Læs artiklen
Essay

Hvad er en kvinde 40+, som ikke er mor?

Hvad er en kvinde 40+, som ikke er mor?

En kvinde, som har børn, vil altid være mor. Men hvad er en voksen kvinde egentlig, hvis hun ikke har børn? Det spørgsmål behandles i Dorthe Nors' DET VAR SÅ DEN VINTER og SPEJL,SKULDER, BLINK.

Da Dorthe Nors var en lille pige, besøgte hun sin grandtante Barbara i hendes lille rødstenshus. Hun var blevet fortalt to mærkelige ting om hende. 

- Hun havde aldrig været gift eller fået børn
- Hun havde haft den største gård i hele sognet

På væggene hang familieportrætter og også billeder af Barbara selv: Høj, stærk, rustik. Tanten manglede ikke noget, og ingen gjorde krav på noget fra hende. 

Men den lille Dorthe tog noget med sig hjem, som blev hos hende:

En kvinde kan være helt i sin egen verden, uden at det gør hende usynlig. En kvinde, som ikke er nogens mor eller kone, er ikke usynlig. En kvinde, som bilerne ikke længere holder tilbage for, som hun går dér med sine hængebryster og indkøbsposer, er ikke usynlig.

Som voksen skriver Dorthe Nors de kvinder frem, som ikke længere ses på skærmen, høres i æteren, sparres med i en intellektuel samtale. På lithub.com kan man læse hendes essay On the Invisibility of Middle-Aged Women, som behandler vigtigheden af at have en stemme og en plads i verden, selv når der ikke er nogen, der har brug for en.

LINK: Klik og læs det her - On the Invisibility of Middle-aged Women.

Tilføj til ønskeliste

Kantslag

Dorthe Nors

Tilføj til ønskeliste

Kort over Canada

Dorthe Nors

Tilføj til ønskeliste

Spejl, skulder, blink

Dorthe Nors

Tilføj til ønskeliste

Det var så den vinter

Dorthe Nors

Tilføj til ønskeliste

Kantslag

Dorthe Nors

Dorthe Nors er ikke bare en anmelderdarling herhjemme (som her, hvor hun høstede 6 stjerner i Berlingske for sin seneste roman, Spejl skulder blink).

Også i nogle af de mest hæderkronede amerikanske magasiner går det godt for hende. Læs amerikanernes take på Det var så den vinters engelsksprogede udgave So much for that winter her i WIRED og her i LA Times.

 

Redaktionen anbefaler: