Læs artiklen

Her er 5 BZ-aktioner, du bør kende

Her er 5 BZ-aktioner, du bør kende

I Peter Øvig Knudsens bog BZ fortælles BZ-bevægelsens fra mange hidtil tavse kilder. Vi kommer også med bag facaden på en række af bevægelsens mest berømte besættelser. Her er 5 af dem.

Fabriksafledningsmanøvre: Schiønning og Arvé, Nørrebro, 1981 (foto nedenfor)

Den nedlagte gummifabrik Schiønning og Arvé i Heimdalsgade på Nørrebro i København var en af de allerførste mål for BZ’erne, der besatte huset 24. oktober 1981. Ved middagstid satte en demonstration på mellem 500 og 1.000 unge mennesker i gang fra Rådhuspladsen mod den tidligere rugbrødsfabrik Rutana, som var blevet besat – og ryddet igen – nogle dage tidligere. Da demonstrationen nåede frem kastede demonstranter med sten og fyrværkeri mod betjentene, der bevogtede Rutana. Betjentene trak stavene og gik til modangreb, og midt i al postyret fortrak en stor gruppe unge hen til gummifabrikken og besatte den. I løbet af eftermiddag og aften samledes 2-300 unge mennesker sig i huset. Schiønning og Arvé blev dog ryddet af politiet efter to dages besættelse. 

Foto: Henrik Saxgren
Foto: Søren Svendsen

Hjemmebagt kage til strisserne: Korsgade 25, Nørrebro, 1982 (foto ovenfor)

I foråret 1982 var BZ-Brigadens mål at skaffe boliger, der kunne bruges som kollektiver. Mange ejendomme i det område af Nørrebro, der blev kaldt Den Sorte Firkant, stod tomme og fungerede som tag-selv-bord for BZ’erne. Et af de første huse, der blev besat, var Korsgade 25, som en større flok BZ’ere rykkede ind i 23. april 1982 sammen med repræsentanter fra Nørrebros Pensionistgruppe. Pensionisterne fandt de unge krav om et rimeligt sted at bo naturligt, men havde betinget sig en besættelse uden brug af vold. Det løfte holdt BZ’erne. Da politiet dukker op, bliver betjentene budt hjemmebagt kage og tager nølende imod. Korsgade 25 bliver først ryddet 11. januar 1983.

Toiletkast: Mekanisk Musik Museum, Vesterbro, 1982 (foto nedenfor)

Det tidligere museum for musikinstrumenter var en af de mest markante bastioner for den hårde kerne i BZ-bevægelsen. Huset blev første gang besat 6. marts i 1982. Da politiet ville rydde huset, førte det til et kraftigt sammenstød mellem BZ’ere og betjente – bl.a. blev der kastet et toilet ned fra første sal mod betjentene. Efter tre timer blev huset ryddet og 120 BZ’ere anholdt. Mekanisk Musik Museum blev dog besat igen i 1985, og denne gang gik der fem år, før det kunne ryddes. 

Foto: Tomas Bertelsen, Scanpix
Foto: Signe Guttormsen

En spektakulær tunnel: Allotria, Nørrebro, 1983 (foto ovenfor)

Besættelsen af Allotria-huset  i Korsgade på Nørrebro – og rydningen af samme – var måske BZ’ernes mest spektakulære aktion. Huset blev besat 1. maj 1982. Et stort antal BZ’ere flyttede ind og det indtil da lukkede værtshus i stueetagen blev genåbnet. I al hemmelighed foregik der dog også andre aktiviteter i huset. 11. januar 1983 ankom hvad der anslås til 1.000 betjente for at rydde huset. En container blev hejst op i tredje sals højde, og politiet gennembrød muren ind til huset. Som viste sig at være tomt. BZ’erne havde gravet en tunnel under Korsgade og havde forladt huset i ly af mørket. Et banner var hængt ud af vinduet med teksten »Vi bestemmer selv, hvornår vi vil slås«.

Kim Larsen-hjælp og undtagelsestilstand: Ryesgade, Østerbro, 1986 (foto nedenfor)

BZ’erne indtog Ryesgade 58 1. juni 1983, og i flere år havde store dele af bevægelsen deres hverdag der. Husets ejer, Ungbo, forlangte dog huset ryddet, og selv om sangerikonet Kim Larsen gik ind i sagen og tilbød at købe huset og overdrage det til Københavns Kommune, mod at BZ’erne kan blive boende der, skulle huset ryddes. BZ’erne havde dog ikke i sinde at forladet huset frivilligt og oprettede barrikader rundt om hele huset. Den 19. september 1986 erklærede politiet hele Ryesgade-kvarteret i undtagelsestilstand, og det stod på indtil 22. september, hvor BZ’erne selv valgte at forlade huset.

 

Foto: Finn Frandsen, Polfoto

Redaktionen anbefaler: