Harald Voetmann

Beskrivelse

Harald Voetmann, født 1978, er uddannet på Forfatterskolen 1997-99 og medredaktør på tidsskriftet ILDFISKEN. Derudover har Harald Voetmann taget grunduddannelsen i latin på Københavns Universitet 2003-2006. Interessen for antikkens tankegods i kollision med nutidens rationalitet er karakteristisk for Harald Voetmanns bøger.

Harald Voetmann debuterede i 2000 som forfatter med kortprosasamlingen KAPRICER. Sit kunstneriske gennembrud fik han med den anmelderroste novellesamling TEUTOBURGER fra 2005.

I 2010 udgav Harald Voetmann sin første roman, VÅGEN, der handler om den romerske naturhistoriker Plineus den Ældre. VÅGEN blev både nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og Montanas Litteraturpris. Bogen var desuden den første i Harald Voetmanns trilogi af selvstændige historiske romaner, der i øvrigt tæller Tycho Brahe-fortællingen ALT UNDER MÅNEN fra 2014 og SYNER OG FRISTELSER fra 2015. Trilogien er et overlegent eksempel på Harald Voetmanns eminente blik for det afskyelige og latterlige i mennesket, som på trods af alle anstrengelser er aldeles ude af kontrol.

I 2008 modtog Harald Voetmann Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.

Foto: Johanne Thorup Dalgaard, 2014

Læs mere

Seneste udgivelse

Sulpicia

Sulpicia er den eneste romerske kvindelige digter fra klassisk tid, der er bevaret hele digte af. Hendes digte er kærlighedselegier fra sidste tredjedel af 1. årh. f.v.t., kejser Augustus’ tid. Måske. Man kender kun til Sulpicias mulige eksistens igennem digtene, og de er bevaret i et appendiks til den mandlige digter Tibuls værk. Ifølge den gængse teori, var Sulpicia en ung kvinde fra en rig patricierslægt med nære forbindelser til kejseren og til alle den romerske guldalders berømte digtere.

I SULPICIA – EN ROMERSK DIGTER oversætter Harald Voetmann de bevarede digte, der tilskrives Sulpicia, og forsøger i sine kommentarer at åbne veje for læsningen, bl.a. at se hendes digte som udtryk for forskellige tilgange til at give plads i kærlighedselegien til en særegen kvindelig stemme. Mange af vejene er blindgyder, for Sulpicias digte fører nemt læseren ud i et vildnis af gætværk og spekulationer. Men alt i alt giver digtene og læsningerne en tilgang til de måder, man kunne - og ikke kunne - være kvinde på i et mandsdomineret samfund som det romerske.

Bøger af Harald Voetmann

Tilføj til ønskeliste

Sulpicia

Tilføj til ønskeliste

Syner og fristelser

Tilføj til ønskeliste

Alt under månen

Tilføj til ønskeliste

Kødet letter

Tilføj til ønskeliste

Vågen

Tilføj til ønskeliste

En alt andet end proper tilstand