Læs artiklen

Erling Jepsen: Jeg var sølle og småsultede næsten hele tiden

Erling Jepsen: Jeg var sølle og småsultede næsten hele tiden

Forfatter Erling Jepsen har skrevet andet bind i sin serie af sort-humoristiske erindringsromaner om familiehemmeligheder. I HJEMMEFRA flytter den unge mand Erling til byen for at gå i gymnasiet og bo på kollegium. Der rammes han af kulturchok, sult og rigtig meget nøgen pigehud.

Med udgivelsen af erindringsromanen GRAMHAVET i november 2016 lød startskuddet til en serie på 5, 6, måske 7 bøger, hvori forfatteren Erling Jepsen fortæller om sit liv helt tæt på, dvs så selvbiografisk som muligt, og hovedpersonen hedder da også Erling. 

I GRAMHAVET var Erling en dreng, der boede med sine forældre i Gram. Nu i bind to, HJEMMEFRA, er han blevet en ung mand på 16 år, som i 1972 flytter til Haderslev for både at gå i gymnasiet og for at bo alene – langt fra familien i ismejeriet.

Find bogen her

Tilføj til ønskeliste

Hjemmefra

Erling Jepsen

»Jeg har med vilje haft fortrængt de år, for jeg har været pinligt berørt over mig selv i den periode. Også som voksen har jeg decideret følt mig skamfuld over, hvordan den Erling kom ud i verden. Derfor er jeg også overrasket over, hvor meget det har vist sig, at jeg alligevel kan huske«, siger Erling Jepsen og fortsætter: 
 
»Jeg klarede mig ikke så godt, dengang jeg blev fri af mine forældre og af Gram. Jeg drømte brændende om netop at flytte væk, men det var pissehamrende svært. Jeg var sølle. Småsultede næsten hele tiden. Og den status jeg havde i realen, hvor læreren læste mine stile op, fordi de var gode, og klassen lo, mistede jeg fuldstændig i gymnasiet. Hvad havde jeg så? For jeg ville så gerne adopteres af den store verden i Haderslev, men den verden ville ikke rigtig have mig. Det var også et kæmpe kulturchok at flytte til byen. Jeg havde aldrig set så meget nøgen pigehud før. Det var som at komme til et helt nyt land med en fremmed kultur. Men jeg kæmpede, for jeg havde ikke andet valg. Min far ville hade, hvis jeg flyttede hjem«. 

I længden var det selvfølgelig anstrengende at holde styr på alle løgnene

Oveni var der alle løgnene over for kammeraterne og lærerne på gymnasiet. Unge Erling opfandt til lejligheden bl.a. nogle revolutionære københavnerforældre, der var gået under jorden. Og påstod i den forbindelse, at han kendte København indgående.

»Løgnene kom lidt efter lidt, fordi jeg ville skabe en ny identitet uden forbindelse til Gram, og jeg ville ikke være mine forældre bekendt. Da vi skulle på udflugt til København, lærte jeg byen udenad på et kort. Det var et kæmpe arbejde at blive københavner på den måde. Og i længden var det selvfølgelig anstrengende at holde styr på alle løgnene«, husker Erling Jepsen. 

Find alle forfatterens bøger her

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

Frygtelig lykkelig

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Hjemmefra

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Erna i krig

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Gram-havet

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Hjertets dannelse

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Den sønderjyske farm

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Med venlig deltagelse

Erling Jepsen

Inden det næste bind i familiehemmelighed-serien, hvor hver bog kan læses selvstændigt, udkommer, regner Erling Jepsen med at skrive en ny historie om Erna og Kalle – kendt fra hans forrige roman, ERNA I KRIG.

Den skal sættes i scene 100 år efter 1. Verdenskrig, uden at de to hovedpersoner er blevet ældre.