Jan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forlagschef: 3 vigtige biografier, du skal læse

Kom med tilbage til en tid, hvor Socialdemokratiet 'tog vare på det hele' med manden, der siges at være én af de klogeste, der har betrådt Christiansborg. Lær, hvad der ligger til grund for jihadisternes forhold til profeten Muhammad og få en kulørt familiehistorie fra nazitidens Tyskland. Det hele samlet i forlagschef Michael Jannerups tre biografi-anbefalinger til dig.

 

VIGGO KAMPMANN:

Nogle får ro i tilværelsen ved at læse krimier. Sådan har jeg det med politiske viggo biografier.

Biografien om Viggo Kampmann af Poul Smidt er en fantastisk spændende historie om et adoptivbarn med en hård barndom.

Kampmann ender alligevel med at blive både modstandsmand, embedsmand, finansminister og statsminister. Men samtidig må han sideløbende kæmpe med sine dæmoner og alkoholen.

Viggo Kampmann er én af arkitekterne bag grundstenene til det samfund, vi har i dag. Han er fx manden bag folkepensionen. Han er også med til at undfange den idé, at Danmark skal have et kulturministerium.

Vi er altså på et tidspunkt i historien, hvor Socialdemokratiet ligesom tog vare på det hele.

Bogen kan det hele og er nøglen til at forstå nogle af de store politiske diskussioner, vi har i dag.

Man siger om Kampmann, at han er én af de klogeste, der har betrådt Christiansborg. Men han er ikke udpræget politiker. Han er reformator.

 

MUSLIMERNES MUHAMMAD - OG ALLE ANDRES:

 Det er jo ikke en egentlig biografi.

Biografier om Muhammad kaldes jo sira-værker. Men det er en bog om, hvordan vi alle sammen har set på og fortolket Muhammad igennem tiden.

muslimForfatteren vender i bogen spejlet mod os selv; det er meget originalt og tvinger én til at reflektere. Du får indblik i sunniernes, sufiernes, jihadisternes og massemediernes forhold til Muhammad.

Og så er det i øvrigt en smuk bog fyldt med flotte illustrationer og fremstillinger af Muhammad. Den udkom sidste år til fremragende anmeldelser. Og det er med god grund.

Siden 2001 har vi indgående diskuteret islam. Men der sker ofte det, at forstener os i nogle positioner, hvor Muhammad bliver en slags monolit, der står i midten. Og som man enten bakker op eller skyder på.

Måden at skrive denne bog på tvinger os til at genforhandle vores egne perspektiver på en figur som Muhammad. Den maner til refleksion; en form for refleksionshistorie.

 

FAMILIEN MANN:

 I midten af familien Mann står én af de største tyske forfattere; Thomas Mann.

Men bogen handler om hele familien, fordi familien mann forfatteren har haft fat i samtlige brevvekslinger mellem familiemedlemmerne.

Det er en familiehistorie mere postmoderne, end vi kan leve op til i dag; en fantastisk kulørt historie om flydende seksualitet, stoffer og kunstnerliv.

Og samtidig skal familien håndtere den nazisme, der har lagt sig som en mørk tåge over det tyske samfund.

Michael Jannerup gav sine anbefalinger i udsendelsen BOGFROKOST, som du kan se herunder