Læs artiklen

Sådan opstod ideen til Adichies bog

Sådan opstod ideen til Adichies bog

Chimamanda Ngozi Adichies bog, Brev til en nybagt forælder, begyndte som et brev til veninden Ijeawele, der som nybagt mor gerne ville have Adichies råd til, hvordan hun kunne opdrage feministisk. Her er Adichies tanker om dén opgave.

»En af mine barndomsveninder, der som voksen er blevet en fantastisk, stærk kvinde, bad mig for nogle år siden om at fortælle hende, hvordan hun skulle opdrage sin lille pige, så hun blev feminist. Min første tanke var, at det anede jeg ikke.

Det føltes som en enorm opgave.

Men jeg havde talt offentligt om feminisme og måske givet hende det indtryk, at jeg var ekspert i emnet. I årenes løb havde jeg også taget mig af mange af mine kæres børn; jeg havde arbejdet som babysitter og hjulpet med at opdrage mine nevøer og niecer. Jeg havde iagttaget og lyttet meget, og så havde jeg tænkt endnu mere.

For at imødekomme min venindes opfordring besluttede jeg at skrive et brev til hende, som jeg håbede ville være ærligt og praktisk, og som samtidig kunne tjene som en slags vejviser for min egen feministiske tankegang. Brev til en nybagt forælder er en version af det brev, med små rettelser.

Nu, hvor jeg også er blevet mor til en dejlig, lille pige, går det op for mig, hvor let det er at give råd om børn, når man ikke selv står midt i den enormt komplekse virkelighed. Alligevel mener jeg, at det er moralsk nødvendigt at tale ærligt om, hvordan vi kan opdrage børn på en anden måde og prøve at skabe en mere retfærdig verden for kvinder og mænd.

Min veninde skrev tilbage og sagde, at hun ville »prøve« at følge mine forslag.

Og når jeg genlæser dem, nu hvor jeg selv er blevet mor, er jeg også opsat på at prøve.«

Find bogen her:

Find alle Chimamanda Ngozi Adichies bøger her:

Redaktionen anbefaler: