Bettina Smed: Jeg tror på, at ALLE mennesker har et potentiale

Bettina Smed: Jeg tror på, at ALLE mennesker har et potentiale

Bettina Smed giver aldrig op, og hun tror på, at ting lader sig gøre. Måske vigtigst af alt, tror hun på mennesker – på de skøre, de skæve og de virkelig usympatiske. Vi har bedt hende med egne ord fortælle, hvorfor hun har skrevet MENNESKE FØRST- en livsklog beretning om at sætte mennesket først og derigennem hjælpe det til forandring. 

Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle skrive en bog!

Jeg tænkte simpelthen ikke, at jeg havde kompetencerne til det, eller at det, som jeg kunne bidrage med, ville have andre menneskers interesse. Alligevel kastede jeg mig ud i projektet i allerbedste Pippi-stil. Jeg tog min egen medicin, kan man vel sige, idet jeg valgte at låne Pippis tilgang til det, der er nyt og sagde: ”det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg godt”. Det er blevet til fagbogen MENNESKE FØRST, som udkom i maj måned i år.

Men hvorfor overhovedet skrive en fagbog? Jo, jeg har selv læst et hav af fagbøger i min konstante higen efter at blive dygtig til mit arbejde, og jeg har haft mange gode kolleger, som har gjort og oplevet det samme som jeg. Fagbøger har der været nok af, men kun de færreste er skrevet af praktikere – og endnu færre beskriver helt konkrete eksempler fra hverdagens mange dilemmaer. Endnu er det ikke lykkes mig at finde en bog, som samtidig også er meget detaljeret beskrevet i forhold til helt konkrete fagprofessionelle handlinger og refleksioner. Det er sådan en fagbog, jeg har forsøgt at skrive. 

MENNESKE FØRST er skrevet på en måde, så både du, der er helt ny i faget og du, som har mange års praksiserfaring, vil kunne gøre brug af den. Bogen er til alle jer, der arbejder som fagpersoner i det sociale område. Den er til socialrådgiveren, pædagogen, psykologen, sundhedsmedarbejderen, jobkonsulenten og mentoren – ja, til enhver der møder andre som en del af sit professionelle arbejde. Men den er også til dig, der bidrager i det frivillige arbejde. Og til dig, som blot er nabo eller på anden vis støder på et menneskeliv, som du interesserer dig for og involverer dig i. 

Bogen er tænkt som et oplæg til debat, og med det mener jeg, at jeg har beskrevet min egen praksis, mine egne erfaringer og mine refleksioner over disse som et bidrag til den samlede indsats i det sociale arbejde. Jeg er overbevist om, at vi som fagpersoner kan lære meget af hinanden og derved udvikle os og blive endnu dygtigere til at kunne indgå konstruktivt og fagligt kompetent i de processer, vi er en del af, når vi har med et andet menneske at gøre.

Igennem de mange år hvor jeg selv har arbejdet i det sociale område, har jeg gradvist opdaget, hvor stor en andel af mit arbejde, der i virkeligheden handler om at være et menneske først. Jeg har også opdaget, hvor meget lettere det er at etablere en bæredygtig relation, når jeg møder den anden som det, det er, nemlig som et menneske først og fremmest. Derfor kom bogen til at hedde MENNESKE FØRST. 

Jeg har valgt at indlede bogen med at fortælle en lille smule om mit eget liv som barn og ung i en svært udfordret familie med psykisk sygdom, vold, overgreb, alkoholmisbrug og mange sociale problemer. Det har jeg gjort, fordi min baggrund har vist sig at have en betydning for, hvordan jeg arbejdsmæssigt griber tingene an. 

I bogen forholder jeg mig til rammer, forberedelser, indstilling og retorik, når jeg beskriver mit menneskelige maskinrum og deler mine refleksioner. Men jeg forholder mig også til den indvirkning, som min egen personlige historie kan komme til at have på mit arbejde, og hvordan jeg arbejder med hele tiden at være bevidst om, hvad jeg tænker, hvad jeg siger, og hvad jeg gør, og som det nok vigtigste af alt – hvorfor. 

Jeg håber, at bogen vil kunne være med til at udfolde det komplekse, til tider frustrerende og alligevel helt igennem fantastiske arbejde, som jeg er så heldig at være en del af. Og jeg håber samtidig, at den vil kunne bidrage positivt til en vedvarende og respektfuld diskussion om, hvordan vi kan kvalificere vores indsats i det sociale arbejde.

/Bettina 

 

Redaktionen anbefaler: