Henning Haack

Henning Haack
Del

SIDSTE NYT OM DEN RUSSISKE METEORIT

Den 15 februar 2013 blev en by i nærheden af Ural bjergene ramt af en voldsom trykbølge forårsaget af en usædvanlig kraftig ildkugle. Begivenheder af denne størrelsesorden finder kun sted ca. en gang per århundrede. Utroligt nok passeredes Jorden samme dag af den største asteroide der nogen sinde er set så tæt på Jorden. Historien udvikler sig hele tiden. Allerede nu kan vi dog sige at nedslaget udløstes af en kollision i asteroidebæltet for ikke mindre end 470 millioner år siden. Du kan se det sidste nye i sagen her:

http://snm.ku.dk/SNMnyheder/chelaybinsk_meteor/

Kollisionen i asteroidebæltet og meteornedslag af den type der fandt sted i Rusland kan man iøvrigt også læse meget mere om i Bogen "Meteoritter"

Henning Haack er født i Jyllinge i 1961. Han tog en studentereksamen på Roskilde Katedralskole, hvor en meget inspirerende fysiklærer fik vækket den interesse for Naturvidenskab, som han har forfulgt lige siden. Samtidig har han altid været glad for at færdes i naturen – ikke mindst i de polare områder. Han valgte derfor at læse geofysik – et fag hvor en lettere nørdet interesse for matematik og fysik, kan kombineres med feltarbejde i fjerne egne.

Henning Haack blev uddannet som geofysiker fra Københavns Universitet. Alligevel har han aldrig arbejdet som almindelig geofysiker. Tilfældet ville at en forsker stak ham en meteorit i hånden, da han skulle vælge emne til sin afsluttende specialeopgave – og lige siden har meteoritter fyldt meget i hans liv.

Efter endt uddannelse i København var han tre år på University of Hawaii, tre år på Odense Universitet og to år på Danmarks Tekniske Universitet, inden han blev ansat som ansvarlig for den danske meteoritsamling på Geologisk Museum, Københavns Universitet i 1998.

Efter at have boet 12 forskellige steder i løbet af de 8 år med midlertidige ansættelser bor han i dag landsbyen Slagslunde med sin kone og to drenge.

Henning Haack har søgt efter meteoritter i nogen af klodens mest utilgængelige egne. I 1999-2000 var han 2 måneder på Antarktis, som deltager i en Amerikansk ledet ekspedition til Queen Alexandra Range ca. 500 km fra Sydpolen. I 2004 var han på indlandsisen i NØ-Grønland for at undersøge om Grønland kunne byde på lige så mange meteoritter som Antarktis. I 2009 var han på Lolland for at søge efter flere stumper af en helt enestående meteorit, der faldt SV for Maribo i januar 2009. Endelig var han i Thuleområdet i foråret 2012 for at søge efter flere af de store Cape York jern-meteoritter, der har været kendt i området i århundreder.

Når han ikke er på meteoritjagt bruger han sin tid på finde ud af hvad disse sten fra tidernes oprindelse kan fortælle os om hvordan vores Solsystem opstod  - og gradvist udviklede sig til det eneste kendte Solsystem, hvor livet også trives. Vi ved stadig ikke om der findes andre Solsystemer med liv – men hvis vi vil finde ud af om vi er enestående må vi først finde ud af hvordan vi selv blev til.

Man kan sige at vores skabelsesberetning er dokumenteret i meteoritterne. Meteoritterne indeholder store mængder oplysninger om hvornår og hvordan Solsystemet opstod. Det er desværre ikke let at læse teksten – den er skrevet i det sprog vi kalder geologi. Jo bedre vi bliver til at beherske sproget jo mere kan vi læse ud af meteoritterne – og alle andre sten fra vores fortid. På den måde er det lykkedes os at tegne et billede af hvordan vi blev til. Det er dog stadig mange huller og fejl i vores beretning – derfor arbejder vi målrettet på at forbedre den.

Henning Haack holder mange foredrag om meteoritter og Solsystemets udforskning. Samtidigt er han ofte i TV og radio, ikke mindst når der er faldet noget ned fra rummet eller en asteroide er suset tæt forbi Jorden.

Hvis du vil vide mere om disse sjældne sten og den historie, de kan fortælle, kan du læse om det i bogen ”Meteoritter” hvor Henning Haack har oversat geologien til et mere tilgængeligt sprog - Dansk.

 

Af samme forfatter
Din kommentar 
Du skal være logget ind for at kommentere. Log ind her
Send kommentar
Alle kommentarer (0)

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!