Læs artiklen

5 bøger der (måske) kan bruges når sorgen ommøblerer alt

5 bøger der (måske) kan bruges når sorgen ommøblerer alt

Det er ikke til at sige, hvordan det forandrer os, når en stor sorg rammer os ... 

... men måske kan det hjælpe at læse om hvordan andre har grebet de nye livsvilkår, omverdenen og det store tab an. 

I Min usynlige søn beretter journalist Esben Kjær om at finde en ny måde at være i verden på, da det ubærlige skete, og hans søn Sebastian døde af en kræftsygdom. Her hjalp ingen af de selvudviklingsfilosofier, Esben Kjær havde hørt om, og bøgerne om sorg passede ham ikke med budskaberne om sorg er noget, der skal gennemleves og »kommes over«, så man kan vende tilbage til det normale liv. Så han skrev sin egen bog. Om at være i den transformering af alt det, man troede livet var, men ikke er mere – og om hvordan man forholder sig til de enorme kræfter, de slippes løs, når en elsket dør.

Esben Kjær modtog Liv&Død Prisen 2016 for sin »gave både for dem, der har mistet, og dem, der kommer til det, altså os alle«, lød begrundelsen, læs mere her.

H for høg af Helen Macdonald, der i 2007 mistede sin far pludseligt, er en bog – halvt erindring, halvt naturbog – om dyr og mennesker, om omsorg, fortvivlelse og forvirring - men også en forbløffende beretning om arbejdet med at tæmme en af naturens mest uregerlige skabninger. Den prisbelønnede bog har været  nr. 1 på nonfiktion-bestsellerlisterne i Storbritannien og USA.

I Max Porters roman Sorg er et væsen med fjer har to drenge mistet deres mor. Deres far føler kun tomhed. Han er gået i stå i sin afhandling og orker ikke flere velmenende gæster, der kommer forbi med aftensmad til ham og drengene. Det lille debutværk – lige dele roman og poetisk fabel – har høstet anmelderroser en masse og er under udgivelse i 20 lande. The Guardian siger det således: »Sorg er et væsen med fjer er hjerteskærende, sort-humoristisk og har en dyb resonans – bogen er en perfekt kondensering af, hvad det vil sige at miste nogen, men stadig elske verden«.

I På en måde skal vi dø fortæller præst på Rigshospitalet, Lotte Blicher Mørk, efter samtaler med en række personer, der har erkendt, at de skal dø, hvordan de finder en måde at være i afmagten – og om deres pårørende, som har stået foran at skulle miste. Hun fortæller om den dødssyge, unge mand med byens bedste udsigt på 16. etage, om den 91-årige med det fuldbyrdede liv bag sig, om den kræftsyge småbørnsmoders kamp for at acceptere sin situation, og hun fortæller om den kærlighed, som forældrene til en dødfødt pige kan udstråle, og som binder døtrene og hustruen i et fælleskab til den døende far og ægtemand.

June Reid, hovedpersonen i Bill Cleggs roman Har du selv haft en familie, har sjusket med vedligeholdelsen af sit gaskomfur. En dag eksploderer det og river alle hendes kære bort. Hvad gør hun nu? Hvad kan hun overhovedet gøre nu? Bill Clegg udforsker det værst tænkelige. Ifølge en af anmeldelserne er den »en mediteren over at udholde det uudholdelige, om at klø på, selv om det virker umuligt at finde noget at klø på for, men den er også et vidnesbyrd om den trøst, der indfinder sig efter om ikke tilgivelse, så i hvert fald accept.«

Find bøgerne her

Tilføj til ønskeliste

Min usynlige søn

Esben Kjær

Tilføj til ønskeliste

H for høg

Helen Macdonald

Redaktionen anbefaler: