34_checkmark

Fragt kun 29,95 kr. 

Bente Klarlund: 7 tips til en god (og sund) jul

Julen handler ikke om at skære julekonfekten fra eller om at skære ned på sovsen. Det handler heller ikke om at dårlig samvittighed, overspisning eller ”at komme igennem julen uden at tage på”. Julen er ikke noget, man skal igennem, siger Bente Klarlund, det er en fest. Og den skal nydes.

Bente Klarlund

Julen er julefrokoster, fester, gløgg og hjemmebag. Det er flæskesteg og sovs, andefedt og sylte – en ren fest. Og selvom den skal nydes, skal man også overveje, hvor længe festen skal stå på, mener Bente Klarlund, der er også en hverdag. Her giver hun sine syv bud på, hvordan man får en god (og sund) jul.

 

At dømme efter butikkerne og julekatalogerne, begynder julen allerede i midten af november og med nytårsaften som afslutning, kan julen komme til at strække sig over seks til syv uger. Giver man den fuld skrue med gløgg, juleknas og ekstra portioner i seks-syv uger, koster det naturligvis på sundheden. Men sundhed er mere end bare kost og motion.

 

”Det handler også om at dyrke familie og venner, have fokus på det, der giver mening, deltage i frivilligt arbejde, tænke udover sig selv, være optimistisk og opleve noget, der begejstrer en. Julen er en fantastisk anledning til at få et større perspektiv på det at være sund,” siger Bente Klarlund.

 

Her er hendes 7 tips: 1. Giv dig selv en julegave, allerede når julen begynder – motioner hver dag, så du kan styrke dig selv til festerne.
2. Spis først, når du er sulten. Spis varieret, mest grønt, og ikke for meget. Så er der plads til at nyde en god julefrokost, julemiddag og julegløgg, når der er fest.
3. Nyd den mad, du får serveret til festerne og hengiv dig til samværet omkring bordet.
4. Drikker du alkohol, så gør det sammen med maden. Det får din promille til at stige langsommere, og det er den høje promille, der er farlig for din krop.
5. Husk, hvad julen handler om – vi skal være sammen med dem, vi holder af. Nyd familie og venner. Det er sundt for dig.
6. Ikke alle har det nemt i julen. Invitér ensomme hjem, deltag i frivilligt arbejde og læg en ordentlig skilling i julebøsserne.
7. Det er sundt at opleve ærefrygt, altså noget der begejstrer og henrykker. Det kan måske være en julekoncert, en tur i skoven og hente juletræ med ungerne eller opleve en frostklar stjernehimmel.