Læs artiklen

Spritny podcastserie med Ida Herskind

Spritny podcastserie med Ida Herskind

I denne spritnye podcastserie taler journalist Ida Herskind med forfattere og kulturpersonligheder om de temaer, som nogle af vores største forfattere har beskæftiget sig med i deres liv og litteratur. Lyt i Apple Podcasts eller Spotify.

Glæd dig til at høre:

Dy Plambeck fortælle om, hvorfor penge fyldte rigtig meget i Tove Ditlevsens liv.

Halfdan E. fortælle om Dan Turells kærlighed til jazz.

Svend Brinkman fortælle om, hvorfor han siger nej.

Søren Ulrik Thomsen om mødet med storbyen. Og mange flere…

Samtalen mellem Ida og hendes gæst tager afsæt i Gyldendals Kolibri-serie, som er små bøger om stærke emner, skrevet af store forfattere. Skuespillerne Katrine Greis-Rosenthal og Martin Greis-Rosenthal læser uddrag op fra bøgerne.

LYT I APPLE PODCASTS ELLER SPOTIFY.

Troels Kløvedal – Om drømme

”Drømme er et enestående godt afsæt for handling,” sådan skriver Troels Kløvedal i bogen Afrodites smil. I første afsnit af Kolibri fortæller tv-vært Mikkel Beha om sin far Troels Kløvedal og drømme. Fra Troels’ spæde sejlerdrømme som ung elektrikerlærling, til hvordan det lykkedes ham at udleve sine drømme, og hvorfor det i det hele taget er vigtigt, at vi som mennesker har drømme.

Naja Marie Aidt – Om brud

Romantiske komedier har lært os, at kærlighedsfortællinger altid ender lykkeligt. Men passer det nu også? I andet afsnit af podcasten Kolibri, der er ude nu, fortæller Naja Marie Aidt om de store og små brud, der kan opstå mellem to mennesker, og om hvordan disse påvirker os. For ligesom bruddet kan ødelægge og såre os, kan det også lære os noget fundamentalt om, hvad det vil sige at være et menneske blandt andre mennesker.

Poul Henningsen – Om leg

Poul Henningsen var mange ting: arkitekt, designer, forfatter og kulturkritikker. Men mest af alt var han et legebarn. I tredje afsnit af Kolibri fortæller bogaktuelle Rebecca Bach-Lauritsen om PH’s legesyge, og om hvordan denne kom til udtryk i dovenskaben. For PH handlede dovenskab nemlig ikke om at slappe af, men om at slippe ud. Slippe ud af voksenlivets krav og forpligtelser og slippe ind i barnets umiddelbare, legende kontakt med verden.

Halfdan Rasmussen – Om natten´

Halfdan Rasmussens digte emmer af musikalitet, ordleg og drømmeagtige billeder, der åbner sindet op i minutterne før man lukker øjnene i og falder i søvn. I dette afsnit fortæller Marianne Iben Hansen om Halfdan Rasmussens sanselige digte, der beskriver natten og stjernehimlens overmandende effekt.

Karen Blixen – Om ægteskab

En historie om en perle er en af mange tekster i Karen Blixens forfatterskab, der handler om mislykkede ægteskaber. I dette afsnit af Kolibri dykker redaktør på Gyldendal Birthe Melgaard ned i fortællingen og dets to hovedkarakterer, parret Jensine og Alexander, der bliver gift og tager på en eventyrlig bryllupsrejse til Norge. På bryllupsrejsen prøver de to at lære hinanden bedre at kende – tilsyneladende uden held.

Søren Ulrik Thomsen – Om storbyen

Anonymitet, labyrintiske gader og et alsidigt folkeliv er nogle af de ting som forfatter Søren Ulrik Thomsen forbinder med storbyen. I dette afsnit af Kolibri fortæller han om, hvordan han som dreng flyttede med sin familie fra Stevns til Store Kongensgade i indre København, og om hvordan byen har ændret sig radikalt siden dengang.

Svend Brinkmann – Om nej

Har du husket at sige nej i dag? Hvis ikke burde du nok tage at gøre det. Så klart lyder budskabet fra psykologiprofessor Svend Brinkmann, der i sin bog ”Stå fast” forklarer om vigtigheden af nej’et i en kultur præget af effektivisering og optimering. I dette afsnit af Kolibri fortæller Svend Brinkmann om nej-hatten, og om hvorfor han stadig mener, at vi bør 'stå fast’.

Tove Ditlevsen – Om penge

”Penge mangler jeg ikke, men kærlighed”. Sådan skrev Tove Ditlevsen i en ægteskabsannonce i Politiken efter bruddet med sin sidste mand, Victor Andreasen. Sådan havde det dog langt fra altid været for den kendte forfatterinde, der voksede op i fattigdom. I dette afsnit af Kolibri fortæller forfatter Dy Plambeck om Tove Ditlevsen og om den rolle penge spillede gennem hele hendes liv.

Emma Gad – Om samtale

I 1918 udkom Emma Gads bog Takt og tone, som skulle lære borgerskabet om, ”hvordan vi omgås”. Et århundrede senere er bogen endnu aktuel. Hvordan kan det være? I dette afsnit af Kolibri forsøger Pia Fris Laneth at give et svar og fortæller, at noget af det vigtigste, vi kan lære af Emma Gad, er, at vi først og fremmest skal behandle andre mennesker ud fra et godt hjerte.

Dan Turèll – Om musik

I 1980’erne var Dan Turéll fast gæst på det legendariske spillested Jazzhus Montmartre i det indre København. Her sad han i timevis og lyttede til musik – meget som han herefter skrev om. I dette afsnit af Kolibri fortæller musikproducer og nær ven af Dan Turéll, Halfdan E, om Dan Turéll og hans kærlighed til musik. Også den han elskede at hade.

H.C Andersen – Om jul

I dag regner vi ofte H.C. Andersens eventyr som børnelitteratur. Men faktisk var den kendte forfatters eventyrer ikke skrevet til de små, men de store. Et budskab forfatteren gentagne gange forsøgte at få igennem. I dette afsnit af Kolibri fortæller sognepræst og ph.d. Kathrine Lilleør om H.C. Andersens eventyrer, særligt dem, der foregår omkring juletid, og om hvordan han brugte dem til at bringe store temaer op til overfladen.

LYT I APPLE PODCASTS ELLER SPOTIFY.

Find bøgerne i Kolibri-serien her:

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

Om nej

Svend Brinkmann

Tilføj til ønskeliste

Om kvinder

Suzanne Brøgger

Tilføj til ønskeliste

Om natten

Halfdan Rasmussen

Tilføj til ønskeliste

Om musik

Dan Turèll

Tilføj til ønskeliste

Om brud

Naja Marie Aidt

Tilføj til ønskeliste

Om leg

Poul Henningsen

Tilføj til ønskeliste

Om samtale

Emma Gad

Tilføj til ønskeliste

Om penge

Tove Ditlevsen

Tilføj til ønskeliste

Om ægteskab

Karen Blixen

Tilføj til ønskeliste

Om storby

Søren Ulrik Thomsen

Tilføj til ønskeliste

Om jul

H.C. Andersen

Tilføj til ønskeliste

Om Drømme

Troels Kløvedal

Artikel

Stem på dit livs største læseoplevelse og vind Gyldendals jubilæumskollektion!

Gyldendal fylder 250 år. Det fejrer vi ved at hylde litteraturen, læserne og læselysten.

Læs mere