34_checkmark

Fragt kun 29,95 kr. 

 25% på stærke biografier om det levede liv

Lad dig fascinere af virkeligheden med en roman, som tager udgangspunkt i det levede liv. Vi hjælper dig med at vælge med en god stak af de bedste bøger indenfor den biografiske genre – lidt for enhver smag og i hvert fald nok til resten af året. Brug rabatkoden LIV25, og få fratrukket 25% af prisen i kassen på nedenstående biografier frem til 13. december 2021.

Af Rasmus Meldgaard Harboe

»At rejse er at leve.«

Sådan skrev vores største danske forfatter, H. C. Andersen, da han filosoferede over sit liv og nedskrev sin egen selvbiografi. Vender man citatet om, passer det også meget godt. For livet er en rejse, og ligesom det var tilfældet med Andersens, er der mange af de mest interessante liv, som er blevet foreviget i litteraturen.

Her på Gyldendal har vi udvalgt ni spritnye biografiske romaner, som du kan begynde med, hvis du vil lade dig underholde og fascinere, røre og lære af det levede liv.

Til dig som kan klare en grum roman om afhængighed

BAR af Kristian Ditlev Jensen

Der er ikke lagt fingre imellem. Alkoholen har fyldt alt for meget i lange perioder af Kristian Ditlev Jensens liv, og også i hans nye roman spiller den en altdominerende hovedrolle. Næsten i hvert fald. For i virkelighedens verden stoppede forfatteren med at drikke, første gang da han fyldte 27 år, anden gang som 40-årig. Men hvad var der sket, hvis han var fortsat? Og kan man overhovedet skrive godt uden at røre en dråbe alkohol?

 

Bar

Bar

Bar er forfatteren Kristian Ditlev Jensens nye roman om livet med store mængder alkohol.

Først er alkohol noget, man ser, langstilkede glas og grønne ølflasker ved de voksnes borde. Så er det en enkelt pilsner, tre glas vodka til en fest, et par flasker rødvin til fællesmiddagen på kollegiet, én før maden, én til maden og nogle stykker efter, en øl i hånden, når baren lukker, en omvej på turen hjem fra Rom for at besøge et fransk vindistrikt, en særlig flaske likør der kun sælges i små partier, en sommerhustur bare for at få fred til at drikke.

Så er det forgæves forsøg på at stoppe, det sociale pres, pengene der ikke længere er der og en tur til London i ly for skattegæld, mere likør, et par flasker vin til maden, to flasker god gin til at komme gennem aftenen og en håndfuld stærke øl at falde i søvn på. Og så en dag en alkohol-coach, der stiller de svære spørgsmål: Var alle rejserne til eksotiske steder for at skrive reportager til aviserne blot en anledning til at drikke? Hvad blev der af livet? Af talentet? Og hvordan ser der ud for enden af vejen med alkoholen som livsledsager? Og hvordan ser der ud på vejen uden?

PRIS269,95 kr.

★★★★★ »River dig med fra første side« - BERLINGSKE

Til dig som elsker at dykke ned i en medrivende slægtsfortælling

BARNET FRA THY af Maria Helleberg

Efter anden verdenskrigs afslutning er verden født på ny, og både Maria Hellebergs far og mor er påvirket af det – sammen med hele resten af samfundet. Denne roman er en fortælling om en barsk barndom i 1950’erne og 1960’ernes Danmark. Bogen er tredje bind i en serie af slægtsromaner inspireret af forfatteren egen familie. Og mens de to foregående romaner beskæftigede sig med generationerne inden, er vi nu altså nået til Maria Hellebergs barndom.
Barnet fra Thy

Barnet fra Thy

Barnet fra Thy er tredje bind i Maria Hellebergs slægtshistorie, som også omfatter romanerne Kvinderne fra Thy og Søstrene fra Thy. Bogen kan læses selvstændigt.

Maria bliver født i 1956. Tiden er præget af opbrud: Nye tankestrømme vinder frem, "den gamle verden" udfordres. Marias forældre er progressive og intellektuelle, de hylder den nye tids idealer og byder forandringerne velkommen. Alting synes muligt. Men et eskalerende alkoholmisbrug, en hemmelig affære og et snigende vanvid truer med at splitte familien ad.

Barnet fra Thy er en fortælling om en far på kollisionskurs, en desillusioneret mor – og et nysgerrigt enebarn i kernen af et smuldrende ægteskab. En barsk, humoristisk og livsbekræftende erindringsroman om at vokse op i 1950’ernes og 1960’ernes Danmark. En intens fortælling om at være barn i efterkrigstiden - og til alle tider.

Historien er inspireret af Maria Hellebergs egen barndom.

PRIS249,95 kr.

»MEDRIVENDE«- LITTERATURSIDEN

Til dig som interesserer sig for den menneskelige psyke

JEG ER HVAD JEG HUSKER af Peter Øvig Knudsen

Peter Øvig Knudsen ved bedre end de fleste, hvordan livet inden for murene på det psykiatriske afsnit af Rigshospitalet ser ud. For at komme en svær depression til livs blev han indlagt i 2018, og senere modtog han elektrochokbehandling. På trods af frygten for den nærmest sagnomspundne behandlingsform, blev den hans redning, og siden har forfatteren skrevet på denne bog – en bog som (måske) kommer til at ændre dit syn på psykisk sygdom og den kontroversielle metode for altid.

Jeg er hvad jeg husker

Jeg er hvad jeg husker

På forhånd frygtede han elektrochok som sit værste mareridt. Men behandlingen viste sig mirakuløs.

I januar 2018 blev Peter Øvig helbredt fra en svær psykotisk depression på Rigshospitalets lukkede afdeling. Først bagefter gik det op for ham, hvor store omkostninger sygdommen havde haft for ham selv og hans nærmeste. I en lang periode ville hans fjortenårige søn ikke se ham.

I de tre år siden helbredelsen har Peter Øvig gravet i, hvad depression og elektrochok har gjort ved ham. Undersøgelsen fører ham fra hans ungdoms antipsykiatri til tredivernes slagtehaller i Rom og videre over CIA’s eksperimenter med hjernevask frem til den nyeste forskning i erindring. Han opdager, at vi måske selv digter, hvad vi husker.

Under arbejdet med Jeg er hvad jeg husker må Peter Øvig ændre sit syn på ikke bare psykisk sygdom, men også sine nærmeste – og sig selv. ”Jeg er blevet en anden”, konstaterer han i bogen, ”og jeg kan bedre lide ham.”

Jeg er hvad jeg husker er en selvstændig fortsættelse af Min mor var besat.

PRIS224,95 kr.

»Bogen er et chok. Man glemmer den aldrig«  -WEEKENDAVISEN

Til dig som vil ind under huden på et dansk filmikon

MIN FILM af Jørgen Leth

Hans liv strækker sig foreløbigt over otte årtier, og han har skrevet stakkevis af bøger og lavet film i et omfang som kun få andre i det danske kongerige. Der er kun én Jørgen Leth, og da han skriver denne bog, sidder han på Mallorca og ser tilbage på nogle af de film, som har skabt hans navn. Bogen er en skøn blanding af erindringer og anekdoter, filmhistorie og fascination i kunstnerens velkendte sprog.

Mine film

Mine film

”Salighed, ro, nydelse. / Jeg bryder i dag med vilje den kronologi jeg har fulgt med fortællingerne om mine film. / Det gør jeg, fordi min ryg bliver masseret meget grundigt og præcist på en solid blå træbriks, mens jeg lytter til den franske komponist Erik Saties pianostykker Gnossiennes, som Paola tilfældigt har valgt på computeren. Det er den musik, jeg brugte i filmen 66 scener fra Amerika, og den hensætter mig altid i en særlig vemodig stemning.”

Jørgen Leth sidder på Mallorca en vinter og ser tilbage på sine film, husker en frame, en idé, en fascination. Til sammen bliver MINE FILM på én gang til en filmhistorie, en poetik, en erindringsbog og mest af alt en dokumentation af en måde at se verden og livet på.

PRIS224,95 kr.

»En overskudsbog i bedste forstand«  - WEEKENDAVISEN

Til dig som trænger til et grin og en god historie

SKOLEKOMEDIE af Erling Jepsen

Du skal være forberedt på at blive godt underholdt med Erling Jepsens selvbiografiske roman om en ung mand fra Gram. I seriens tredje bind møder vi den 17-årige Erling, som er blevet fuldstændig besat af ambitionen om at skrive et dramatisk mesterværk. Sin muse finder han i sin dansklærerinde, men vent lige – er hun forelsket i ham, eller er det bare noget, han bilder sig ind?

Skolekomedie

Skolekomedie

På kollegieværelset i Haderslev hjemsøges den 17-årige Erling af familien i Gram og fortidens trængsler. Da hans gymnasieårgang får til opgave at lave skolekomedien i 3.g, melder han sig til forfatterholdet i håb om at få afledt tankerne og komme på hold med Randi fra klassen, som han har et godt øje til.

Erling bliver som besat af ideen om at skrive et dramatisk mesterværk og finder uventet en muse i sin dansklærerinde, fru Sonnenberg. I en rus af søvnløshed, skrivemani og psykofarmaka begynder han langsomt at miste grebet om, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion. Er fru Sonnenberg forelsket i ham eller er det fantasien, der spiller ham et puds?

Erling Jepsens Skolekomedie er en kulsort, humoristisk og fængslende fortælling om kærlighed og kunst, begær og bedrag.

Romanen er tredje bind i Erling Jepsens delvis selvbiografiske serie om familiehemmeligheder, Gramhavet (2016) og Hjemmefra (2019), og kan læses selvstændigt.

PRIS224,95 kr.

★★★★ »Ikke så lidt morsom« - POLITIKEN

Til dig som gerne vil røres i hjertet

SMÅT BRÆNDBART af Alberte Winding

De fleste af os er på fornavn med Alberte Winding. Med denne erindringsroman tager den respekterede musiker og forfatter os med tilbage til de helt unge år, mens hun stikker tæerne i voksenlivets sø og tager med sin kusine til USA. Bogen er ikke bare dokumentation i et nydelsesværdigt sprog. Gennem fortællingen får vi, der læser med, også et unikt indblik i, hvordan Alberte er blevet, jah, Alberte.

Småt brændbart

Småt brændbart

Er jeg blevet komplet sindssyg af hormoner og dovenskab? Jeg er på en gang en meget ung og usikker kvinde, et barn og en skiderik.

SMÅT BRÆNDBART er Alberte Windings erindringsroman om den sårbare ungdom. Om den prøvende, slingrende vej fra stort barn til ung voksen, om at begynde at ligne en, der er ude på noget, og om måske ikke helt at være parat til det. Om at rejse til det sagnomspundne Martha’s Vineyard i USA med sin kusine som 16-årig og føle, at dem derhjemme nu får et problem mindre. Om de første møder med mænd og om de første spæde anelser om, at man måske kan leve et liv med musik.

SMÅT BRÆNDBART er en upoleret og sitrende fortælling om at søge efter en plads i verden. Om musikken, kærligheden og døden. 

PRIS224,95 kr.

★★★★★  »Rammer følelser med totalt gehør« - JYLLANDS POSTEN

Til dig som har lyst til at læse en barsk page-turner

GRUNDVOLD af Rachel Röst

Hjemmet er grundvolden for alt godt. Sådan siger mormonernes profet, Joseph Smith, som Rachel Röst er vokset op i tæt åndeligt bekendtskab med. For hjemme hos den unge Rachel på Amager er familien mormoner, men da hun runder 16 år, beslutter hun sig for at vende det hele ryggen – religionen, familien, hjemmet – og træde ud i en helt ny virkelighed. En virkelighed, hvor hun må skrabe stumperne af sin splintrede selvforståelse sammen og opdage verden gennem nye øjne.

