Ib Spang Olsen

Beskrivelse

Ib Spang Olsen

Gyldendal og jeg

Mit samarbejde med Gyldendal tog sin begyndelse i 1954, hvor jeg første gang forsynede en af forlagets bøger med så mange tegninger, at man kunne kalde den ”illustreret”. Det var Friedleben af Erik Knudsen.

Før den tid havde jeg allerede tegnet omslag til ganske mange bøger fra forlaget. Jeg vil skyde på, at blandt de i alt cirka 300 eksempler på denne kunstart, som min bog Mine bogomslag omtaler, er vel halvdelen gjort til Gyldendal.

Den første illustrerede bog blev ikke den sidste; karakteristisk for den titelrække, hvor jeg ikke er med som forfatter, er det varierede i emnerne.

I 1955 kom Nissen flytter med, også i 55 Litteraturbogen; 1957 Historiske Digte; 58 Gyldendals Skolebogskatalog og Lars Peters fødselsdag.

Jeg vil ikke trætte med flere kronologier, men samarbejdet blev jo tættere, da jeg kom ind på også at levere teksten, eller rettere sagt, gøre bogen til en helhed af billeder og tekst: børnebøger af egen avl.

At omgås egne børn gør os alle til digtere; de spørgende øjne ved sengetid fremelsker – eller fremtvinger – inspirationen.

Der i halvtredserne var der endnu ikke, som senere, grøde i børnelitteraturen. Bøgerne var få og dyre. For mit vedkommende fik jeg hjælp af den gamle ide fra Familie-Journalen – at opdele midterarket i små sider, så det kunne tages ud, foldes og opskæres til en selvstændig lille bog.

Læserne tog imod tilbuddet, rev ud og foldede og havde så en børnebog til den tiltalende pris af 0 kroner.

Jeg begyndte i Social Demokratens søndagstillæg Hjemmets Søndag med Det lille Lokomotiv og fortsatte med Mosekonens Bryg i Politikens Magasinet og flere andre titler, ligesom også kolleger lavede foldebøger. De små bøger var jo mildt sagt ikke solide, men udfyldte vist en rolle, før de opdateredes til solide bøger.

Efter nogen omflakken er de fleste af disse foldebøger endt i den solide base Gyldendal.

Baggrunden for min virksomhed i halvtredserne, hvor flere børnebøger kom, var en blanding af aktiviteter, der nok var centreret i Høsterkøb i en dejlig have og med to dejlige børn, men også var i Bernadotteskolen, hvor jeg tiåret igennem underviste; i de første 4 år som klasselærer med forældremøder og omfattende deltagelse i skolens opbygning. Samtidig var jeg som den eneste, der tegnede til både Hjemmets Søndag og Magasinet, stærkt beskæftiget med at illustrere noveller for voksne. Og at cykle, vi fik først lejlighed til at køre bil i 1958.

Skønt jeg er med på, at min titel er illustrator, har jeg dog lavet mine fleste billeder og skitser uden tanke på tekst: Naturen, mennesker og især små børn har været mine foretrukne grafiske beskæftigelser.

I den sammenhæng vil jeg nævne de grafiske metoder, jeg har udviklet her i landet, zinkografi og direkte kopi/heliografi.

Foto: Gregers Nielsen

Læs mere

Seneste udgivelse

De syv første år

Revideret og opdateret udgave.

Hvordan kom din pige til verden. Var hun stor, lille, tyk, rødhåret eller total skaldet? Ib Spang Olsens klassiker giver dig mulighed for at skrive og indsætte tekster og fotos fra hendes første syv år. Den første tand? Av! 2-års fødselsdagen med lagkage? Yes! en "fylde-ud-bog" af den gammeldags med gode slags, som forældre kan hygge sig med, og som pigen en gang vil elske.