Lone Frank

Lone Frank
Del

Jeg er født i 1966 i Århus og henslæbte herefter det meste af min barndom i Risskov på den samme stille villavej, som Jens Blenstrup senere har gjort til omdrejningspunkt for sit forfatterskab. Jeg husker den skæggede forfatter som en snottet og indadvendt unge i korte bukser.

Efter udstået barndom blev jeg indskrevet på Aarhus Universitet og uddannet som biolog, og da jeg efter endt studium ikke helt vidste, hvad jeg nu skulle give mig til, rejste jeg til New York for at gøre det mest indlysende – tage endnu en akademisk grad. Efter tre års hårdt arbejde, der mest bestod i at aflive rottefostre for at dyrke deres hjerneceller i petriskåle, kunne jeg endelig kalde mig ph.d. i neurobiologi. Med diplomet i hånden forlod jeg den praktiske videnskab og blev patentkonsulent. Halvandet år i denne branche gav imidlertid præcis den mængde livslede, som skulle til, for endelig at finde mig en beskæftigelse, der kunne være et kald og ikke bare et arbejde.

Lige siden har jeg levet af at skrive og tale om videnskab. I aviser, i radio og på tv. Siden jeg i 1999 fik plaget mig til en fast ansættelse på Weekendavisen, har jeg klistret til taburetten i Pilestræde, og jeg forlader den kun, når trangen til at producere en bog bliver så overvældende, at det kræver en orlov.

Foreløbig er der kommet fire bøger ud af det. De to første, Det nye liv og Klonede tigre, handler om bioteknologi – eller rettere: De handler om, hvordan det næsten utrolige faktum, at man frit kan flytte genetisk information mellem organismer, påvirker, hvordan vi opfatter og omgås begrebet liv. I Den femte revolution, tager jeg fat på neurobiologien, og med hjerneforskningen som prisme forsøger bogen at svare på nogle enkle spørgsmål. Hvem er vi? Hvordan ser den menneskelige natur egentlig ud? Mit smukke genom er en personlig rejse ind i forbrugergenetikken og en udforskning af, hvordan vi her står med biologiens parallel til computerrevolutionen.

Den rejse er fortsat med at udfolde sig, mens jeg har skrevet Lystens Pioner. En bog som udspringer af mødet med et bizart eksperiment. I 1972 forsøgte psykiater Robert Heath at omvende en homoseksuel mand ved at stimulere hans hjernes lystcenter med elektroder - og iøvrigt lukke ham inde i laboratoriet med en kvindelig prostitueret. Heath var fordømt og bandlyst fra historien, men med glemte dokumenter og endeløse samtaler med gamle medarbejdere, har jeg trukket ham og hans arbejde ud i lyset. Begge dele er værd at se på. For sjovt nok viser det sig, at stor set alt, hvad Robert Heath gav sig af med helt tilbage fra 1950 nu kommer igen blandt psykiatere og neurokirurger.

Jeg indrømmer blankt, at jeg vader rundt om et tema. Nemlig om vi kan bruge en forståelse af vores indre mekanik til at forandre tilværelsen til det bedre. Det mener jeg er tilfældet, og rundt om findes der mennesker, som er enige. I hvert fald er de fire første bøger foreløbig udkommet i ni lande, og et par stykker overvejer stadig. Imens holder jeg foredrag og tænker over, hvad den næste bog skal handle om.

Når jeg ikke taler, tænker eller skriver, bor jeg på Frederiksberg og har et privat liv.

www.lonefrank.dk

Foto: Robin Skjoldborg, 2016

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!