Bedøm ved at klikke på stjernerne
1 Kommentarer

Ingen åbner

Christel Wiinblad


Et passionsspil om et destruktivt forhold, som kvinden og manden begge søger og hjælpes ad med at fuldbyrde. Et rystende præcist dobbeltportræt af psykopaten og hans modpart. Med en både vidende og blind bevidsthed fortælles der gennem kvindens bevidsthed om hendes nedbrydning til et rent nulpunkt. Hvorfra hun måske kan blive fri.


 

Priser på Ingen åbner

Udgave
Format
Udgivelsesdato
Flere oplysninger
Pris
Udgave 1
Hæftet
21.05.2012
199,95
Ingen åbner

Fakta om bogen

TypeHæftet
ISBN9788702125931
Udgave1
Udgivet21.05.2012
Sider174
Oversætter-
Illustrator-
OmslaggrafikerAlette Bertelsen
Udgave 1
Andet
21.05.2012
-
Ingen åbner

Fakta om bogen

TypeAndet
ISBN9788702125948
Udgave1
Udgivet21.05.2012
Sider-
Oversætter-
Illustrator-
Omslaggrafiker-
Pressen skrev
  • En ubarmhjertigt velskrevet bog om et skadet menneske.

    Christina Blangstrup Dahl, Dagbladenes Bureau

  • Det er vildt interessant at opleve, hvor meget gods, der ligger i den psykologiske realisme eller den udskældte socialrealisme, når en ambitiøs stilist er indigneret. Hun har så meget sprog og stil.

    Kamilla Löfström, Information

  • Christel Wiinblad bruger sit sensitive sprog til at vise en persons angst for at opleve og erkende sine egne følelser og handle på dem, og ved at demonstrere det verbale overgrebs dynamik. En uhyggelig fremstilling.

    * * * * May Schack, Politiken

Din kommentar 
Du skal være logget ind for at kommentere. Log ind her
Send kommentar
Alle kommentarer (1)
Pernille Borch
21. juni 2012

En bog, man får ondt i hjertet af


Jeg er netop blevet færdig med Christel Wiinblads nyeste bog 'Ingen åbner'. Og selvom det på mange måder var en meget stor fornøjelse at læse den, sidder jeg nu med en klump i halsen og en knude i maven.

Romanen er en selvstændig fortsættelse af Wiinblads første roman 'Prolog', som jeg ikke har læst. Dog har jeg læst hendes digtsamlinger 'Min lillebror' og '49 forelskelser', og især den første var jeg virkelig betaget af. I den kredser hun om de følelser og handlinger, der fremkommer som følge af hendes lillebrors psykiske sygdom. Det dunkle emne beskriver hun i et fantastisk smukt og formfuldendt sprog. Og det er det samme, der gør sig gældende i 'Ingen åbner'.

Læser man bogens bagsidetekst, får man ikke meget foræret; et teksteksempel fra bogens første side og beskrivelsen: 'Ingen åbner' er en roman om en mand og en kvinde. Og skal man beskrive handlingen konkret, kommer man da også lidt i problemer. For selve handlingen er ikke det væsentligste. Det væsentlige er derimod i spillet mellem romanens to personer. Og det er her, man begynder at få ondt i hjertet.

Kvinden er romanens hovedperson, og det er gennem hendes rodede, selvdestruktive tanker om sig selv og sin fortid og om manden, at læseren får handlingen serveret. Gennem hende finder man ud af, at hun er incestoffer, vokset op i Indremission, og i dyb sorg over sin lillesøsters selvmord for et år tilbage. Hun er i gang med at skrive en bog (måske om sorg), da manden kontakter hende via e-mail og siger, at han kan hjælpe hende. Ved bogens begyndelse beskrives deres første møde. Hele handlingen gives gennem kvindens tanker. Og allerede fra bogens begyndelse bliver læseren beskuer til, hvordan hendes tankemønstre er. Hun kan ikke aflæse sine egne følelser, men lytter i stedet til, hvad han bliver fortalt af manden. Hun gør alt, hvad hun kan for ikke at irritere ham og det i en grad, så hun til sidst slet ikke er i stand til at handle af frygt for at gøre noget forkert. Og manden fodrer hende med ideer om, hvad hun gør galt, hvordan hun skal opføre sig, og hvordan man er et godt og sandt menneske. Og den handlingslammelse, som rammer hende, håndterer han med vold.

Wiinblad skriver fantastisk. Hun økonomiserer med sproget, og ordvalget er rigtigt hver gang. I romanen er der en helt enorm overvægt af meget korte hovedsætninger, og i nogle passager er det endda blot enkeltord, der står mellem et punktum og det næste: Her er stadig ingenting sket. Åbenbart. Ingenting. Andet end at hun har sovet igen. Hun føler sig stærkere nu. (s. 168). I vokabularet er der nogle ord, der gentages om og om igen. F.eks. ’jo’ og heldigvis’. Disse ord anvendes i så høj grad, fordi de i den grad understreger hendes manglende evne til at mærke sig selv og hendes helt uovervejede tendens til at adoptere alle holdninger og meninger, manden serverer for hende: ’Det er jo en typisk senfølge efter incest. Det er en typisk skade efter en for voldsom barndom. Det er en typisk side af depressionen at være frigid. det er heldigvis helt tydeligt nu. Hun skammer sig over at føle ubehag ved at skulle spise middag med ham.’ (s. 76) Wiinblad er i stand til blot ved hjælp af et sprog, der er nøgent, upyntet og skrællet for metaforer, at udpensle kvindens psykiske tilstand fra indersiden af hendes hoved. Og det er på en og samme tid fængende, imponerende ! Ved at bruge sproget på denne måde, får man som læser et meget stærkere billede af den kvindelige hovedperson; hovedsætning afløser hovedsætning og på denne måde bombarderes læseren med hendes tanker og vi kommer til at stå i hendes fodspor, føle det, hun føler. Form og indhold smelter fuldstændig sammen, og det gør, at man som læser føler sig helt tromlet ned, ligesom den kvindelig hovedperson. Og man sidder tilbage med et ømt hjerte.

Artikler (0)

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!