Læs artiklen

Opdag de positive sider: Vær ikke så bekymret for dit barns computerspil

Opdag de positive sider: Vær ikke så bekymret for dit barns computerspil

Kender du følelsen? Du synes, computerspil er noget skidt, at dit barn går glip af livet, og at der opstår konflikter i familien på baggrund af dit barns spillevaner? Et godt råd til bekymrede forældre er at opdage de positive sider af computerspil, for én ting er sikkert: Gaming og e-sport er populært som aldrig før!

Computerspil omtales og opfattes ofte med skepsis og bekymring, og at computerspil skulle være usunde for børns udvikling og trivsel er blevet en udbredt opfattelse. Især drenge spiller ekstremt meget computer, men i alt dyrker 750.000 danskere en form for e-sport. Det er flere end antallet af fodbold- og håndboldspillere i de danske idrætsforeninger. Når mange forældre opfatter computerspil negativt – og dermed meget forskelligt fra deres børn – hænger det ofte sammen med uvidenhed. 

Forstå gaming – og dit barns drømme!

Mange børn drømmer rent faktisk om at blive professionelle til e-sport, og gamerne på det danske CS:GO-hold Astralis er i mange børns øjne lige så store stjerner som Christian Eriksen, Mikkel Hansen og Caroline Wozniacki. For børn er det efterhånden lige så sejt og imponerende at være professionel gamer som professionel inden for en klassisk sportsgren, og nøjagtig som med eksempelvis fodbold, håndbold eller tennis kræver det meget tid at blive god til computerspil. Desværre er det ofte netop mængden af timer brugt på computerspil, der skaber den største bekymring og de fleste konflikter i hjemmet. 

Gode råd til støtte og færre konflikter

Den bedste måde at forstå dit barns fascination og optagethed af computerspil er naturligvis at spille med selv! Hvis du alligevel ikke vil gå så langt, men gerne vil støtte og vise interesse, er her 3 gode råd, hvor dit barn vil opleve dit nærvær og engagement – og forhåbentlig også resultere i færre konflikter i hjemmet:

1) Lav noget fysisk sammen
Det kræver en fysisk stærk form at blive dygtig til e-sport, da reaktions- og koncentrationsevne ellers ikke vil være god nok. At spille CS:GO kræver eksempelvis 300-400 handlinger i minuttet. E-sport skal derfor kombineres med fysisk aktivitet, hvis man vil være rigtig dygtig. Astralis-holdet har en særlig coach til at træne spillernes fysiske form. 

2) Læs bøger om e-sport højt eller sammen 
Der findes efterhånden mange bogudgivelser om computerspil, e-sport og gameraction. Go Gaming er en ny serie, der handler om at spille CS:GO, om at være en del af et hold og med inspiration fra netop Astralis. Bøgerne er skrevet i et lettilgængeligt sprog og er meget velegnede som højtlæsning fra 9 år og selvlæsning fra 11 år. Få flere bogforslag HÉR.

3) Dyrk e-sport i en forening
Flere og flere steder i landet kan man ”gå til e-sport” i en forening, hvor man spiller sammen med andre og også har en træner. Desuden støtter DGI (Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger) dansk e-sport. Hvis dit barn er virkelig dygtig og engageret omkring sin e-sport, tilbyder mange efterskoler, ungdomsskoler - ja, endda folkeskoler og gymnasier en e-sportslinje. Computerspillene kan nemlig gøres til et pædagogisk værktøj, som faktisk kan forbedre rigtig mange kompetencer og færdigheder hos børn.