Læs artiklen

Nul spoilere: 4 punkter til dig, der vil tale med om I love Dick

Nul spoilere: 4 punkter til dig, der vil tale med om I love Dick

Hvorfor hypes romanen I love Dick nu, når den fik så lunken en modtagelse i 1997? Og hvordan havde virkelighedens Dick det med at optræde i Chris Kraus vanvittige bogprojekt? Vi opklarer det hele her.

1. Det skal du vide om handlingen i I love Dick

I love Dick er en sandfærdig optegnelse af begivenheder i forfatteren Chris Kraus’ liv mellem 3. december 1994 og 19. september 1995. Den 39-årige filmskaber Chris er gift med den ældre akademiker Sylvère Lotringer, og de driver i fællesskab en smal forlagsvirksomhed.

Romanens Chris Kraus kender alt til kunstscenen i Californien, men ser sig selv som en fiasko som kunstner. Hun er depressiv, og hendes ægteskab er en ørken. Men en december-aften 1994 er hun ude at spise med med Sylvère og hans kollega, »Dick _«, som han præsenteres i bogen.

Hun mærker Dicks blik på sig og begynder at fantasere om ham. Romanens Chris Kraus har besluttet sig for at elske Dick som en besat.

Hun begynder at skrive skånselsløst selvudleverende breve til Dick, hun skriver, faxer og ringer til ham, og snart involverer hun også sin mand. Han hjælper hende med at skrive brevene og begynder også at formulere sine egne henvendelser til Dick. Det udvikler sig til et grænseoverskridende projekt for dem selv og for den sagesløse brevmodtager.

2. Det skal du vide om virkelighedens Dick

I love Dick udkom i 1997. Selv om bogen som genre var defineret som en roman, blev den læst som »litterær sladder« og ikke som et værk. Forfatteren var overrasket over interessen for Dicks virkelige identitet.

»Det var i bund og grund aldrig en bog om en virkelig person«, har Chris Kraus fortalt i et interview med kulturmagasinet Dazed.

Hun blev rystet, da hun fik nys om, at virkelighedens Dick var rasende og forsøgte at få nedlagt et fogedforbud mod bogen.

»Jeg ringede til ham og forsøgte at få ham til at skrive et forord, så alle ville tænke, at det var en idé, vi havde fundet på sammen. Men han var totalt frastødt af den idé«, har Chris Kraus sagt.

New York Magazine skrev efterfølgende en historie om fogedforbuddet og kontaktede en kendt, britiskfødt kulturkritiker med fornavnet Dick, som magasinet havde en formodning om var forlægget for romanens Dick.

Virkelighedens Dick var så vred over Chris Kraus’ projekt, at han lod sig citere for en stribe harmdirrende udtalelser om bogen, og dermed var hans navn ude i offentligheden. Dicks fulde navn nævnes ellers ikke noget sted i bogen, ligesom Chris Kraus har sløret fakta om hans udseende og andre identificerende detaljer.

»Der var virkelig ingen grund til, at hans navn blev forbundet med bogen«, siger Chris Kraus til Dazed.

3. Det skal du vide om modtagelsen af I love Dick

Der blev kun solgt nogle få hundrede eksemplarer af bogen efter udgivelsen i 1997. Små ti år senere, i 2006, blev I love Dick genudgivet i USA og vakte stor opsigt. Og de seneste år er romanen blevet en decideret international succes.

»Det var, som om det var en helt ny bog«, har Chris Kraus sagt for nylig i et interview i Information.

Spørgsmålet er, hvad der er sket med læserne siden den første udgivelse i 1997, der kan forklare dens aktuelle succes.

»Stilheden er blevet brudt. Kvinders erfaringer er blevet beskrevet bredt. Både igennem de sociale medier, men også fordi der har været et gennembrud i litterær fiktion og andre dele af kulturen. Kvindelige erfaringer generelt er blevet meget mere universelt afbildet og inkluderer alverdens nuancer«, har Chris Kraus for nylig sagt til Politiken.

»Men jeg vil sige, at man stadig mangler at få arbejderklassekvinderne med. Det var sandt i 1990’erne, og det er sandt i dag«.

4. Det skal du vide om bogen på tv

12. maj 2017 er der amerikansk premiere på en Amazon-tv-serie baseret på I love Dick. Instruktør er Jill Soloway, der blandt andet står bag tv-serien Transparent. I hovedrollerne som Dick og Chris ses Kevin Bacon og Kathryn Hahn, mens Griffin Dunne har rollen som Chris’ mand, Sylvère.

I love Dick er en del af Skala-serien. Find alle skalabøgerne her:

Tilføj til ønskeliste

I love Dick

Chris Kraus

Tilføj til ønskeliste

Bonjour Tristesse

Francoise Sagan

Tilføj til ønskeliste

Glasklokken

Sylvia Plath

Redaktionen anbefaler: