Thomas Bredsdorff

Thomas Bredsdorff
Del

Thomas Bredsdorff, født 1937, anmelder og kulturmedarbejder siden 1965 ved Politiken, amanuensis, lektor og efterhånden professor i nordisk litteratur ved Københavns Universitet fra 1966 til 2004.

Fælles for de to job, jeg har haft sideløbende hele mit arbejdsliv, er den kritiske omgang med litteratur. Med bæven indsendte jeg mit første bogmanuskript på dette felt til Gyldendal i 1967. Som til min lettelse sagde ja og udgav min debut Sære fortællere. Hovedtræk af ny dansk prosakunst – hvilket betød moderne fortællere fra de tidlige 1960’ere med Villy Sørensen, Klaus Rifbjerg og Peter Seeberg i spidsen.

Siden har jeg, med enkelte svinkeærinder til forlag som Gad, Politiken, Rosinante og Arena, holdt mig til Gyldendal. Her udkom Kaos og kærlighed. En studie i islændingesagaers livsbillede i 1971 og min doktordisputats Digternes natur. En idés historie i 1700-tallets danske poesi i 1975.

Det er foreløbig blevet til femten bøger, om dramatik (Magtspil, 1986), om tematik (Tristans børn, 1982), om forfatterskaber – Sylvia Plaths, Henrik Nordbrandts og P.O. Enquists – om USA oplevet som bosat universitetslærer (Ærinde i vildnisset, 1974, og Det tabte paradis, 2004). Flere bøger har oplysningstiden som emne, Den brogede oplysning, 2003 og Alt hvad De behøver at vide for at bluffe Dem gennem en middagskonversation om Oplysningen, 2004.

2006 udkom Dansk litteratur set fra månen. Om sjælen i digtningen. I 2008 skrev jeg sammen med Lasse Horne Kjældgaard bogen om et arvestykke fra oplysningstiden: Tolerance – eller hvordan man lærer at leve med dem, man hader.

Foto: Lars Harder 2003

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!