Jens Smærup Sørensen

Beskrivelse

Jens Smærup Sørensen er født 1946 i Staun ved Nibe og uddannet cand.phil. i dansk ved Aarhus Universitet.

Sin debut fik Jens Smærup Sørensen med digtsamlingen UDVIKLING TIL FREMTIDEN fra 1971. Forfatterskabet spænder desuden over romaner, noveller og skuespil.

Jens Smærup Sørensens udgivelser tager ofte udgangspunkt i personernes egen bevidsthed, og et centralt tema er katastrofesituationen og dens indhold af såvel fortabelse som frigørelse. Dette gør sig bl.a. gældende i romanen KATASTROFE fra 1989. I romanen mærkes også Jens Smærup Sørensens søgen efter det alment menneskelige, der gemmer sig bag det individuelle.

I 2007 udgav Jens Smærup Sørensen romanen MÆRKEDAGE. Bogen blev en regulær bestseller som både læsere, anmeldere og prisuddelere var begejstrede for. I 2015 udkom romanen FERIEBØRN, der ligeledes begejstrede anmelderne.

Gennem årene er Jens Smærup Sørensen blevet tildelt en lang række priser. Bl.a. har han vundet

Otto Gelsted Prisen (1972), Kritikerprisen (1989), Det Danske Akademis Store Pris (1990), Otto Benzons forfatterlegat (1993), Knud Sønderby Prisen (2003), Albert Dams Mindelegat (2004), Blicher Prisen (2007), De Gyldne Laurbær (2007), Weekendavisens Litteraturpris (2008) og DR Romanprisen (2008). I 1991 blev Jens Smærup Sørensen tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Jens Smærup Sørensen har desuden siddet i Statens Kunstfonds litterære tremands-udvalg, han har været husdramatiker ved Aarhus Teater og er medlem af Det Danske Akademi.

Fotograf: Morten Juhl, 2012

Læs mere

Seneste udgivelse

Feriebørn

Ny roman af Jens Smærup Sørensen - forfatter til bl.a. den prisvindende store romanfortælling Mærkedage (2007).

Feriebørn handler om børn og forældre, om barndommen, som man aldrig slipper fri af, om skæbne, om at finde ud af, hvem man er, og skabe sig et liv.

Arne Beltoft bor på den gård, hvor han voksede op. Sommer efter sommer blev han som barn omgivet ikke alene af de københavnske feriebørn Freya og Thor, men også af et par piger fra nabolaget, Malene og Charlotte, der var stærkt tiltrukket af storbybørnene. Alle er de kommet til at spille en stor rolle i hans liv, som han med støtte i sine dagbogsnotater ser tilbage på og skriver om.

Som medarbejdere, venner og kærester har de været med i det hele. Også når det ellers kunne ligne rene tilfælde, eller et resultat af fikse ideer, at han har opgivet at drive moderne landbrug, og at han er blevet præst, og at han er blevet brugtbilshandler.

Nu har han fået øje på en ny vej i livet, som han er meget opsat på at følge. Men først må han overbevise sine nærmeste, få sine læsere med på den.

 

Bøger af Jens Smærup Sørensen

Vis mere
Tilføj til ønskeliste

Feriebørn

Tilføj til ønskeliste

Hjertet slår og slår

Tilføj til ønskeliste

Phase

Tilføj til ønskeliste

Mærkedage

Tilføj til ønskeliste

Mit danske kød

Tilføj til ønskeliste

Katastrofe

Tilføj til ønskeliste

Et ansigt og en brækket arm

Tilføj til ønskeliste

E som Encyklopædi

Tilføj til ønskeliste

Farer på skolevejen