Henrik Nordbrandt

Henrik Nordbrandt
Del

Henrik Nordbrandt, f. 1945, er dansk forfatter.

Født på Frederiksberg. Nordbrandt blev student 1964 fra Skt. Jørgens gymnasium i Kbh. Fra 1965 har han studeret forskellige fag ved Kbh.s universitet – fortrinsvis ved selvstudium. Fra 1966 sinologi, fra 1969 tyrkisk, og fra 1975 arabisk. Han har foretaget en lang række rejser til middelhavslandene hvor han har opholdt sig i korte og lange perioder siden sin første rejse til Grækenland i 1967. De foretrukne rejse- og opholdsmål har udover de græske øer været Tyrkiet, Cypern, Marokko og Israel. 1977 besøgte han USA.

Han har været litteraturanmelder ved dagbladet Aktuelt, har skrevet kronikker til bl.a. Politiken og Weekendavisen og har lavet radioprogrammer fra Tyrkiet og Grækenland for Danmarks Radio.

Nordbrandt debuterede som forfatter i 1966 med den bemærkelsesværdige samling Digte. Det var en selvstændig modernistisk poesi som han fulgte op, yderligere forfinet, i næste års samling, Miniaturer. Disse første samlinger bærer præg af en vis dekadence, som senere opløses. 1969 udkom digtsamlingen Syvsoverne der lægger op til hans rige produktion i halvfjerdserne. Hans tema bliver en paradoksal oplevelse af fravær i nærværet. Et digt hedder "Sørgmodigt digt i anledning af hendes bortnærværelse". Hans poesi er mystisk og enkel på samme tid, i en lysende, forunderlig versteknik.

1972 udkom samlingen Omgivelser, og 1974 en samling med titlen Opbrud og ankomster. Sammen med de to følgende, Ode til blæksprutten, 1975, og Glas, 1976 danner den en hel middelhavstrilogi, hvor græske øer og tyrkiske landskaber udgør digtenes kulisser. De enkelte digte er fulde af nærvær, af sansninger og eksotiske billeder, men det er hele tiden fraværet det drejer sig om. De er således ikke rejsedigte i traditionel forstand, men de farves af stederne, også i deres filosofi. 1977 udkom Istid, og den lille, men vigtige bog Guds hus. 1979 fulgte samlingen Spøgelseslege, og 1980 Forsvar for vinden under døren. I de senere bøger slår en voldsom pessimisme igennem, men digtenes skønhed bliver ikke mindre.

Foruden de her nævnte digtsamlinger er der udkommet to udvalg af Nordbrandts poesi: Rosen fra Lesbos, 1979, og Udvalgte digte, 1981. Nordbrandt har udgivet bøger i samarbejde med bildende kunstnere, bl.a. Jørgen Boberg (Sangen om den fortryllede skov, 1967, og Necropolis, 1977), Peter Brandes (Aphrodisias, 1977) og Peter Hentze (Gratiernes befrielsesfront, 1979), ligesom Forsvar for vinden under døren er resultatet af et samarbejde med Ejler Bille. I Breve fra en ottoman, 1978 har han samlet en række artikler og essays om sine oplevelser i Grækenland og Tyrkiet. Fra tyrkisk har han udvalgt og oversat en samling Historier om Hodja, 1973.

I 2003 udkom erindringsbogen Døden fra Lübeck.

Nordbrandt er blevet belønnet med flere litterære priser. Som den første i sin generation modtog han Det danske akademis store pris 1980.

 Fotograf: Robin Skjoldborg, 2012

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!