Læs artiklen

Nu er 13-årige Caroline forfatter

Nu er 13-årige Caroline forfatter

Man behøver ikke at være en kendt forfatter for at skrive gode historier. På børnelitteraturfestivallen ALBUS er 13-årige Caroline Sjøgaard netop afsløret som vinder af ”500 ORD”-skrivekonkurrencen – en konkurrence som alle børn i alderen 9-14 år kunne deltage i tilbage i foråret 2018. 

I april 2018 gik Caroline i 6. klasse, og forud for ”500 ORD”-konkurrencen tilrettelagde Carolines dansklærer et skriveforløb for klassen. Efter en lang skriveproces med flere skrivefaser, skrivetips og tilbagemeldinger fra både lærer og klassekammerater, blev alle de færdige tekster indsendt til konkurrencen.

Årets tema var "Grænser"
Opgaven i skrivekonkurrencen var at skrive en fantasifuld eller realistisk hverdagshistorie om at opdage eller overskride grænser. Grænser er mange forskellige ting. Det kan være en fysisk adskillelse, en aldersgrænse, en portal til en anden verden. Det kan også være, at nogen eller noget har overskredet ens psykiske og følelsesmæssige grænse, eller det kan være de voksne, der sætter grænser for, hvordan børn og unge skal opføre sig og hvad, de må deltage i. 

Et udvalg af de bedste historier blev først fundet og en ekspertjury valgte til sidst vinderen, som ville få sin historie udgivet som illustreret bog på Gyldendal. Ekspertjuryen sagde bl.a. følgende om Carolines historie IDA OG ELVIS:

”Teksten har en god og billedskabende historie og en særlig sproglig karakter. Den rummer både en fin humor – og har også en tråd af alvor. Historien er bygget op omkring en kontrast mellem to verdener, der trækkes stærkt på – også sprogligt.”

Caroline, vinder af 500 ORD

Om IDA OG ELVIS … og Caroline
Carolines historie IDA OG ELVIS er netop udkommet som rigtig bog med illustrationer af Tove Krebs Lange. IDA OG ELVIS begynder med, at alt er gråt. Fliserne på badeværelset, væggene, skolegården, himlen. Selv Idas mor er blevet grå og kedelig. Hver dag ligner hinanden. Men da Ida en dag kommer hjem fra skole, er hendes hamster og bedste ven Elvis forsvundet. Ida griber sit løbehjul. Egentlig må hun ikke selv gå ud. Men det er jo en nødsituation … 

”Ordet grænser nævnes ikke direkte, men vi fornemmer klart, at hovedpersonen er nået til en personlig grænse for, hvad hun kan være med til: Der må et oprør, en forandring til”, uddyber ekspertjuryen.

Caroline bor i Gentofte med sin familie og går nu i 7. klasse på Busses skole. Caroline kan lide at skrive og være kreativ. Hun tegner, maler og sejler og holder af at være sammen med venner og familie. 

Skriv, skriv, skriv den gode historie

Aarhus Kommunes biblioteker står bag konkurrencen i et tæt samarbejde med Gyldendal, Biblo og Brønderslev Forfatterskole. Konkurrencen er skabt på baggrund af skrivekonkurrencen "500 Words", som kører årligt på BBC i England. Idéen stammer oprindeligt fra Hay Festival, som har spredt idéen til flere lande.
I 2019 holder skrivekonkurrencen en pause, men vender sandsynligvis stærkt tilbage i 2020. I mellemtiden kan skriveforløb som dét, Carolines klasse var igennem, tilrettelægges på baggrund af Skriv, skriv, skriv den gode historie, som Gyldendal har udarbejdet til ”500 ORD”-konkurrencen på dansk3-6.gyldendal.dk.