• Gyldendal - fokus på naturen
    Vi har samlet de bedste bøger om natur her på siden.
    Vær med til at sætte fokus på naturen hos Gyldendal.
    Fisk, fugle, pattedyr, blomster, fossiler, svampe, naturrejser mm. Der er plads til det hele.

Naturen i Danmark

Naturen i Danmark er fem bind af den nyeste og mest detaljerede viden om den danske natur, der er tilgængelig. Bindene, der har undertitlerne Havet, Geologien, Det åbne land, Skovene og De ferske vande, er en kombination af den nyeste forskning og en overskuelig struktur, der bringer læseren en form for orden i naturens kaos. 

I runde tal er der tale om 2700 sider, 1 million ord, 6,5 millioner typografiske enheder, 2300 fotografier samt 1400 tegninger, der alt sammen er resultatet af godt 100 menneskers indsats i over 10 år.

Besøg bøgerne her:

Havet
Geologien
Det åbne land
Skovene
De ferske vande

Kom med på opdagelsesrejse blandt krybene

 

Kraftigt forstørrede close-up portrætter viser i bogen KRYB en sjældent set virkelighed af behårede fluer, slidte biller og farverige vandnymfer. Det er som en opdagelsesrejse til en fremmed, ukendt civilisation – og alligevel findes den midt iblandt os.

Her ses et udpluk af de flotte billeder.

Svampeforførelse på højeste plan

 

Her kan du læse et uddrag af bogen, som i følge Søren Ryge giver en “visuel, pædagogisk, suveræn, næsten blæret indførsel” i den plantegruppe, der sørger for nedbrydning af alt organisk stof omkring os og dermed er uundværlig for naturens kredsløb - nemlig svampene.

Hent uddrag

David Carsten Pedersen fortæller dig alt om grej kultur og jagtteknik i PÅ JAGT

PÅ JAGT - grej, kultur & jagtteknik

"Det tilbagevendende fokus på jagt i modeverdenen har været med til at skabe et billede af jægere som nogle, der enten ligner noget fra en reklame i et engelsk modeblad for landadelen eller en lejesoldat fra Østeuropa. Men sandheden er, at jægere, for de flestes vedkommende, går meget lidt op i deres tøj og bruger det samme grej år efter år. For helt ærligt, så er det ikke et modeshow, men bare en indpakning, der gør, at man ikke bliver kold og våd.

Du kan faktisk slippe af sted med det meste, hvis du bare skal bruge noget, der virker. Jeg har selv gået på jagt i snowboardbukser, overskudslagerjakke og en slidt t-shirt.

Men jeg har skam også et par tweed-knickers, et slips med snepper på og en oilskinsjakke, der er så slidt, at den får garvede gamle herregårdsskytter til at knibe en tåre. For jagt er en fest, og det er langtfra alle fester, hvor man har det samme tøj på. Skal man ud og lege med de gamle og de kongelige, tager man altså en pæn skjorte på (også selvom du måske synes, at det ser lidt fjollet ud). Det viser, at du har respekt for dine værter og ønsker at bidrage positivt til det fællesskab, du er
en del af."

Læs mere om, hvordan du klæder dig i uddraget fra PÅ JAGT!

Livet under overfladen

Snorkeldykning og tålmodighed

Sådan er Livet under overfladen blevet til. Bogen er et for Danmark unikt projekt, og er en rejse under vandet rundt i hele landet fra kilde til hav. Mød det fantastiske liv der eksisterer i vores ferske vande og ved vores kyster. I bogen skildres undervandslandskaber, planter og dyr, der er karakteristiske for de naturtyper, man finder under vand i Danmark. Billederne er krydret med spændende detaljer om dyrenes levevis.

Lær om Meteoritter


Beretninger om meteoritfald kan være både dramatiske, utrolige, kuriøse og fascinerende – men det allermest spændende ved meteoritter åbenbares først, når vi får set nærmere på dem. De fleste af meteoritterne er skabt i en fjern fortid, hvor Solen først lige var tændt, og længe inden vores egen planet blev til. Det er meteoritterne, der kan fortælle os, hvordan og hvornår vores solsystem blev skabt, hvordan Jorden blev til, og hvordan Solsystemets vugge så ud.

Bogen her er skrevet til dem, der gerne vil vide lidt mere om meteoritter og den historie, de kan fortælle. Det er en skildring krydret med udvalgte fortællinger om meteoritfald, meteoritjagt og fund af disse sjældne sten. Der kræves ingen særlige forudsætninger for at læse bogen – kun nysgerrighed efter svar på et af livets helt store sporgsmål: Hvorfor er vi her?

