Jørgen Rosted

Beskrivelse

Jørgen Rosted (1945) er økonom og var fra 1993 til 2001 departementschef i Erhvervsministeriet. Siden har han frem til 2011 været leder af FORA, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Erhvervspolitiske Analyser og medlem af en række bestyrelser. Han arbejdede i Det økonomiske Råd fra 1971 til 1976. Og fra 1976 til 1993 i Finansministeriet, hvor han stod for indførelsen af samfundsøkonomiske modelberegninger. Fra 1988 var han desuden leder af Finansministeriets økonomiske afdeling og en af regeringens økonomiske toprådgivere. I dag er Jørgen Rosted erhvervsrådgiver, skribent, debattør og foredragsholder.

Læs mere

Seneste udgivelse

Hvem har ansvaret?

Peter Loft og Jørgen Rosted ser i denne bog embedsværket efter i sømmene og giver deres bud på, hvorfor der opstår revner og sprækker i systemet, så sager løber løbsk, og ansvaret forsvinder. Forfatterne kortlægger, hvad ministerielle departementschefers arbejde egentlig går ud på. Og de konkluderer kritisk, at departementscheferne har alt for mange kasketter på, som systemet er skruet sammen i øjeblikket.

Loft og Rosted mener, at det i dag ikke (længere) er muligt at løfte alle de opgaver, der er pålagt en departementschef. Og at det går ud over arbejdet i ministerierne! De mener ikke, at ministeren får den bedst mulige hjælp, rådgivning og sparring – og at departementet og styrelserne fungerer efter god forvaltningsskik, når departementschefen er så presset fra alle fronter.

De foreslår, at man bevarer det danske embedsmandssystem, men indfører et hold af fagligt stærke og erfarne rådgivere i alle ministerier, som skal komme og gå med ministeren. Nogle kan være tilknyttet specifikke opgaver, som f.eks. udvikling af ny politik på et særligt område, og andre kan hjælpe ministeren med at forklare og forsvare politikken i offentligheden.

Sidst i bogen viser forfatterne, hvordan de mener, at et sådant rådgiverhold i praksis både kunne forbedre rådgivningen af ministeren og øge departementschefens fokus på administrative opgaver.

Bøger af Jørgen Rosted

Tilføj til ønskeliste

Hvem har ansvaret?