J.P. Jacobsen

Beskrivelse

Jens Peter Jacobsen (1847-1885) eller J.P. (udtalt I.P.) Jacobsen var en dansk forfatter. Han debuterede i 1872 i Nyt dansk Maanedsskrift med novellen MOGENS, den har siden fået status som en milepæl i dansk litteratur.

J. P. Jacobsen skrev kun to romaner i sit liv, FRU MARIE GRUBBE i 1876 og NIELS LYHNE i 1880. I 1882 samlede han sine noveller i MOGENS OG ANDRE NOVELLER. Hans lille men betydelige lyriske produktion udkom først i bogform efter hans død som DIGTE OG UDKAST i 1886.

J. P. Jacobsen blev født og døde i Thisted. Han regnes i dag for en hovedskikkelse i Det Moderne Gennembrud i Danmark.

Læs mere

Seneste udgivelse

Niels Lyhne

J.P. Jacobsen: Niels Lyhne (udgivet af Jørn Vosmar † og Klaus Nielsen) 

3. udgave

Jens Peter Jacobsen (1847-1885) levede – efter botaniske studier i ungdommen – sit korte liv for sit forfatterskab, der kun omfatter romanerne ”Fru Marie Grubbe”, 1876, og ”Niels Lyhne”, 1880, et bind noveller og et bind efterladte digte. Af disse er ”Niels Lyhne” blevet et af Danmarks mest udbredte bidrag til verdenslitteraturen.
 Man kunne tro, at bogens melankolske antihelt og hans forgæves eller hurtigt strandede forsøg på at gribe livet, digtningen, kærligheden, var bundet til datidens anskuelser og stemninger, men det har vist sig ikke at være tilfældet. 
 

-

et værk i den ambitiøse serie Danske Klassikere, der udgives af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og relanceres af Gyldendal.

Bøger af J.P. Jacobsen

Tilføj til ønskeliste

Digte og udkast

Tilføj til ønskeliste

Mogens og andre noveller

Tilføj til ønskeliste

Niels Lyhne

Tilføj til ønskeliste

Fru Marie Grubbe