Chris Pedersen

Weekendredaktør på Børsen, Chris Pedersen, tager dig med ind i hans magiske oplevelser med bøger – og anbefaler (en hel) del must reads.  

Den bedste bog jeg har læst i år gav mig en følelse af … at se verden fra et markant andet perspektiv. Det var James Baldwin, og jeg læste ham tilfældigvis, da jeg fandt romanen RÅB DET FRA BJERGENE i en af de der bogbytte-kasser i Kerteminde skov, hvor jeg besøgte min far. Det var før black lives matter-eksploderede, men jeg havde læst GIOVANNIS VÆRELSE, og fandt ham interessant. Og boom. Det er en vild roman om racisme, social arv og om at finde sig selv. Det var tidligt forår og jeg satte mig i skoven og læste, tog den med hjem og lagde den ikke fra mig, før jeg var færdig.

Jeg læser altid, når jeg … sidder i toget. Og jeg elsker lange togture, måske fordi jeg altid har rejst for at besøge min familie på Fyn, men også rejst til Berlin ofte i tog. Her får jeg læst de lange romaner, og
faktisk tog jeg med vilje toget til Ålborg for et par år siden, da jeg gerne ville være færdig med FORBRYDELSE OG STRAF af Dostojevskij. Den havde givet mig dårlig samvittighed i lang tid, og så passede det mig bedre at tage toget og få den læst frem for at sidde i fly, en taxi og så en bus for at nå frem. 

Jeg læser allerbedst … i sofaen og gerne på en lørdag aften med et glas vin og 20 smøger i nærheden. Jeg er endelig nået den alder, hvor det også kan noget. Sidst fik jeg mast mig igennem Tine Høegs TOUR DE CHAMBRE på den måde, og på listen over kommende lørdags-dates ligger Olga Ravns MIT ARBEJDE og Kristina Stoltz PARADIS først. Perfekte lørdags-damer.

Til min næste ferie, pakker jeg … Tom Wolfes FORFÆNGELIGHEDENS BÅL. Jeg har gerne ville læse ham i årevis bare for titlens skyld. Og altså så er min næste rejse en biltur igennem vinmarkerne i Italien med en god kammerat, så en sensommerroman i stil med CALL ME BY YOUR NAME ville også kunne noget. 

Bogen der har påvirket mit liv mest er … FRI OS FRA KÆRLIGHEDEN af Suzanne Brøgger. Jeg har sagt det mange gange og siger det igen, at det værk stadig er radikalt og banebrydende og jeg mener, at alle moderne mennesker bør læse den. Hun hudfletter kærligheden og tosomhedens væsen, og så er Brøgger et formidabelt eksempel på, hvad det kan give mere i teksten, når forfatteren virkelig tør bruge og øse af sig selv. 

Jeg er blevet et mere tænksomt menneske af at læse … Toni Morrison – BLÅ  ØJNE er et rystende mesterværk, og måden hun dykker ind og ud af forskellige karakterer, giver dem forskellige toner og
synsvinkler, og er skarp men stadig barmhjertig overfor sine personer er vidunderlig. Kæmpe  læseoplevelse, som jeg valgte lige efter Black Lives Matter-bevægelsen, simpelthen for at få et andet perspektiv.

Bogen jeg har genlæst flest gange er … De samlede Dorothy Parker short stories. Hun var en ’grand dame’ of New York, ondskabsfuld, fordrukken og blændende som historiefortæller. BIG BLONDE-ESSAY om en kvinde der giver lidt for meget af sig selv til lidt for mange mænd – og intet får igen - er grusom. Kan i øvrigt findes på nettet oplæst af Sex and the City-skuespilleren Cynthia Nixon. 

Jeg er vild med bøger skrevet af … Michelle Houellebecq for hans konfrontatoriske, ondskabsfulde og hylende morsomme blik på det moderne Frankrig. Det tog mig lidt tid at komme i gang, men nu har jeg læst alt, og en ny udgivelse gør mig nærmest lykkelig. 

Den bog der har gjort mig mest rørt … er VI ER KORTVARIGT SMUKKE HER PÅ JORDEN af Ocean Vuong, som er skrevet som en form for ode til hans ’sprogløse mor’. Hun er amerikansk indvandrer og taler ikke engelsk, og konflikten mellem hans privilegerede kunstnerliv og hendes hårde tilværelse rørte mig dybt. Og åh altså bare titlen.

Når jeg læser den sidste side af en god bog, får jeg en følelse af … afsked. Der ligger en lille sorg i at tage afsked med et univers, som man selvfølgelig kan genlæse, men det bliver jo aldrig det samme univers igen. Jeg læste LYKKE-PER for et par år siden for første gang og den slutning. Damn den fik mig. Jeg var chokeret i lang tid over at så gammel en tekst kunne føles så nutidig. Glæder mig til at genlæse den om 10 år.