Læs artiklen

Carpe diem på nordjysk

Carpe diem på nordjysk

Kings of Jutland er en hæsblæsende krimikomedie om tre aalborgensiske fyre på skideren. En røverhistorie om at gribe chancen når man får den, proppet med humor og visdom om livet.

Bo og hans drenge har det stramt. AaB ligger på sjettepladsen, uden udsigt til andet end måske at snige sig op på femte, deres bil er blevet smadret af AGF’ere, og de har i øvrigt ikke penge til hverken smøger eller billetten hjem. Livet er hårdt. Derfor er det let, i et svagt øjeblik at komme til (ved et uheld selvfølgelig) at kalde pigen, man er vild med, for en klam smatso, og når hun så får sig en ”fuck-off loser”-attitude, så kan livet synes direkte håbløst.

Bo tager tiende; det gør ham, i de andres øjne, klogere end hvad godt er; for ham er det døden og det eneste lyspunkt er Ane, der går i samme klasse. Ronny laver ikke noget, men hans far har slået hans mor ihjel og er lige blevet færdig med at afsone. Skipperen, der egentlig hedder Clement, er den eneste der trods alt har gang i noget, for ham er det lykkedes at komme i tømrerlære (ikke at han nyder det).

Trekløveret Skipper, Ronny og Bo finder sig selv på bunden. Tilsammen udgør de AaBs nok mest lusede fans; og de ved det, så da de en dag sidder på deres sædvanlige bænk under Limfjordsbroen uden en krone på lommen og stærkt smøgtrængende, indser de at de må gøre noget. Og hvad gør man så? Så røver man selvfølgelig en bank for at komme ovenpå igen, for som de siger: ”Når ens skæbnebarometer i forvejen står på muggen røv, hvorfor så ikke tage skridtet fuldt ud? Få det overstået?” - og når man først har tænkt dén tanke, så havner man hurtigt i noget der minder om en dårlig actionfilm, med russiske skurke lige i hælene.

Når ens skæbnebarometer i forvejen står på muggen røv, hvorfor så ikke tage skridtet fuldt ud?

Hvordan bruger man bedst en halv million kroner i kontanter? Man har nok ikke så meget tid til at tænke over det, for når 3x Boris kommer brølende om hjørnet i en stor BMW, så er man på mange måder tilbage hvor man startede: på skideren. Når man så bliver smidt på røven ud af Københavns dyreste natklub, og ens kammerat i øvrigt skider østers i tynde stråler, ja, så er man ikke længere ude i noget lort, så er man ude i noget eksistentielt. Men man keder sig i det mindste ikke, når kuglerne fyger om ørene, og man har fingrene i boltsaksen. Og hvad er der så tilbage andet end at trække på skuldrene og erkende at livet er en karruseltur, der går op og ned?

Hvis det ikke er penge, de er rige på fra start, så er det Aalborgensisk varme; drengenes indbyrdes ping-pong er fyldt med lune gloser og kloge (og knapt så kloge) overvejelser om livet, og hvorledes det må leves. Den højtuddannede 10. klasses elev, Bo, formår på mange måder at flå lige tilpas nok i tøjlerne til at det hele ikke konstant kammer over i rent kaos, og hvis man hælder en smule bredrøvet brøndbytøs i blandingen, er de sammen klar til at fare afsted med russere i ryggen for at blive Kings of fucking Jutland.

Glenn Ringtveds KINGS OF JUTLAND er en røverhistorie, en vaskeægte skrøne direkte fra Ålleren, og der er smæk på, så meget, at når man endelig indhenter drengene efter 200 siders hæsblæsende læsning, så kan man ikke gøre andet end at læne sig tilbage og tænke ”Hold da kæft.

Foto: Robin Skjoldborg

Glenn Ringtved debuterede med BENNY BØF-FUGL OG ANDRE HISTORIER FRA CIRKUS BAMBINO. Han har siden skrevet mere end fyrre bøger for børn og unge. Heriblandt GRÆD BLOT HJERTE, GODNAT SAGDE KATTEN og fodboldserien DREAMTEAM, hvor hans seneste udgivelse DREAMTEAM – VEN ELLER FJENDE, er nummer syv i rækken.

Sammen med forfatterkollegaen Sanne Munk Jensen har han skrevet den prisvindende ungdomsroman DIG OG MIG VED DAGGRY.