Grundvold

Grundvold

Rebecca vokser op i en mormonfamilie i Urbanplanen på Amager. Hendes far er tæt på Gud og får ofte åbenbaringer på familiens vegne. Som familiens overhoved dikterer han deres liv ned i den mindste detalje: hvad de spiser, hvilket tøj de må gå i, hvor mange stykker toiletpapir de må bruge, og hvordan de må røre sig selv. Onde kræfter truer familien, siger han, og hvis Rebecca og hendes to mindre søstre ikke overholder budene, vil de nedsynke i synd og seksuel urenhed og være dømt til at leve med løgnere og horer i evigheden.

Hjemmet er grundvolden for alt godt, siger Joseph Smith, mormonernes profet, men under farens strenge regler og gennemborende blikke bliver Rebeccas hjem et fængsel. Og langsomt begynder det at gå op for hende, at det ikke er Satan, der ødelægger hende, men hendes egen far.

Grundvold er en stærk fortælling om at vokse op med social kontrol og religiøs fanatisme. En roman om at finde styrken til at bryde ud og allerede som 16-årig stå på helt egne ben med et splintret verdensbillede – fremmed over for både sig selv, sin krop og den ungdomskultur, der omgiver en.

PRIS269,95 kr.

★★★★★ »En stærk, ambitiøs og uforfærdet debut« - KRISTELIGT DAGBLAD

Til dig som vil læse om moderskab og kultursammenstød

I KÆRLIGHEDENS NAVN af Karima Bouylud

Miriam er ung, da hun bliver anbragt i en ny familie. Da hun ikke længere kan fungere som mægler i sin dansk-marokkanske familie, begynder konflikterne at blusse op. Karima Bouylud har skrevet en rørende bog om tre generationer, som står mellem to kulturer. Om at have en mor og selv at blive mor, om længsel efter accept og anerkendelse. Bogen er skrevet på baggrund af forfatterens egen barndom.

I kærlighedens navn

I kærlighedens navn

I kærlighedens navn er historien om tre generationer af dansk-marokkanske kvinder og deres kamp for at finde sig selv og hinanden på ny, da den 13-årige Miriam bliver anbragt fra den ene dag til den anden.

Miriam er bindeleddet mellem moren, Nadia, og mormoren, Mimount. Anbringelsen tvinger Nadia til at forholde sig til en fortid, som hun har kæmpet for at fortrænge, og som hendes kæreste, Gabriel, ikke ved noget om. Uden Miriam som mægler bryder Nadia og Mimounts anspændte forhold ud i lys lue, og gamle reaktionsmønstre truer med at ødelægge dem alle tre.

I kærlighedens navn er en roman om kærligheden, fællesskabet og frigørelsens pris og om de valg, mange kvinder må tage i et liv mellem to kulturer.

 

PRIS269,95 kr.

★★★★ »BEVÆGENDE« - FYENS STIFTSTIDENDE

Til dig som vil læse om savnets konsekvenser og giftig maskulinitet

FARSKIBET af Glenn Bech

En far har taget sit eget liv. Hans to sønner er kun fem og tre år gamle, og tabet er gennemsyrende i drengenes opvækst. Hans fravær splintrer familien, og følgerne bølger helt op i den ældste af sønnernes voksenliv. Det er helt fortjent, at Glenn Bech bliver hyldet for denne rørende og barske roman, som er baseret på forfatterens opvækst og liv som søn af en far, som tog sit eget liv. Glenn Bech er en ny, lovende stemme, og efter debuten FARSKIBET udkom, har han blandt andet modtaget af Munch-Christensens Kulturlegat, som er Danmarks største debutantpris.

Farskibet

Farskibet

Da Glenn er fem år og hans lillebror, René, er tre, tager deres far sit eget liv. FARSKIBET er en desperat insisterende fortælling i og om hans fravær. Om to efterladte drenge og deres mor, om to teenagesønner og deres mor, om to voksne brødre og deres mor – alt sammen i lyset af tragedien, der blev til tragedierne, der blev til dette: et sorgfuldt og rasende vidnesbyrd om en familie ødelagt af giftig maskulinitet. En brutal erindringsroman om klasse, køn, vold og svigt.

PRIS224,95 kr.

★★★★★★ »Blændende … en rasende flot debut« - JYLLANDS-POSTEN