Læs artiklen

C.J. Tudor: Jeg tror, at alle mennesker er i stand til at gøre forfærdelige ting under ekstreme omstændigheder

C.J. Tudor: Jeg tror, at alle mennesker er i stand til at gøre forfærdelige ting under ekstreme omstændigheder

I 2018 debuterede C.J. Tudor med KRIDTMANDEN, der var solgt til udgivelse i 38 lande, allerede inden bogen udkom på engelsk. Nu er C.J. Tudor tilbage med krimien DENGANG ANNIE THORNE FORSVANDT

Hvornår kom du på idéen til DENGANG ANNIE THORNE FORSVANDT?

Idéen startede med at tage form tilbage i 2014 før KRIDTMANDEN. Inspirationen kom fra Nordengland og det område, jeg tidligere boede i, hvor der for mange år siden fandtes miner. Efter minerne lukkede, blev landet tørlagt.

Da jeg arbejdede som hundelufter, plejede jeg at gå rundt i et af de gamle mine landskaber. Der var noget ved det, der føltes goldt og forladt. Jeg tænkte altid på, hvad der mon fandtes nede under jorden; tunneller, forladte maskiner … og måske andre ting. 

Hvordan vil du beskrive bogens hovedperson, Joe Thorne?

Han er vel egentligt lidt et skvat! Han er irritabel, moralsk tvetydig og rimelig hård ved andre mennesker. Men som bogen skrider frem, finder vi ud af, hvad der har formet hans karakter. Ligesom Ed i KRIDTMANDEN er han ikke ligefrem en helt, men jeg synes, han bliver mere elskværdig – eller vi forstår ham i hvert fald bedre, når vi finder ud af, hvad der er sket med ham.  

 

Jeg har altid følt, at en landsby som denne var et godt udgangspunkt for et mysterium eller en gyserhistorie.

Hvilken slags by er Arnhill, og hvordan vil du beskrive Arnhill Academy? 

Arnhill er en isoleret industri-landsby. Landsbyen er dårligt stillet og ikke særlig imødekommende overfor udefrakommende. 

Jeg gik i skole i en landsby, der minder meget om Arnhill. Den var ikke så isoleret, men ligeså industriel og trist. Skolen, jeg gik på, var, ligesom Arnhill Academy, en skole, der underpræsterede. Mange af eleverne gik ikke op i undervisningen, fordi de vidste, at de bare kunne arbejde nede i minen ligesom deres fædre. Ofte mødte underviserne ikke engang op til timerne. 

Hele stedet var trist og uinspirerende. Jeg har altid følt, at en landsby som denne var et godt udgangspunkt for et mysterium eller en gyserhistorie. 

I DENGANG ANNIE THORNE FORSVANDT vender Joe Thorne tilbage, fordi han får at vide, at nogle af de forfærdelige ting, der skete for ham, da han var barn, er begyndt at gentage sig. Hvad tænker du om tidsperspektivet i forhold til de forandringer, der sker i små byer og lokale skoler. Hvorfor er der så lidt, der ændrer sig over så lang en periode? 

Omdrejningspunktet for de små landsbyer var minen. Bedstefædre, fædre og sønner – alle arbejdede nede i minen. Folk, der er vokset op i sådan et lokalsamfund, forlader det sjældent. Sådanne samfund har ikke så store behov, så de er oftest ensporede og indadvendte. Børnene vokser op og følger fuldstændig samme fodspor som deres forældre.

Bogen foregår under den engelske kulminestrejke. Jeg gik selv i skole i den periode, og jeg så med egne øjne, hvordan strejken rev lokalsamfundene i stykker. Mange af minelandsbyerne kom sig aldrig over, at minerne lukkede, og de blev ekstremt fattige.

Der er et gennemgående dødstema i bogen – både hvad angår kulindustrien, samfundet og menneskene. Derudover stiller bogen også, både metaforisk og bogstaveligt, spørgsmålet om, hvorvidt du kan få det tabte tilbage.

Hvilke ligheder synes du, der er mellem DENGANG ANNIE THORNE FORSVANDT og KRIDTMANDEN? Og hvilke forskelle? 

Hovedpersonerne i begge bøger er undervisere. Vi har bestemte forestillinger om personer i visse professioner, og dem vil jeg gerne vende på hovedet. Derudover kan jeg godt lide at skrive om normale mennesker i unormale situationer. Begge hovedpersoner er en smule komplicerede med mørke hemmeligheder. Begge bøger omhandler mobning og venskaber, og de ser på, hvordan episoder i barndommen kan påvirke os i voksenlivet. 

Alligevel er DENGANG ANNIE THORNE FORSVANDT mørkere og mere barsk end KRIDTMANDEN. Der er nogle meget ubehagelige karakterer, bl.a. håndlangeren Gloria. Joe har flere gamle fjender end venner, og bogen er meget mere creepy. 

 

Find bogen her

I begge romaner går du tilbage til hovedpersonernes barndom. Hvorfor er barndommen vigtig for dig? Tror du, der findes ondskab i ethvert barn under de ”forkerte” omstændigheder?

Jeg tror ikke på ondskab, men jeg tror, at alle mennesker – børn som voksne – er i stand til at gøre forfærdelige ting under ekstreme omstændigheder. 
Børn fødes ikke med et moralsk kompas. Empati, forståelse, skyld og medfølelse er alle egenskaber, vi må tillære og efterfølgende pleje. Vokser et barn op i et miljø, hvor disse egenskaber mangler, tror jeg at risikoen for at handle forkert senere i livet er meget større.
Skolen bringer på mange måder det værste frem i børn, fordi der dannes grupper. Det gør andre børn til medsammensvorne i grusomhed og mobning, fordi de er bange for selv at ende som et offer. Det er en frygtelig, frygtelig tid for mange teenagere.

Nyder du selv at læse krimier? Hvis ja, kan du dele nogle gode bøger, du har læst for nyligt?

THE SEVEN DEATHS OF EVELYN HARDCASTLE af Stu Turton (Agatha Christie møder Quantum Leap). MY LOVELY WIFE af Samantha Downing (Dexter møder GONE GIRL – udkommer i marts i UK) og THE SILENT PATIENT af Alex Michaelides (jeg er stadig helt chokeret over, at jeg ikke havde forudset twistet i denne historie!) 

Hvad arbejder du på nu?

Jeg har lige afleveret min tredje bog til min redaktør i UK. Den hedder THE OTHER PEOPLE. 
“Driving home one night, stuck behind a rusty old car, Gabe sees a little girl’s face appear in the rear window. 

She mouths one word: ‘Daddy.’

It’s his five-year-old daughter, Ella.

He never sees her again.

Three years later, Gabe spends his days and nights travelling up and down the motorway, searching for the car that took his daughter, refusing to give up hope, even though most people believe that Ella is dead. 

Fran and her daughter, Alice, also put in a lot of miles on the motorway. Not searching. But running. Trying to keep one step ahead of the people who want to hurt them. 

Because Fran knows the truth. She knows what really happened to Gabe's daughter. She knows who is responsible. And she knows what they will do if they ever catch up with her and Alice . . .”

 

Find alle Tudors bøger her

Tilføj til ønskeliste

Kridtmanden

C.J. Tudor