Læs artiklen

Christina Hagen: Øv dig i at æde en fornærmelse i ny og næ

Christina Hagen: Øv dig i at æde en fornærmelse i ny og næ

Med spiddende humor rister forfatteren Christina Hagen den omsiggribende politiske korrekthed i sin nye bog, KORREKTHEDSBIBELEN.

”Skam Dem!” er mottoet for Christina Hagens nye bog, KORREKTHEDSBIBELEN, der udskammer enhver handling, enhver ytring, ethvert synspunkt.

Hun fortæller om tankerne bag:

»KORREKTHEDSBIBELEN er en bibel med kors på forsiden, fordi jeg mener, at korrektheden dyrkes som en religion i en tid, hvor vi ikke tror på ret meget andet. Man kan være fræk og kalde det en frelsthed. Jeg har det samme imod den frelsthed, som jeg har imod religiøs fanatisme: Det fører en følelse med sig af at være mere værd end andre. Det er arrogant. Og det er for let at tro, at man ved at tilslutte sig korrekthedsreligionen er et bedre menneske end de uvidende, der fejler. Jeg bryder mig ikke om den renhed. Det fællesskab, der dyrkes af korrekthedsfanatikerne, hindrer et fællesskab, der er endnu større, og som kræver gensidig forståelse og tolerance over for det vitterligt anderledes«.

Christina Hagen fortsætter:

»Min bog siger: Stop med at finkæmme alt for potentielle fornærmelser. Fokuser på det, du har tilfælles med dine medmennesker og øv dig i at æde en fornærmelse i ny og næ. Husk på, at alle har sårbare områder – også de såkaldt privilegerede. Hvis vi konstant skal tage hensyn til alle, hvilket ikke er praktisk muligt, hindrer det, at vi kan tale åbent sammen om virkeligheden, som den er. For alt er fornærmende over for en eller anden. Der findes ingen undtagelser. Jeg ser i tiden, at stort set alle føler sig diskrimineret, alle er ofre. Der er en enorm selvoptagethed skjult af en overflade, der handler om et sympatisk fokus på hensyntagen«.

I KORREKTHEDSBIBELEN, der er Christina Hagens syvende bog, ses forskellige slags skrifttyper, fordi forfatteren ønsker, at den opleves som et kor af stemmer. Tidens stemmer.

»Som nu den skrå håndskrift, der kan stamme fra en ældre, neurotisk, snerpet mand eller kvinde. Og noget er skrevet på ternet papir, fordi jeg husker fra min skoletid, at det var et helvede at få mine bogstaver til at holde sig inden for ternene. Jeg brugte timer på den absurde opgave at tæmme min skrift, så den passede ind. En følelse, der forplanter sig i en og gør en villig til at acceptere, at tingene skal være på en særlig måde for at være rigtige«, siger hun.

Christina Hagen – iført solhat, fordi det at tage på solrejser er en af bogens mange korrekthedssynder. Som der står i KORREKTHEDSBIBELEN: ”De er trist og grå, når De ikke deltager i Livets Lotteri med Ægtemand, Vejfester og Afkom og i Stedet lever alene, blodfattigt og selvoptaget, underholdt af Solrejser og promiskuøse Indslag. Så bliv dog Voksen, Menneske!”.