Bedøm ved at klikke på stjernerne
18 Kommentarer

Jeg er en hær

Lars Husum

Jakob er en 27-årig premierløjtnant, der er glad for sit arbejde, for hæren forvirrer ham aldrig. Der giver alt mening. Det er alt det udenfor, der er forvirrende.

Jakob møder Lone på et diskotek. De bliver kærester, og Jakob lover at passe på Lone og hendes søn, Ask. Men det er et svært, når arbejdet sender Jakob til Bosnien og Afghanistan og efterlader Lone og Ask ubeskyttet i en verden, der er gået amok med krig, terror og bilister.

JEG ER EN HÆR er en roman om de menneskelige og psykologiske aspekter ved at gå i krig og en kærlighedsroman om de helt store tab. Men det er også en historie om venskab, håb og ensomhed. Og om Liverpool Football Club, verdens bedste fodboldhold.

 

Priser på Jeg er en hær

Udgave
Format
Udgivelsesdato
Flere oplysninger
Pris
Udgave 2
Pocket
08.06.2012
79,95
Jeg er en hær

Fakta om bogen

TypePocket
ISBN9788702126389
Udgave2
Udgivet08.06.2012
Sider304
Oversætter-
Illustrator-
OmslaggrafikerMikkel Henssel
Udgave 1
Hæftet
08.10.2010
-
Jeg er en hær

Fakta om bogen

TypeHæftet
ISBN9788702100631
Udgave1
Udgivet08.10.2010
Sider304
Oversætter-
Illustrator-
OmslaggrafikerHarvey Macaulay
Udgave 1
Andet
10.11.2010
-
Jeg er en hær

Fakta om bogen

TypeAndet
ISBN9788702100648
Udgave1
Udgivet10.11.2010
Sider304
Oversætter-
Illustrator-
Omslaggrafiker-
Pressen skrev
 • Lars Husum har ikke været i krig, men når man læser hans bevægende og velfortalte roman skulle man tro det. Det er rørende og oprørende læsning.

  Peter Christensen, Litteraturredaktør Politiken

 • En rigtig, rigtig god bog.

  Anne Grue, Smagsdommerne

 • Det er på tide med en roman, der omhandler en dansk soldats vilkår, og at Husum netop formår at skildre soldaten frem for krigen, gør JEG ER EN HÆR til en relevant og læseværdig roman.

  Sofie Helqvist, litteraturnu.dk

 • Rammende handlingsmættet portræt af menneskelig skrøbelighed.

  Birte Strandby, bogvaegten.dk

 • Lars Husums anden roman skildrer indgående og gribende en professionel soldats langsomme sammenbrud
  Jakobs langsomme sammenbrud, med mareridt, virkelighedsforstyrrelser, skyldfølelser og alskens andre stresssymptomer, er skildret med uhyggelig livagtighed.

  * * * * Lasse Horne Kjældgaard, Politiken

 • Fremragende roman
  Romanen burde være pligtlæsning for alle, der har relation til soldater, der udsendes til verdens brændpunkter.
  " Jeg er en hær" er nemlig ikke et partsindlæg i en krigsdebat - men et stykke yderst velskrevet romankunst, der forholder sig nuanceret til alle facetter af beslutningen om at lade danske soldater træde forrest i klodens farligste konflikter.
  Det er på høje tid, vi får historien om de danske soldater, der rejser ud og hjem - men aldrig rigtig vender tilbage.

  * * * * * Nanna Mogensen, Fyens Stiftstidende

 • Lars Husum er med blot to romaner blevet en forfatter, der sætter niveau
  Lars Husums anden roman er svær at læse til ende. Nok specielt for mandlige læsere. Ikke fordi den er tung eller svært tilgængelig. Tværtimod ved den tidligere dramaturg (f. 1974) en masse om at holde tempoet i gang med tætte replikker og et personligt turneret, ofte decideret smukt sprog, effektive sceneskift og timing af chok. Men derimod, fordi den ofte er helt inde og gøre ondt. Eller tvinger én til at se ud i afgrunden.
  Rent teknisk er Jeg er en hær let og hurtigt læst, men den bliver siddende i nerverne og mellemgulvet, og afgrunden bliver ved med at kigge tilbage.

  * * * * * Jakob Levinsen, Jyllands-Posten

 • Lars Husum er ikke bare kommet godt ind i den danske samtidslitteratur med sine to første romaner, han har også fra første færd fundet sin helt særlige litterære stil og tone
  Dette er i begrebets bedste forstand en samtidsroman, en roman om et fuldkommen vitalt politisk og moralsk spørgsmål, og måske er det først ved læsningen af Jeg er en hær, at det står klart, hvor hårdt vi har savnet indsigtsfulde og solidariske skønlitterære beskrivelser af soldaternes krig. Som ikke er den samme krig, som politikernes.
  Først og fremmest er Lars Husums roman i familie med virkeligheden, og den kommer med en forbløffende timing i kølvandet på en ny rapport, der siger at de hjemvendte soldater klarer sig bedre end forventet, men at deres pårørende lider af angst og stress. Men selvom soldaterne klarer sig godt, ved vi dog fra sommerens debat, at mange veteraner har isoleret sig i de danske skove, fordi de ikke kan reintegrere sig i den meningsløse hverdag. Og det er romanens frygtindgydende pointe: Krigen giver mening. Det er det herhjemme, der er svært at holde ud.

  Klaus Rothstein, Weekendavisen

 • Et sobert psykologisk portræt af krigens mænd blottet for politisk og moralsk fordømmelse.

  Marie Louise Toksvig, Ekstra Bladet

 • Nutidig og rågod roman om krig og kærlighed, trafikulykker og Taliban, fodbold og fanatisme og et venskab, som både kan bære og briste.
  Husum skriver helstøbt og humoristisk litteratur, som betyder, at man kan grine og græde, henrykkes og fortvivles og overleve det hele alligevel. Husum ved, hvad han gør – og han gør det intet mindre end formidabelt!

  Maria Guldager, litteratursiden.dk

 • Læs den. En virkelig, virkelig fremragende bog.

  Tore Leifer, DR Kulturnyt

 • Det er tankevækkende læsning, til tider modbydeligt, og Lars Husums beskrivelser går ikke kun efter struben - de går også efter hjertet og samvittigheden.
  Måske ønskede han bare at skrive en god, levende og velskrevet bog. Det lykkedes.
  Langt ind i sjælen Derudover beskriver han, hvad krig gør ved folk. Både dem der er med og dem, der savner dem, der er med.
  Lars Husum beskriver det på en måde, som gør ondt. Langt ind i sjælen.

  Flemming Linnebjerg, Vejle Amts Folkeblad

Din kommentar 
Du skal være logget ind for at kommentere. Log ind her
Send kommentar
Alle kommentarer (18)
Lars Husum
11. april 2011

Kære Lotte

Tak for din besked. Tænk, at den stadig hænger fast måneder efter, at den er blevet læst. Tænk, at den har fået dig til at hyle i et feriefly (det har jeg næsten lyst til at sige undskyld for). Det gør mig stolt, at jeg har skrevet en bog, der kan skabe den slags læserreaktioner.

/Lars Husum

Lottem
7. april 2011

Det er efterhånden et par måneder siden, at jeg blev færdig med Jeg er en hær (som jeg har læst som ebog, og som jeg købte uden forhåndskendskab til bogen). Og jeg tænker stadig på den.

Det er en bog, der fra start til slut har berørt mit hjerte. Det er svært at forklare hvorfor. Måske fordi historien både er troværdig, nutidig, spændende og på nogle punkter forudsigelig og på andre det modsatte. Og så er den altså også bare virkelig barsk. Det er en bog, der ud over at rumme en masse historier også formidler følelser på flere planer. Stærke og ambivalente følelser, der er formidlet på en så formidabel måde, at de flere gange rammer som et dump i maven. Som fik mig til at sidde og hyle halvdelen af flyturen til Tenerife, uden dog at være anmassende på nogen måde, fordi sproget er så ligetil, uden dikkedarer og så alligevel to-the-point.

Selvom bogen i høj grad også handler om krig, så er det ikke krigen, der fylder inde i mig. For mig er det hele det samspil, der foregår mellem bogens personer og den måde, de udvikler sig på, der fylder.

Det er en blændende god bog – og en skrækkelig bog, fordi den også er ret barsk og sørgelig. Jeg vil til enhver tid anbefale den til alle mine venner og ønske, at de også vil læse den.

Lars Husum
21. marts 2011

Tak for rosen. Det er stærkt påskønnet.
/Lars Husum

milroesen
18. marts 2011

Fantastisk bog. Enormt barsk, men følte også jeg på en eller anden måde fik en lille bitte indsigt i, hvordan det er at blive sendt i krig og ens omverden ikke rigtig forstår. Den gik lige hjertet. Mere af det tak!

Lars Husum
2. marts 2011

Tak. Det er jeg glad for, at du synes. /Lars Husum

JakobF
16. februar 2011

Det er fandme en god bog.

Lars Husum
20. december 2010

Kære Anders

Tak for de pæne ord, om Jeg er en hær. Det er altid interessant at høre, hvordan den bliver modtaget, når den bliver læst nøgent, altså uden forventninger og ideer til hvordan den nok er. Jeg er glad for, at den har ramt så hårdt og præcist.

/Lars Husum

Andershauch
17. december 2010

Lad mig starte med at sige, at jeg intet anede om denne bog, før jeg gik i gang. Jeg har fået den til min e-bogs læser - og vidste intet om hverken forfatter eller emne.

Så jeg gik bare i gang - uden forventninger. Det er altid en dejlig måde at læse på. Åbent sind.

"jeg er en hær" handler om Jakob. Om Lone og om Ask. Om Jesper. Om Danmark anno 2010. Og om livet som dansk soldat. Karriere soldat. Den handler også om kærlighed og om smerte og had og alle de mange andre følelser livet afføder. Det er en bog om venskab. Om hvor forfærdeligt vidunderligt, det kan være at holde af andre. Men først og fremmest er det for mig, en bog om hvor vanvittigt krig er. Hvor afsindigt det er at gå i krig. Hvor grotesk det er at være i krig. Hvor fuldstændigt urealistiske store krav vi stiller til de danske mænd og kvinder vi sender ud. Og hvor dårlige vi er til at tage os af dem, når de vender hjem. Og om det faktum at krigen aldrig har nogen vindere. Kun nogen, der taber mindre end de andre.

Jakob er en ganske almindelig dansk mand. Han forelsker sig almindeligt. Elsker almindeligt. Græder almindeligt. Jakob nyder sex. Derigennem kommer roen. Jakob nyder træning - der skal der ikke tænkes. For inde i Jakobs hovede er der ikke almindeligt. Der er der fyldt med rædsel og smerte. Der er fyldt med mareridt og fortrængning - og tanker om chili con carne.

"Jeg er en hær" tager mig på en nådesløs, sidevendende, uafladelig, passioneret, sjov, og fantastisk rejse. Jeg kan ikke lægge den fra mig. Jeg hader den. For den får mig til at føle en masse, jeg helst ville være foruden. En masse jeg bare gerne ville glemme, her i lille lune leverpostejsfarvede Danmark. Jeg får lyst til at råbe. Jeg får lyst til at skyde. Jeg får lyst til at finde meningen i min kærestes arme.

Tak for de mange tanker.

/Andershauch

Lars Husum
28. november 2010

Kære Camilla

Tak for de fine ord. Jeg håber, når du får fingrene i den, at du også vil holde af min første roman, selv om de er meget forskellige.
/Lars Husum

millamilli
25. november 2010

Det er med stor glæde, at jeg næsten lige har færdiggjort denne fantastiske bog af Lars Husum. Jeg havde ikke stiftet bekendtskab med forfatteren før, men jeg vil se frem til at læse hans debut, "Mit venskab med Jesus Kristus".

"Jeg er en hær" har ramt mig hårdt, for bogen er både gruopvækkende og medrivende, både i krigen i Afghanistan, men også om krigen indeni Jakob, som er under konstant pres af de forventninger, som omverdenen stiller til ham. Stemningen bliver mere og mere intens, som handlingen skrider frem og man får den ene ubehagelige overraskelse efter den anden og som til sidst ikke kan forstås, da slutningen nås.
Jeg kan varmt anbefale bogen og siger tak, fordi jeg måtte anmelde den.

Camilla Kristensen

Lars Husum
19. november 2010

@Mads_Nordbo: Først og fremmest er jeg bare forbandet stolt over, at du kalder den et mesterværk. Det er et voldsomt stort ord, men jeg takker. Og så synes jeg, at din ide om at lade bogen anmelde sig selv både er intelligent og virkningsfuldt. Jeg håber, du har ret ang. bogen. Jeg er selv meget stolt af den.

Mads_Nordbo
17. november 2010

Jeg har noteret mig, at nogle anmeldere ikke har været glade for de første 150-200 sider i 'Jeg er en hær'. De må enten være farvet af et iboende negativt syn på alt der berører militær og krig eller slet og ret småtossede. Denne roman er hverken for eller imod krig, men en blændende roman om mennesker under pres. Lars Husums bog nummer to er et mesterværk, som jeg håber og tror, vil få en fremtrædende plads i dansk litteratur.

Lars Husum debuterede i 2008 med 'Mit venskab med Jesus Kristus', der ligesom 'Jeg er en hær', er en vandring inden i et menneskes både stille og voldsomme følelser. Begge bøger griber fat om læserens hjerte og tanker med sit sprog, sine personer og sine fantastiske hovedsætninger. Jeg kommer mig aldrig helt over den for mig centrale sætning fra 'Mit venskab med Jesus Kristus': ”Jeg er Jesus Kristus, og jeg er kommet for at gøre dig til et bedre menneske.” En sætning der ikke bare ændrer handlingen, men også selve sproget i romanen. På samme måde har jeg det med Jeg er en hær. Der er så mange gode sætninger i bogen, at den ret beset, bør få lov at anmelde sig selv.

Jakob er premierløjtnant, 27 år gammel og bevæger sig som professionel soldat rundt i en verden af krig, kaos og terror, mens han som civil, hjemme i Danmark, har svært ved at finde ro i hverdagen og mening med livet. Han skal forsvare noget… skal være en hær for at fungere optimalt.

Som hær finder Jakob noget at beskytte i form af Lone og hendes søn Ask, men er det nok? Her vil jeg lade romanen selv tage over. Der er fem gange, hvor Jakob siger ”Jeg er en hær”, og de fem gange beskriver bogen bedre, end jeg kan gøre det.

Første gang er da faren til Lones barn, Martin, har skændtes med Lone og nærmest angrebet hende. Jakob stopper ham og nogle dag efter, da Martin skal hente Ask, siger Jakob (i uniform) til Martin: ”Jeg er en hær. Hvis du forsøger at invadere mit land, brænder jeg dine landsbyer af. Jeg henretter alle våbenføre mænd. Jeg myrder, flår. Jeg er en blodtørstig hær.”

Anden gang Jakob bruger vendingen hænger det sammen med netop det at kunne beskytte sin familie: ”Jeg vil være en god far det meste af tiden, for jeg vil være ansvarlig og fornuftig. Mit barn vil være trygt 99 % af tiden, men det er denne ene procent af tiden, der skræmmer mig. Det er den procent, der slår ihjel. Den nat forsøger jeg at holde mørket på afstand. Lone sover ved siden af mig, og jeg spiser hende, så jeg har hende i mig. Hun brænder i min mave. Jeg er en hær. Jeg burde være frygtløs, men jeg er bange for, hvad jeg har, hvad jeg vil få, hvad jeg vil miste, og jeg vil miste så vanvittig meget.”

Sætningen bruges tredje gang, da Jakob ser angrebet på World Trade Center i TV. Han forestiller sig, at alt bliver kaos, men tænker også: ”Jeg er en hær, alle føler smerte, ingen lider overlast.”

Følelsen af at være en hær bliver mere hul for Jacob, og fjerde gang sætningen optræder, er han netop hoppet ud af et vindue under et mareridt: ”Jeg er ikke længere en hær. Jeg er Jakob-ude-af-kontrol.” Han længtes efter krig… efter mening med livet.

Femte gang vi møder sætningen, har Jakob og hans gruppe overlevet et angreb i Afghanistan. Han har fået hjernerystelse og talt med Lone i telefon om det. Hun bliver gal/vred/bange: ”Røret bliver smækket på. Jeg får ikke lov til at forsvare eller forklare mig. Kære skat, undskyld at de skød efter mig. Jeg beklager meget, at der findes mennesker, der mener, at andre skal dø. Hvis jeg kunne vælge, ville alt det farlige forsvinde, og jeg ville ligge i din seng, men så længe de eksisterer, vil jeg stræbe efter at være en hær. Jeg fortryder intet.”

/Mads Peder Nordbo

Lars Husum
9. november 2010

@MartinaGjede
Tak for rosen. Jeg er altid spændt på at høre, hvad folk, der holdt af den første, synes om Jeg er en hær, fordi de er så forskellige. Så jeg er derfor glad for at høre, at den ramte plet. Derudover så er jeg glad for at du har haft øje for de både sprolige og psykologiske krige i bogen, og derved også at det er ikke er en krigskrigsbog. Tak.
/Lars Husum

MartineGjede
7. november 2010

Sikke et dejligt gensyn det var at læse endnu en af Husums bøger og dykke ned i hans levende og medrivende sprogbrug. Lige så sjov og fantastisk Mit venskab... var, lige så grum, tankevækkende og medrivende er JEG ER EN HÆR. Bogen ramte mig - særligt - fordi jeg har haft en tæt relation udsendt i Afganistan, men bogen handler om så meget andet. Det jeg særligt lagde mærke til var det psykologiske spil personerne imellem og hvordan begrebet "krig" bliver vendt og smagt på, og hvilke konsekvenser de krige der kæmpes mennesker imellem har. Langsomt krakkeleres billedet jo flere sider der vendes i bogen, krydret med voldsomme chokeffekter. Her bliver der åbnet op for et fantastisk realistisk følelsesregister som udspilles i til tider "underskrevet" dialoger som blot understreger det voldsomme drama som vores personer står i - og i et meget genkendeligt univers. JEG ER EN HÆR er absolut en læsning værd.

AnjaDM
28. oktober 2010

Jeg vil gerne anmelde denne bog

voel
27. oktober 2010

En tankevækkende bog om, hvad der sker med de mennesker, som vi sender ud i forreste linje til nogle af verdens brændpunkter. Selvom den handler om soldater, så er det ikke nogen krigsroman. Den fortæller om, hvor svært det kan være, når verden er et usikkert sted, og der kan ske ondt med dem, som man holder af.

Lars Husum
27. oktober 2010

Kære Jette

Jeg er glad for at du (stadig) kan lide den så meget. Og jeg er virkelig glad for måden, du læser den på, nemlig at selv om der er krig i romanen, så er det ikke kun en krigsroman.

Lars Husum

JCP
26. oktober 2010

En bog som forsvaret burde give alle deres ansatte i julegave. Det er en bog der sætte tankerne igang omkring, hvor svært det kan være - det at være et menneske i krig. Ikke bare den fysiske krig. Men også den psykiske krig som et mennesker kan komme ud i når det hele bliver sat på spidsen.

En hilsen og tak for en bog jeg ikke kunne lægge fra mig før den var læst...

Jette Christa Pedersen

Artikler (1)
Pressen skriverLæs hele anmeldelsen fra litteraturnu.dk her. Af litteraturnu.dk

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!