Læs artiklen

Antiinflammatorisk kost? Disse 12 tip gør dig klogere på livsstilen

Antiinflammatorisk kost? Disse 12 tip gør dig klogere på livsstilen

Det skal være sjovt at lave nærende mad. Og det skal også være sjovt at spise, mener svenske  Sanna Ehdin Anandala, dr. phil, immunolog og kogebogsforfatter. Hendes Sund og rask med antiinflammatorisk kost byder på 140 farverige, nemme opskrifter.

Du har måske hørt snak om det.

Antiinflammatorisk kost.

Men hvad er det egentlig, spørger du måske?

Kort fortalt handler det om gennem maden at styrke immunforsvaret og den indbyggede modstandskraft over for infektioner og sygdomme. Antiinflammatorisk kost er ikke bare lig med sundhed for krop og hjerne, men også en mere frisk og energisk følelse i kroppen. 

Det lover den svenske sundhedsguru Sanna Ehdin Anandala, hvis helbredssyn bygger på erfaringer fra 25 års studier i selvhelbredelse og sundhed samt 12 års biomedicinsk forskning - og hendes 14 bøger er solgt i over en million eksemplarer. 

Her er 12 tip fra hendes bog om hvad det går ud på at spise antiinflammatorisk

1) Vælg grøntsager med mange farver, og spis helst alle farver hver dag: Løg af alle slags, hvidløg, chili, spinat, grønne grøntsager, søde kartofler, gulerødder, linser. Undgå: pommes frites, majs og kartofler.

2) Spis fisk 3 gange om ugen. Fede fisk (koldtvandsfisk) har gode antiinflammatoriske egenskaber – men undgå opdrættet laks. Spis sild, makrel, vildlaks, regnbueørred, sardiner og østers.

3) Få olivenolie eller rapsolie hver dag – variér eventuelt med hasselnødolie, avocadoolie, hampefrøolie og mandelolie. Undgå: Margarine, solsikkeolie, vindruekerneolie, bomuldsolie, palmeolie og hvedekimolie.

4) Husk krydderierne! Hvidløg, cayennepeber, ingefær, gurkemeje, chilipeber, krydderurter og karry er suveræne.

5) Bønner og bælgfrugter er velkomne, men da de er let inflammationsfremmende, så husk krydderierne og de gode olier for at balancere.

6) Spis kød fra fritgående (græsædende), voksne dyr. Græs indeholder flere omega 3-fedtsyrer. Indvolde er meget inflammationsfremmende, så spis varsomt her. Oksekød, gås og and er i orden.

7) Frugt i moderate mængder – frugtsukkeret gør det let inflammatorisk, men samtidig er frugt nærende og rensende, så spis lidt hver dag. Rød grape, citron, hindbær og jordbær er gode.

8) Elsk nødderne – især mandler, hasselnødder, pekannødder, macadamianødder og cashews.

9) Fuldkornsprodukter som brød og müsli kan spises, hvis du ikke er hverken glutenintolerant eller allergisk over for korn. Idéer: Pumpernikkel, rugbrød, fuldkornsbrød og usødet müsli. Undgå muffins, bagels, flutes, cornflakes og riskiks.

10) Naturris er bedre end hvide ris; fuldkornspasta bedre end hvid pasta.

11) Mejeriprodukter som kvark, yoghurt, frisk ost, feta og mozzarella er i orden. Mindre godt er frugtyoghurt med sukker, is og hård, lagret ost.

12) Sluk tørsten i vand, gulerodsjuice, tomatjuice og sort eller grøn te. Undgå saft og sodavand.

De 12 tip uddybes i bogen Sund og rask med antiinflammatorisk kost, hvor Sanna Ehdin Anandala også præsenterer 140 opskrifter på sunde hovedretter, tilbehør, drikkevarer og søde sager, og bogen indeholder desuden tips til sund hurtigmad og indkøbslister.

Redaktionen anbefaler: