Klaus Rifbjerg

Klaus Rifbjerg
Del

Klaus Rifbjerg, f. 15.12.1931, har foldet sig ud i og eksperimenteret med alle litterære genrer. Titlen på hans debutdigte, Under vejr med mig selv (1956), kunne stå som overskrift over hele forfatterskabet. Med en usædvanlig sensuel iagttagelses- og erindringsevne har han kunnet fastholde skiftende tiders stemninger og skildre mangfoldige miljøer i ind- og udland.

Rejsen er et hovedtema, både som udforskning af omverdenen og som den enkeltes vej til og flugt fra identiteten. Hans egen første længere rejse gik til USA, hvor han studerede på Princeton University 1950-51. Siden er rejsen hyppigst gået Til Spanien (titel på en rejsebog fra 1971), som siden i en lang årrække var hans faste bopæl.

I Klaus Rifbjergs første roman, Den kroniske uskyld (1958), fortæller en gymnasiast om de unges problemer med at blive voksne — og med de voksne. I de følgende bøger har Klaus Rifbjerg ubesværet bevæget sig mellem aldersklasserne. Der er i Klaus Rifbjergs fortællekunst gerne et moment af leg, mest udtalt i Marts 1970 (1970). Titlen på en af novellesamlingerne, Det korte af det lange (1976), signalerer, at de i den kortere, mere pointerede form anslår romanernes hovedtemaer, ikke mindst kønsroller som i Mænd og kvinder (1982) og kampen for den frigørelse, der ligger ligefor, og som dog er så fjern, som antydet med titlen til Borte tit (1986).
Der er aldrig tale om idédigtning, men mange af personerne har almindeligt udbredte skøre idéer; civilisationskritikken ligger især, og ikke særlig skjult, i personkarakteristikken. Handlingen i fortællingerne kan vanskeligt refereres uafhængigt af fortællemåden: Også Klaus Rifbjergs prosa får sin kraft af hans lyriske musikalitet.

Som lyriker hører Klaus Rifbjerg til de store fornyere. Der er ingen emner og ingen ord, der er for upoetiske til Rifbjergs poesi, som både er humoristisk robust og nervøst fintmærkende. Der var en ny frimodig tone i debutdigtene; den moderne omverden blev erobret for poesien i den skelsættende Konfrontation (1960). Camouflage (1961) var en art dybhavsekspedition i psyken i et sprængt og sprælsk ekspressionistisk sprog; en ny enkelhed blev introduceret med Amagerdigte (1965) med inspiration fra barndommens ø. Hver af de over 25 samlinger er komponeret over et fælles motiv, der kan være hentet i dagliglivet, mytologien, naturen, samfundsdebatten, bestemte lokaliteter, et leksikon — eller de er båret af en grundstemning.

Dette er en forkortet udgave af Villy Sørensens artikel fra Den Store Danske. Læs hele artiklen her.
 

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!