Læs mere i uddraget.

Svampesæsonen er igang


Læseprøve fra Find og spis de bedste svampe af Thomas Læssøe

Denne lille bog er tænkt som en begynderbog om spisesvampe. Kun de bedste og lettest kendelige arter er medtaget. Arterne vises både på deres naturlige voksested og i nærbilleder, og giftige forvekslingsmuligheder er medtaget. Den danske natur har mange tilbud til svampespiseren, så det er bare om at komme af sted. Hver årstid har sine fristelser og jagtglæder.

Fortsæt læsningen i uddraget

Fokus på Grønlands fantastiske dyreliv


Læs her et uddrag fra Grønlands Dyreliv af Mogens Trolle og Uri Golman

Grønland er et af de vildeste, koldeste og mest barske steder på planeten. Da Grønland omfatter verdens nordligste landområder yngler mange af dyrene her langere nordpå, tættere på nordpolen, end noget andet sted (fire af arterne er endda blevet observeret på selve nordpolen). I den nordlige del af landet varer vinteren ti måneder i træk – meget af den helt uden sollys. Planterne vokser kun to måneder om året, og størstedelen af de isfri områder er polarørken med yderst begrænset plantevækst. Om vinteren falder temperaturen ofte til under -40 grader, og både landjorden og havet pakkes ind i et tykt tæppe af is og sne. På trods af dette ugæstfri landskab og klima har Grønland et forbavsende rigt dyreliv.

Læs resten af  uddraget her

Hør geologerne Palle Gravesen og Sten Lennart Jakobsen fortælle om fossiler


DR's Natursyn har været på eskursion med geologerne bag bogen Skrivekridtets Fossiler.

Her fortæller Palle Gravesen historien om Kridthavets opståen og forsvinden, og Sten Lennart Jakobsen beskriver noget af det som man kan se på klintens væg.

Hør udsendelsen her

Tag med til Afrika


Læseprøve fra I begyndelsen var Afrika af Søren Rasmussen

Hullet i den store baobab er cirkelrundt, og man kan se tværs gennem det. En eller anden kunne have sparket en fodbold igennem den tykke stamme. Vi stikker hovedet ind i hullet lader os på skift fotografere “inde i træet”. Vi eksperimenterer med kameravinklerne og ser, hvad vi kan komme på skudhold af fra begge sider. Det lykkedes at forevige et af Ruaha‑nationalparkens øvrige baobabtræer i “maven” på det store træ. Vi har ellers sat næsen op efter at fotografere en elefant i hullet.Et symbolsk billede af skaden og dens årsag, men elefanter poserer ikke på kommando.
Uanset, hvor blikket vendes hen, ses baobabtræets besynderlige nøgne grene mod den blå himmel højt hævet over savannens lave buske. To fouragerende elefantfamilier når også op over horisonten, dog uden for skudvidde. Vi kan vente.

Læs videre i uddraget her

Fokus på dyrespor


Uddrag fra Dyr og spor af Lars-Henrik Olsen

De fleste fugle er aktive om dagen, og vi kan se, hvad de foretager sig. Pattedyr er mere diskrete, og mange af dem viser sig kun i skumringen eller om natten. De vil nødig røbe for andre end deres egen art, hvor de har været, og hvor de gemmer sig. Alle dyr efterlader dog spor, et fodaftryk, en tabt fjer, et gnav på en gren, et hul i jorden, en underlig lugt osv. Når man kender dyrenes sportegn, er det en meget større oplevelse at færdes ude blandt dem.
Denne bog viser dyrenes mange forskellige spor, og når man ser dem i naturen, kan de fortælle meget om de dyr, som de stammer fra. Når man skal bestemme et spor, er det naturligvis en fordel at vide lidt om dyrene.

Læs mere i uddraget her

Fokus på fugle


Læs uddrag fra bogen De danske fugle af Mogens Hansen, Axel Kielland og Helge Sørensen

De danske fugle er først og fremmest en billedbog - med fotos af alle de arter, man kan opleve her i landet. Er man interesseret i fugle, kan man selv se dem, hvis man er tålmodig og – for de sjældne arters vedkommende – lidt heldig! Bogen er ikke tænkt som en komplet guide med beskrivelser af fuglenes forskellige dragter; deres adfærd, opholdssteder, bestandsstørrelse; hvordan man kender forskel på arterne, osv. For hver art er der kun en kort beskrivelse og enkelte billedtekster.

Læs resten af uddraget her

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!