Thomas Bredsdorff

Beskrivelse

Thomas Bredsdorff, født 1937, anmelder og kulturmedarbejder siden 1965 ved Politiken, amanuensis, lektor og efterhånden professor i nordisk litteratur ved Københavns Universitet fra 1966 til 2004.

Fælles for de to job, jeg har haft sideløbende hele mit arbejdsliv, er den kritiske omgang med litteratur. Med bæven indsendte jeg mit første bogmanuskript på dette felt til Gyldendal i 1967. Som til min lettelse sagde ja og udgav min debut Sære fortællere. Hovedtræk af ny dansk prosakunst – hvilket betød moderne fortællere fra de tidlige 1960’ere med Villy Sørensen, Klaus Rifbjerg og Peter Seeberg i spidsen.

Siden har jeg, med enkelte svinkeærinder til forlag som Gad, Politiken, Rosinante og Arena, holdt mig til Gyldendal. Her udkom Kaos og kærlighed. En studie i islændingesagaers livsbillede i 1971 og min doktordisputats Digternes natur. En idés historie i 1700-tallets danske poesi i 1975.

Det er foreløbig blevet til femten bøger, om dramatik (Magtspil, 1986), om tematik (Tristans børn, 1982), om forfatterskaber – Sylvia Plaths, Henrik Nordbrandts og P.O. Enquists – om USA oplevet som bosat universitetslærer (Ærinde i vildnisset, 1974, og Det tabte paradis, 2004). Flere bøger har oplysningstiden som emne, Den brogede oplysning, 2003 og Alt hvad De behøver at vide for at bluffe Dem gennem en middagskonversation om Oplysningen, 2004.

2006 udkom Dansk litteratur set fra månen. Om sjælen i digtningen. I 2008 skrev jeg sammen med Lasse Horne Kjældgaard bogen om et arvestykke fra oplysningstiden: Tolerance – eller hvordan man lærer at leve med dem, man hader.

Foto: Lars Harder 2003

Læs mere

Seneste udgivelse

Gør hvad du vil - men sig hvad det er

 

Et liv med litteratur og teater som forsker, underviser, kritiker.

 

Det var ikke altid lige ud ad landevejen,

hverken på Københavns Universitet eller Politiken.

 

Thomas Bredsdorff erindrer hvordan en rolle

som intellektuel tog form.

 

Der var en barndom, i Tønder og Schweiz. Der kom påvirkninger

i Danmark, England, Amerika, Vietnam, Grønland og ØK.

 

Undervejs møder man bl.a. Eugenio Barba, Noam Chomsky,

Paul Diderichsen, Tarjei Vesaas, Per Olof Enquist og matematiklærer

Hermansen fra mellemskolen, hvis videnskabelige metode var:

”Gør hvad du vil – men sig hvad det er.”

   

Bøger af Thomas Bredsdorff

Tilføj til ønskeliste

Dansk litteratur set fra månen

Tilføj til ønskeliste

Tolerance