Lev Tolstoj

Lev Tolstoj
Del

Lev Tolstoj (1828-1910) var russisk forfatter.

Tolstoj var ud af adelig slægt og studerede som ung jura og asiatiske sprog, men lod sig aflede af det søde liv uden for universitetet og tog aldrig sin afsluttende eksamen. Efter at have oparbejdet en betydelig spillegæld, meldte han sig til militærtjeneste og deltog i Krimkrigen, men forlod dog hæren igen efter få år.

En tid rejste han rundt i Europa, og det var her, hans politiske bevidsthed blev vakt. Tilbage i Rusland giftede han sig med den 16 år yngre Sofia, som også kom til at fungere som hans sekretær og fik ansvaret for familiens økonomi. I takt med sin politiske vækkelse tog Tolstoj mere og mere afstand fra sin priviligerede baggrund, og hans sympati med den almindelige bonde og hans foragt for overklassens depraverede liv skinner tydeligt igennem i hans forfatterskab. Hans betydeligste værker er uden tvivl Krig og Fred (1865-69) og Anna Karenina (1875-1877), som begge har klassikerstatus i litteraturhistorien.

Efter de to hovedværker gennemgik Tolstoj en religiøs krise og udgav herefter en strøm af samfundskritiske, moraliserende skrifter som gav ham nye tilhængere. Han blev en stor fortaler for asketisk livsførelse, ikke-vold og civil ulydighed, og hans filosofi inspirerede blandt andre Mahatma Gandhi.

I sine sidste leveår bragte Tolstojs radikale livsfilosofi ham på kant med sin familie, især hustruen Sofia, og det kom til et brud, hvor Tolstoj forlod hjemmet for at leve som omvandrende asket. Han var på det tidpunkt 82, og døde få dage senere på en togstation af lungebetændelse. 

 

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!