Bedøm ved at klikke på stjernerne
1 Kommentarer

Ødeland

Stefán Máni

Lavamarken i Island er et stort ufremkommeligt område berygtet for at skjule folk på flugt fra loven. Som Odin, der har en iskold opvækst bag sig og er kendt for sin totale frygtløshed. Men en dag går en narkohandelgalt, helt galt derude i Lavamarken, og Odin må starte forfra fra bunden i sin hårdkogte kriminelle karriere. Han involverer sig med øens etablerede, men ikke mindre skrupelløse pengemænd, mens en uhæmmet forburgsfest budlrer løs, og kynismen og grådigheden kræver sine ofre.

 "Stefán Máni er sublim." ***** Jyllands-Posten

Priser på Ødeland

Udgave
Format
Udgivelsesdato
Flere oplysninger
Pris
Udgave 1
Indbundet
18.06.2012
-
Ødeland

Fakta om bogen

TypeIndbundet
ISBN9788702090055
Udgave1
Udgivet18.06.2012
Sider264
OversætterRolf Stavnem
Illustrator-
OmslaggrafikerMikkel Henssel
Pressen skrev
  • Det er buldrende brutalt i en sær blanding af satirisk, indviklet og primitivt - og selv humoren er sort som lavamarken. Alt i alt et herligt anderledes, dystert eventyr med solidt bundtræk og forfærende energi.

    Ekstra Bladet

Af samme forfatter
Din kommentar 
Du skal være logget ind for at kommentere. Log ind her
Send kommentar
Alle kommentarer (1)
Rebekka Andreasen
30. juli 2012

Hvad kommer der ud af en barndom, hvor man kun får de mest basale behov som mad og tag over hovedet dækket, men hvor man bliver hånet, ignoreret og slet ikke hørt og set? En iskold og følelseskold forbryder, der har flere liv på samvittigheden, og som er en berygtet og frygtet bagmand i den islandske underverden. I hvert fald ifølge krimien Ødeland af netop islandske Stefán Máni.

I bogen følger vi den cigar-rygende storforbryder Odin, der er handlekraftig, kynisk, usentimental og som bruger de tricks, der kræves, for at holde sig på toppen som en af de største narko-bagmænd på øen langt mod nord. Da en narkohandel ender skandaløst, og Odin, der nu har mistet sit ene øje, nu står til at miste alt, er det pludselig ham, der er jaget vildt. Hele sit liv har Odin forsøgt at overleve - nu er det ikke kun for at bevare sin position i det kriminelle miljø, men også for retten til at leve. I et desperat forsøg på at komme ud af miseren, involverer han sig med en af øens højt respekterede, men også skrupelløse pengemænd.

Hver gang jeg læser en islandsk krimi, så kommer jeg til at tænke på de gamle sagaer. Det er måske ikke fair, men stemningen i bogen giver associationer til de ældgamle, barske sagn uden så mange dikkedarer. Bogens univers er lidt dyster og mørk - men det gør bestemt ikke noget. Der er også masser af humor proppet ned i linjerne. Der er gode beskrivelser af den barske, ufremkommelige og nærmest umenneskelige natur, og bogen er skrevet i et direkte og tempofyldt sprog. Nogle passager i bogen virker næsten for utrolige, men pyt med det, fortællingen er både uhyggelig og kvalmende, og det er jo guf for en ægte krimifan. Jeg blev irriteret på Odin, der drikker mere end godt er, og som har pakket sine følelser ned i en taske, der er gemt langt væk. Nogle gange savnede jeg lidt mere selvindsigt og dybe tanker. Samtidig fik jeg stor sympati for ham - hvor psykopatisk han end virker.

Mens jeg læste denne krimi, var min søster på ferie på Island. Hun sendte smser og fortalte begejstret om fantastiske trendy butikker, varme kilder, smuk natur, der tager pusten fra dig, smagfulde gourmetrestauranter og et utroligt venligt folkefærd. Jeg var så langt inde i Stefán Mánis fiktive univers, at jeg lige skulle sluge de informationer. Skal du til Island i nær fremtid, så snup krimien med i kufferten som modvægt til turistbureauernes Blå Lagune-fotos. Og skal du ikke af sted, så læs den alligevel. Det er en god, underholdende og hurtiglæst bog - dog med en slutning, som ærgrer mig. Og det er befriende at læse en krimi stort set uden politi eller journalister.

Som erfaren krimilæser skal der meget til, før jeg giver en bog fem stjerner, så tre stjerner fra mig er ensbetydende med en god krimi, der bestemt kan anbefales.

Artikler (0)

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!