingenting skaffe sig flere penge, hvis de gør sig klart, hvad det er, der er (mest) vigtigt for dem at bruge penge på. Men dag efter dag smuldrer pengene mellem hænderne på os, fordi vi ’bare’ bruger dem uden at tænke over det. 

Frugt og slik på en tankstation. Vand på flaske. En blomstret duttelut i supermarkedet. Fastfood. En dobbeltforsikring. Vand, der løber unødigt. Rester i køleskabet, vi ikke får spist.

Der er mennesker i Danmark, der vender hver en femøre, og som alligevel ikke kan få pengene til at slå til. Folk, der er arbejdsløse, på kontanthjælp, syge, unge og ældre. Men langt de fleste af os har et valg. 

Jeg siger det igen og igen: Du skal ikke undvære dét i dit liv, du er helt vild med. Dét, der gør, at du får smil på læben, glimtet af lykke, den gode fornemmelse
i maven. For så er vi tilbage ved den traditionelle sparetankegang, hvor alt bare bliver for surt, og hvor du konstant får en følelse af, at du egentlig ikke rigtig har råd til dit liv. Meget trist.

Du skal i stedet gå efter at få mere af det, du elsker. Er det takeawaykaffen hver morgen, der gør, at du i en stund synes, at livet er fantastisk? Får duften og smagen dig i gang på en måde, der bare slår alt andet, så skal den kop kaffe da for pokker købes hver evig eneste morgen! 

Men er det blot en vane, som du egentlig ikke tænker nærmere over, men noget, du bare gør, fordi det gjorde du også i går, så kan de ca. 14.000 kr., denne lille vane rent faktisk løber op i om året, måske bruges på noget af det, du rigtig gerne vil have. En ferie f.eks. eller en pensionsopsparing? 

En rengøringshjælp eller et teaterabonnement?

Prisen for den ene kop daglige hundedyre kaffe svarer til, at en familie på fire hver evig eneste måned kan gå til en fed koncert eller en teaterforestilling – og endda få råd til noget fra baren oveni.

Jeg fik på et tidspunkt en inspirerende mail fra en mor til fire børn, der havde været på ’forbrugsstop’. Hun havde fået nok af forbrug i alle afskygninger. Hun begyndte lige så langsomt at ’forfølge’ familiens penge for at se, hvad de egentlig blev brugt til. Hun meldte sig ud af alt muligt, begyndte at hæve et fast beløb hver uge til mad, lave madplan, bage brød. 

Hun købte ikke tøj til sig selv, og børnene fik kun nyt, når de manglede. Hun gik tur med veninderne i stedet for på café og læste dameblade på nettet. Det betød, at familien sparede hele den ene voksnes løn – hver måned. 

Altså 20.000 kroner i kolde kontanter. 

Pengene blev sat i banken, hvor de ventede på at blive brugt til noget sjovt. Det er et kunststykke, de færreste af os kan gøre efter, men det siger altså noget om, hvor ubevidst mange af os efterhånden bruger vores penge.

Jeg oplever en stadig større interesse for at være i stand til at leve mere enkelt og uden så mange udgifter, men folk mangler inspiration og kan ikke helt forestille sig, hvad de egentlig kan gøre. Jeg håber, at I finder inspiration i bogen – og tro endelig ikke, at jeg selv lever slavisk efter alle de råd, jeg giver. Nogle er mine kæpheste, andre er
måske dine. Brug dem som inspiration, og se på, hvad du vil ændre i dit forbrug.

I mange af de snakke, jeg har med mennesker om forbrug, møder jeg nogle gange den holdning, at det at leve bevidst er det samme som at leve kedeligt, gråt og ynkeligt. Nogle ser det som en snert af nærighed, eller som om de skal forsage og undvære alt det sjove. 

Men det er ingen af delene. Tværtimod. 

Det er fuldt af glæde og meget livsbekræftende. Glæde, fordi jeg har råd til det, der virkelig giver mig værdi. Livsbekræftende, fordi jeg får mange af mine drømme om et godt liv til at gå i opfyldelse. 

At have luft i budgettet gør dig ikke lykkelig isoleret set, men det giver dig en følelse af frihed, der er berusende.

Trine Baadsgaard er kommunikationschef i Fødevarebanken, der forvandler industriens madspild/madoverskud til måltider for socialt udsatte. Derudover holder hun oplæg om forbrug og driver en Facebook-side (link) med tip til hvordan man i praksis kommer sit overforbrug til livs.

Redaktionen anbefaler: