Læs artiklen

8 trin: Byg nemt et lille kollegabibliotek på arbejdspladsen

8 trin: Byg nemt et lille kollegabibliotek på arbejdspladsen

Ikke alle læseheste når så ofte på biblioteket eller forbi boghandleren som vi gerne ville. Mellem job, lektielæsning, madlavning og fritidsaktiviteter er der ikke levnet meget plads, vel? Her er måske en idé, der kan hjælpe både dig og læseglade kolleger: Skab et bibliotek på arbejdspladsen, hvor I deles om hinandens bøger. Måske kan det bibringe jer værdifuld læsetid, som I havde sparet væk - og, hvem ved?, måske bane vej for et nyt læsevenskab på tværs af faglige skel?

Læs her, hvordan man kan gå frem, hvis I vil bygge et lille bibliotek på arbejdspladsen. Tilpas selv modellen, så den passer til lige jeres virksomhed.

1: Saml tropperne

Spørg de mest læseglade af dine kolleger om de vil være med til at være bibliotekarer i firmaets nye kollegabibliotek: En privat samling gode bøger, som kan lånes ud til alle interesserede kolleger. Bøgerne kommer fra jeres egne reoler og er allerede blevet læst, elsket og nusset lidt i og vil nu gerne ud og opleve flere eventyr i andres hjem.

2: Sæt formen
2-3 bibliotekarer får til opgave at holde styr på udlån og låneperiode, så bøgerne finder tilbage. Hold det simpelt, så ikke bibliotekarerne bliver lagt ned af ekstra arbejde. Lad evt. bibliotekarrollerne rotere hvert halve år.

3: Byg biblioteket
En hylde eller et par kasser (gerne på et sted, som mange kommer forbi, hvis muligt) kan udgøre et fint bibliotek, hvis man ikke har faciliteter til et rigtigt læsehjørne med lænestol, hyggetæppe og en stor reol. Skilt med formålet med biblioteket og med hvem man kan kontakte, hvis man gerne vil låne en bog med hjem eller give biblioteket en bog.

4: Udvid lånerskaren
Inviter alle i hele virksomheden med, når biblioteket er etableret - til både at donere, låne og anmelde. Så får I et fællesskab på tværs af skel mellem afdelinger; et fællesskab, som kan række ud over det faglige. 

5: Sæt regler
Opfordr alle lånere til kun at donere bøger, de har et varmt forhold til og gerne lod stå hjemme på reolen. Sig som velgørenhedsorganisationen Læs for livet: »Doner kun bøger i samme stand og kvalitet som du ville forære til en du holder af«. På den måde sikrer I et vist niveau - og at biblioteket ikke bliver skraldespand for trætte bøger, som den oprindelige ejer ville have smidt ud. Bibliotekarerne kan være dørmænd.

Overvej også, at højt elskede bøger ikke nødvendigvis skal skænkes til biblioteket for tid og evighed, men kan bo i biblioteket for en kortere periode som et år.

6: Lav følgesedler
Klæb et stykke papir ind i alle bibliotekets bøger, hvor lånerne kan skrive små hilsner og anmeldelser - så nye læsere kan følge bogens tur rundt hos kollegerne. Den oprindelige ejer kan skrive første hilsen, for eksempel noget i stil med »Denne bog læste jeg på en strand i Indien, og den genåbnede min lyst til at læse, som ellers havde ligget i dvale i et årti. Kærlig hilsen Hanne, HR«.

7: Hold biblioteket frisk i erindring
Bibliotekarerne bør jævnligt, måske en gang i kvartalet, minde om biblioteket og nye bøger på fællesmailen, så I sikrer nyt blod og frisk luft på hylderne. 

8: Alliér jer med ledelsen

Fortæl ledelsen om biblioteket og hvorfor det også gavner dem: Samarbejde på tværs, kendskab til nye kolleger, og fællesskab over noget ikke-fagligt. Måske vil de endda købe et par spritnye bøger til jeres hylder?

Bøger til biblioteksinspiration

Tilføj til ønskeliste

Sten saks papir

Naja Marie Aidt

Tilføj til ønskeliste

Radiator

Jan Sonnergaard

Tilføj til ønskeliste

Zappa

Bjarne Reuter

Vi vil meget, meget gerne se og høre om jeres biblioteker og bibliotekarer. Send et par billeder og nogle ord til os på socialmedia (@) gyldendal (.) dk.

Redaktionen anbefaler