Læs artiklen

Erling Jepsen: Heldigvis kom Erna til mig

Erling Jepsen: Heldigvis kom Erna til mig

Erling Jepsen er klar med ERNA I KRIG, en historisk krigskomedie og gavtyveroman om en vidtrækkende moderkærlighed. Det var ellers lige før, at han ikke kunne finde sin velkendte sort-humoristiske fortælletone.

For første gang i sit forfatterskab er Erling Jepsen klar med en roman skrevet med inspiration fra en indgående historisk research.

»Det har været et kæmpe arbejde. Og det ligner slet ikke mig, for jeg plejer at sige: ”Jeg har levet i 60 år. Er det ikke interessant nok at trække på?”«, siger han og ler.

Men det har det ikke været denne gang med ERNA I KRIG, selv om perspektivet stadig er hans sønderjyske rødder. Romanen foregår under 1. Verdenskrig, hvor 30.000 sønderjyder – eller dansksindede slesvigere – blev indkaldt til tysk militærtjeneste, fordi landsdelen dengang var tysk. Så Erling Jepsen har fordybet sig i soldaterbreve, dagbogsoptegnelser og bøger, ligesom han har fået assistance fra en historiker. Samtidig har han en personlig relation til krigen.

»Min morfar var med på Østfronten og blev sendt hjem fuld af granatsplinter. Jeg husker, at hans maveskind var sort og riflet på grund af de bittesmå splinter, der stadig sad i ham. Sådan har alle sønderjyder historier om 1. Verdenskrig«, fortæller Erling Jepsen, som under arbejdet med romanen oplevede at stå i et dilemma:

»Jeg følte mig mere bundet, fordi jeg har stor respekt og ærbødighed for det historiske, alle skæbnerne og alle de døde. Derfor var det svært for mig at finde den sort-humoristiske tone. Men jeg kan jo ikke uden den. Og heldigvis kom Erna til mig«.

Handlekraftige, sønderjyske Erna er hovedpersonen i romanen. Hun tør ikke lade sin enfoldige søn, Kalle, drage alene i krig og får derfor fat på en uniform, skærer sit blonde hår af og følger med ham til fronten. Senere får hun nok en genial idé, synes hun selv: Hun vil ødelægge den preussiske hær indefra på en yderst udspekuleret måde, så tyskerne hurtigere taber krigen.

»Der går flere historier om, at kvinder forklædte sig som mænd, så de kunne være med til at kæmpe. Min farfar, der var med ved Somme, fortalte min far, at deres bedste soldat viste sig at være en kvinde. Måske er det en skrøne, men det sætter fantasien i gang. Og Erna hjalp mig til at finde fortælletonen«, siger Erling Jepsen, der fortsætter:

»Skulle Erna have husket noget forkert fra f.eks. skyttegravene, må man ikke bebrejde hende. Hun har haft nok at se til, når hun både skulle passe på sin søn, selv tage del i kamphandlingerne – og forsøge at pynte lidt op dernede«.

En filmatisering af ERNA I KRIG er under overvejelse.

62-årige Erling Jepsen er født og opvokset i sønderjyske Gram – bor i dag i København. Han er dramatiker og forfatter og har skrevet bl.a. de filmatiserede romaner KUNSTEN AT GRÆDE I KOR og FRYGTELIG LYKKELIG samt HJERTETS DANNELSE og GRAMHAVET. For romanen DEN SØNDERJYSKE FARM modtog han DR Romanprisen.

↑ Klik play på billedet og se Erling Jepsen fortælle om ERNA I KRIG

ANDRE BØGER AF ERLING JEPSEN:

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

Erna i krig

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Gram-havet

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Hjertets dannelse

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Den sønderjyske farm

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Frygtelig lykkelig

Erling Jepsen

Tilføj til ønskeliste

Med venlig deltagelse

Erling Jepsen

REDAKTIONEN ANBEFALER: