Læs artiklen

CASPAR ERIC: MÆND MÅ GERNE VÆRE FØLSOMME, MEN HELST I FORBINDELSE MED SPORT

CASPAR ERIC: MÆND MÅ GERNE VÆRE FØLSOMME, MEN HELST I FORBINDELSE MED SPORT

31-årige Caspar Eric er aktuel med sin fjerde poesiudgivelse. En stor bog på 294 sider om at gå fra hinanden, om sorg, drømme, tid, skam, skyld, kvinder og mænd.  Og om at prøve at finde det smukke i, at det er besværligt at komme videre efter et tab.

Forfatteren Caspar Erics nye bog, ALT HVAD DU EJER, handler om tab; tabet af et barn, af en kæreste, af den foregående generations hukommelse og af forbindelser, der knytter den unge mand i teksten til verden. Det er en historie om at blive 30 og vågne op og finde ud af, at man er voksen. Eller bør være det. Om skyld, skam og tid og om, hvordan selv det mest private er flettet ind i de store fortællinger om at være menneske.

Caspar Eric fortæller:

»Det er min egen historie. En tidligere kæreste og jeg skulle have et barn, vi mistede det i 11. uge, og et par måneder senere gik vi fra hinanden. Men samtidig er ens fortælling jo aldrig helt ens egen. Derfor er det heller ikke kun min fortælling. Og den måde man kan tale om f.eks. sorg er jo også et sprog, vi lærer og får overleveret. Allerede i de drømme og håb, man har, når man skal have et barn, er der meget fiktion. Bogen handler om at sørge over den fremtid, der aldrig blev til noget. Det er en fornemmelse, jeg oplever, der er i samtiden – at folk mister deres fremtid eller evnen til at drømme om et andet liv«, siger han og fortsætter:

»I bredere forstand handler bogen også om, hvad vi er i stand til at græde over kollektivt. Og måske især som mænd. Mænd må gerne være følsomme, men helst i forbindelse med sport. Og i dag er der nogle meget klare ideer om at skulle være stærk i sorgen eller at være god til at sætte ord på den. Men jo mere jeg selv begyndte at tale om det i mit privatliv, jo mere oplevede jeg, hvor mange jeg kendte, der bar på lignende historier, som en hemmelighed, og hvor sparsomt og kompliceret et sprog vi havde til rådighed«.

ALT HVAD DU EJER er samtidig en bog om, hvad vi kan bruge sorg til.

»Den begynder et sted, hvor sorgen kan været det første skridt til forandringer. Bogen prøver at finde frem til en generel næstekærlighed, som ikke bare er privat, men også kollektiv. Den prøver at tale om nødvendigheden af ikke altid at komme stærkere ud ‘på den anden side’ og om den følelse af tab, som hjernen ikke bare kan komme over – og derfra at finde det smukke i, at det er besværligt at komme videre«, fortæller Caspar Eric, som er magister i litteraturvidenskab.

Caspar Eric debuterede som forfatter i 2014 med den prisvindende digtsamling 7/11 om den ensomme pop-kulturkrop. I 2015 fulgte langdigtet NIKE om den unormale eller ødelagte krop. Og i 2017 var han klar med poesiudgivelsen AVATAR om den krop, der bliver kaldt syg, og som måske forsvinder.

Redaktionen anbefaler: