Bedøm ved at klikke på stjernerne
37 Kommentarer

Anne Lise Marstrand-Jørgensen har med romanen Hildegard skrevet et psykologisk drama om en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder, Hildegard af Bingen (1098-1179)

Allerede som treårig oplevede Hildegard sine første visioner. Hun forstod hurtigt, at hun så noget, andre mennesker ikke kunne se, og holdt sine oplevelser skjult. For hvordan ville andre mennesker reagere, hvis hun fortalte dem, at hun både hørte Guds stemme og i glimt kunne se lige ind i fremtiden? Hvad skulle hendes egen mor stille op med sit tiende barn, der var sart og anderledes og næsten altid sygt? Og hvem kunne skelne Guds og Djævelens tale fra hinanden? Hildegard var kun otte år, da hun blev sendt hjemmefra. Først til den fromme, unge adelskvinde Jutta, der skulle forberede hende på klosterlivet. To år senere flyttede de sammen ind i en isoleret celle ved klosteret Disibodenberg. Hildegard blev tvunget til at leve i tavshed. Hun havde kun ringe kontakt med klosterbrødrene, men én fortrolig havde hun. Et usædvanligt venskab voksede frem mellem Hildegard og hendes lærer, den næsten jævnaldrende munk Volmar. Det engang så sære barn blev nonne, lægekyndig, forfatter og visionær. Hun komponerede musik, der stadig spilles den dag i dag. Hun forlod aldrig klosterlivet, men fik med tiden kontakt med de mest magtfulde mænd, deriblandt paven i Rom.

Priser på Hildegard

Udgave
Format
Udgivelsesdato
Flere oplysninger
Pris
Udgave 2
Hardback
01.01.2011
199,95
Hildegard

Fakta om bogen

TypeHardback
ISBN9788702105230
Udgave2
Udgivet01.01.2011
Sider400
Oversætter-
Illustrator-
OmslaggrafikerIda Balslev-Olesen
Udgave 1
Hæftet
08.10.2009
299,00
Hildegard

Fakta om bogen

TypeHæftet
ISBN9788702082180
Udgave1
Udgivet08.10.2009
Sider400
Oversætter-
Illustrator-
OmslaggrafikerIda Balslev-Olesen
Udgave 1
Andet
09.04.2010
-
Hildegard

Fakta om bogen

TypeAndet
ISBN9788702096170
Udgave1
Udgivet09.04.2010
Sider400
Oversætter-
Illustrator-
Omslaggrafiker-
Pressen skrev
 • Det er denne helt utrolige historie, der får kød og blod i Anne Lise Marstrand-Jørgensen højlitterære, intuitive og næsten mirakuløst velskrevne roman. Man griber sig i at undre sig over, hvor forfatteren mon selv modtager sine syner fra.

  ***** Berlingske Tidende

 • Marstrand-Jørgensens bog er et litterært helstøbt forsøg på at skrive sig ind på en af historiens på en gang mest kendte og mest sagnomspundne kvinder, og det lykkes over al forventning.

  Dagbladenes bureau

 • Det er et godt greb, at man skiftevis ser Hildegard med hendes egne og med omgivelsernes øjne, og derigennem får syn hvor anderledes og grænseoverskridende hendes udvikling er for både hende selv og andre.  Og Anne Lise Marstrand-Jørgensen har sans for at skildre et så anderledes sind i dybden. Ikke mindst hvordan barnet Hildegard bliver optaget, ja besat af noget, der er alt for svimlende til at hun selv overhovedet kan overskue det, men som hun alligevel tager på sig som sit kald.

  Jyllandsposten

 • Det er nok sandsynligt, at Hildegard led af en mild form for sindssyge - så kan vi i anden ombæring sige, at hvis blot dette vanvid bragte trøst og lindring til syge og svage, så var det da blot herligt. Men det åbner immervæk for at sætte spørgsmålstegn ved ideen om autoritet - skal vi tage Hildegards ord alvorligt, som andet end medrivende kaudervælsk? Eller er vi indskrænkede og bornerte, hvis vi fejer det af bordet? Hvem skal vi tro (på)? I hvert fald på Marstrand-Jørgensens udmærkede roman.

  **** Politiken

 • Fremragende nyt til alle, der holder af historiske romaner, litterære fantasier og visionære tyske nonner … Anne Lise Marstrand-Jørgensen vægter med held den gode historie lige så højt som det fintmærkende litterære sprog. Formen, der veksler mellem det fortællende og det lyriske, passer perfekt til den hypersensitive hovedperson med de højstemte visioner og den associative tankegang. I hænderne på en mindre kompetent forfatter kunne Hildegard af Bingen let være endt som enten helgen eller bindegal, men fra begyndelsen fremskriver Marstrand-Jørgensen helt ubesværet et menneske af kød og blod.

  WeekendavisenDin kommentar 
Du skal være logget ind for at kommentere. Log ind her
Alle kommentarer (37)
chrismary
5. oktober 2011

Jeg er normalt ikke til historiske romaner og tanken om en middelalderroman om en kvinde i kloster ville normalt få mig til at gå en stor bue uden om en sådan. MEN jeg er helt hooked! Det er en super god bog - virkelig velskrevet og overraskende uhyggelig og alt muligt andet. Kan kun anbefales. Jeg glæder mig til at få fingre i nr. 2!

JorgenE
27. april 2011

er der noget nyt om hvornaar hildegaard kommer paa andre sprog? jeg har gode venner, der efterspoerger den paa engelsk, tysk, hollandsk og fransk, flest paa engelsk

Mads_Nordbo
8. marts 2011

Endelig fik jeg fundet tid til at læse Anne Lise Marstrand-Jørgensens (MJ) HILDEGARD. Sikken en bog. Sikken en indlevelse! Sikken en oplevelse!

Lige fra Hildegards fødsel i år 1098 og op gennem hendes tidlige og sene barndom var jeg som læser helt tæt på den lille, lyse Hildegard. Jeg kunne mærke hendes afsavn, smerter, glæder og ukuelige livskraft langt ind i mig selv, og selvom lille Hild levede for 900 år siden, er hun i dag et lyslevende menneske fastlåst i mine tanker.

Det er sjældent, at skæbner i en bog er så knugende og levende, at jeg flere steder er nødt til at lade bogen synke nogle minutter – eller timer. Men det skete flere gange med HILDEGARD. MJ rammer både tiden og mennesket så rent, at det går lige ind, selvom 900 år er utrolig lang tid siden. Det var en anden tid, og der fandtes et helt andet menneskesyn, men selv med de forbehold kan smerten mærkes tydeligt. Ikke en overdreven ’se mig stakkels mig’ smerte, men en ’nå ja, sådan er livet og guds vilje jo’ smerte. Smukt!

Som Hildegards mor siger, da Hildegards yndlingsbror bliver sendt i kloster (de andre søskende er lidt hårde ved hende, fordi hun er yngst, sær og svagelig): ”Før eller siden må hun vænne sig til det og lære, at mennesket kan forsvinde, og at vi kun er sat i verden for at miste.”

Jeg ville ønske, jeg kunne skrive en hel masse om kapitlerne, hvor Hildegard som 10årig sendes i kloster og mures inde sammen med den lidt ældre Jutta, der har valgt at leve og dø indemuret i klostret Didibodenberg i Tyskland. Men det ville ikke være fair over for jer, der mangler at læse bogen. Jeg vil blot sige, at mens jeg læste side 196-197, gik jeg nærmest i ét med Hildegards skæbne. Jeg kunne alt for tydeligt mærke den lille pige, der opløst af gråd stod og så ud på sin far og mor, mens sten for sten blev muret op mellem dem og hende, indtil der til sidst kun var mørke tilbage.

”Hun pressede hænderne mod munden, smagen af mørtel, en levende begravet, der kradser og kradser for at finde en sprække. Hun gik ind i sin celle på sine knæ, præcis som Jutta havde gjort, og bagefter kunne hun slet ikke rejse sig, hun væltede, slog skulderen mod det hårde stengulv, famlede efter noget, som kunne hjælpe hende på benene igen, famlede, og sank længere og længere ned i det altomsluttende mørke, jord og salt og hendes eget opløste ansigt.”

Afsluttende vil jeg tilføje, at det hele naturligvis ikke er mørke og smuk smerte. Nej, der er også masser af liv, kærlighed og livskraft i romanen. En roman om et fantastisk menneske, der kunne få mig til at gå i kloster, hvis hun dukkede op i et syn og sagde, jeg skulle.

HILDEGARD er fantastisk, gribende, sansende, knugende, smertende, levende, nærværende, livsbekræftende og smuk!

Glæder mig til at læse HILDEGARD II.

Gyldendalweb
23. februar 2011

Hej JorgenE og Astrid - I kan hver sende jeres email-adresse til majg@gyldendal.dk og så skal vi sætte jer i kontakt med hinanden den vej.

JorgenE
20. februar 2011

til Astrid; takfor din mail. du er måske forklaringen på den næppe typiske kombination for de første første oversaettelses og udgiverlande italien og norge. havde vel forventet f.eks enge og tysk eller fransk og engelsk. det bliver sjovt at se, hvilket sprog, der bliver det næste! r til redaktionen: kan i hjælpe med at sende min e-mail addresse til astrid?

Astrid
17. februar 2011

Til JorgenE. Jeg arbeider for forlaget som utgir Hildegard i Italia og syns det var riktig gøy at du etterspurte den italienske utgaven her. Kan jeg komme i kontakt med deg? Forøvrig ønsker jeg til lykke med disse to fantastiske bøkene om Hildegard og krysser fingrene for at flere land vil kjøpe rettighetene slik at romanene når enda flere lesere. Alt godt, Astrid

JorgenE
30. januar 2011

for bogsamlere, vil både Hildegard og Hildegard 1 blive regnet for foerste udgaver, eller der det kun Hildegaard, der vil blive betragtet som så?

JorgenE
30. januar 2011

det glæder mig. jeg gav i julegave til tre forskellige gode bekendte, hvvoraf den ene skrev doktor sisputats om mysticismen i den katolske kirke og de to andre ligeledes med stor interesse for Hildegard og meget interesserede i at læse værket. nu kan jeg så indfri mine julegave forpligtelser!

Anne Lise Marstrand Joergensen
21. januar 2011

Den kommer i Italien d.16. februar - er blevet forsinket, men nu skulle det hele være på plads.

Anne Lise Marstrand Joergensen
17. januar 2011

Jeg er i hvert fald glad for stjernerne uanset, hvor de står :-) Den eneste forskel på denne udgave af Hildegard og den oprindelige udgave er - udover at den har hårdt bind - at der er kommet tal på, så den hedder "Hildegard I" istedet for bare at hedde "Hildegard".

Gyldendalweb
14. januar 2011

@JorgenE Du har givetvis ret. Vores rationale bag det er følgende: Nogle udgaver (som ikke er det samme som oplag) af samme bog kan være udstyret med nye billeder, med ændrede billeder, med efterskrift eller anden nuance. Lydbogsudgaven kan fx. være anderledes, idet der er en "stemme" (stadig samme indhold). E-bogen kan fx. være anderledes, idet der ikke er sidetal men en anden sidehenvisning, specille måder at sætte "æselører" etc. Og altså der KAN være forskel på en hard- og en paperback - specielt når man ser på gamle bøger - og vi har immervæk 300 års udgivelser bag os - du skulle vide hvor mange af Johannes V. Jensens Himmerlands Fortællinger vi har - med tegninger, skitser, noter og hvad der ellers kan være. Men JA, der er visse titler, der er helt ens, men det må vi se om vi kan overleve og sætte stjerne det rigtige sted eller skrive kommentar det rigtige sted. Med venlig hilsen Gyldendal

JorgenE
13. januar 2011

men anmeldelser, kommentarer og stjerner gaar vel ikke på om bogen er indbunden eller ej. burde i så ikke vise samme kommentarer, anmeldelser og stjerner for begge udgaver?

Gyldendalweb
11. januar 2011

Det er to forskellige udgaver. En indbundet og en hæftet version.

JorgenE
10. januar 2011

og hvad med den italienske oversattelse. jeg fortalte for snart lang tid siden (tilsyneladende meget begejstret)) om bogen til en italiensk bekendt, der saa har fortalt til andre om den - og nu bliver jeg med mellemrum rykket for hvornaar jeg tror den kommer. og det kan jeg jo ikke svare paa. kan du hjaelpe?

JorgenE
10. januar 2011

hvordan kan det vaere at hildegaard og hildegard vises som to forskellige boeger, med to forskellige kommentarer of stjerner. det er da kun til at forvirre.?

Anne Lise Marstrand Joergensen
7. december 2010

Jeg håber de bliver oversat til tysk, det ville i hvert fald være dejligt! Og mange tak for dine gode ord om bøgerne!

larsfischer
6. december 2010

skal hildegard 1 og 2 oversættes til tysk? Jeg har mange tyske venner, jeg gerne vil dele bøgerne med. De er pragtfulde, opløftende og inspirerende!

Anne Lise Marstrand Joergensen
30. juni 2010

Jeg har forhørt mig og kan forstå, at de stadig kan købes. Og mange tak for ros!

august
24. juni 2010

kan forfatterens tidligere noveller fortsat købes eller er de udsolgt fra forlaget? vil tro, der er mange der først har stiftet bekendtskab med forfatteren i forbindelse med hildegaard, som efterfølgende godt kunne tænke sig at læse nogle af hendes andre romaner - og hvis de gør, bliver de ikke snydt, efter det jeg har læst!

lisbet
31. januar 2010

ikke blot vinder Hildegaard weekendavisens litteraturpris, men talen, der begrundede valget var flottere (og meget rammende) end man normalt ser. Hildegaard vurderes til ikke at være endnu en (ganske vist flot) bog i den populære historisk roman-genre, men som et nybrud i litteraturen! og dit interview i weekendavisen var ikke den sædvanlige tynde kop te, man ofte læser, men fyldt med meninger og informationer. tak for det.

Anne Lise Marstrand Joergensen
29. januar 2010

Tusinde tak for tillykke! Jeg er meget glad for og beæret over at Weekendavisens læsere har stemt på min bog. Mht fortsættelsen skriver jeg på livet løs, så mon ikke det lykkes?

Ansnar
29. januar 2010

Stort tillyke med weekendavisens pris og ikke mindst de gode gryn der følger med. Vi - vil - ha - en - to'er :) God weekend.

lisbet
27. januar 2010

tillykke med at din bog har modtaget Statens Kunstfonds litteratur pris. det er flot og velfortjent. når man får anderkendelse fra Statens Kunstfond, boganmelderne og tilsyneladende også fra læserne (har ikke mødt en eneste, der har læst bogen som ikke er vildt begejstret), saa kan det ikke blive meget bedre. nu mangler bogen blot at at vinde weekend avisens litteraturpris (det bliver spændende at se - håber der er nok, der har stemt på din bog) og så skal bogen vel også oversættes, så også udenlandske læsere kan opleve bogen. det bliver en klassiker!

ErikLane
18. januar 2010

Lidt ligesom Jordens Søjler synes jeg. Storladen og med menneskeskæbne. Eller er det bare mig?

Margrethe
25. december 2009

Rigtig, rigtig god bog, som stadig rumsterer i hovedet efter at sidste side er læst. Venter spændt på mere.

Anne Lise Marstrand-Jorgensen
17. december 2009

Mange tak! Jeg er meget glad for nomineringen.

jorgen
17. december 2009

tillykke til forfatteren med nomineringen til weekendavisens littteraturpris.har udfyldt min stemmeseddel fra sidste uges weekend avis. det var en velfortjent flot omtale, bogen fik som begrundelse for nomineringen. er sikker paa at der e rigtig mange, der vil stemme paa din bog.

Steen
5. november 2009

Fantastisk roman. Det jeg allerbedst kan lide ved romanen er, at forfatteren virkelig dropper nutidig psykologiseren og på bedste empatiske vis forsøger at tænke middelaldermentalitet indefra. Kan godt lide Hildegard og hendes hverdagsnormale måde at være overmåde ekstraordinær på, men hun forekommer lidt kitchet med al den glimmer på nonnerne henimod slutningen. Men det fortæller mig kun, at forfatteren har beskrevet et komplekst menneske, man må slås lidt med. Glæder mig umådeligt til 2. del - hvordan mon hendes offensiv i forhold til pavekirken kommer til at spænde af? Fem stjerner og en enkelt planet fra mig.

alice
4. november 2009

Jeg er helt enig med de andre kommentarer og kunne ikke have sagt det bedre selv! Vi læser den i min læsegruppe nu og både unge og gamle er meget begejstrede og optagede af bogen. Jeg læste på forfatterens blog at hun tænker på at skrive en roman mere om Hildegard og så er der jo virkelig noget at glæde sig til. Venlig hilsen Alice

jorgen
25. oktober 2009

en mesterlig bog, som er sine 5 stjerner vaerd. den historiske hildegaards historie er spaendende . bogen genfortaeller ikke historien for nutidens læser, men traekker i stedet læseren ind i hilegaards egen samtid. at laese bogen er som at gaa ind i en tidsmaskine og blive transporteret 900 aar tilbage i tiden. en utrolig oplevelse. tak til forfattern

Anne Lise Marstrand-Jorgensen
22. oktober 2009

Tak for stjernerne og kommentarerne. Det glæder mig meget, at I kan lide bogen. Venlig hilsen Anne Lise Marstrand-Jørgensen

alice
19. oktober 2009

Ja, så må jeg være kommet til at trykke forkert for den sagde i hvert fald at jeg havde givet den en enkelt stjerne istedet for de fem jeg ville give den. Det er jo lidt ærgerligt. Mvh Alice

Gyldendal
19. oktober 2009

@Alice og Stine - tak for kommentarer angående stjernesystemet. Heldigvis virker det efter hensigten: Man kan kun stemme en gang. Hvis i - efter al sandsynlighed - vil give Hildegard 5 stjerner trykker i på den 5. stjerne og derefter viser stjernesystemet bogens antal "stjernekastere" og deres gennemsnitlige "rating". I skrivende stund er der 8, der har ratet titlen, og den viser et gennemsnit på tre stjerner.

Maria
19. oktober 2009

Skøn bog! Jeg er ellers ikke til historiske romaner, men her må jeg alligevel overgive mig. Hun skriver SÅ godt og historien er superspændende.

Stine
18. oktober 2009

SUPER god bog - jeg var fanget fra første side! Intens historie og vanvittigt velskrevet. Jeg giver 5 stjerner, men systemet registrerer forkert.

Margrethe
18. oktober 2009

En fantastisk, spændende og medrivende roman.

alice
17. oktober 2009

Fremragende bog! Der er rod med stjernesystemet - jeg ville have givet dem fuldt hus, men det ville computeren ikke.

Artikler (2)
Pressen skriverJeg skrev euforisk Af Weekendavisen
  Magtfuld kvinde på trods Af Berlingske Tidende

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!