Anders Bjørn Hansen

Anders Bjørn Hansen
Del

Anders Bjørn Hansen, f. 09.04.1970, er uddannet historiker fra Københavns Univerisitet og har siden 2000 arbejdet i udenrigstjensten. Han har tidligere beskæftiget sig med moderne indisk historie med fokus på Indiens og Pakistans dannelse i 1947 og med folkedrabsforskning. Han har bl.a. skrevet bogen 'Partition and Genocide: Manifestation of Violence in Punjab 1937-47' (2002) samt flere akademiske artikler om dette emne og om forholdet mellem Indien og Pakistan.

Ideen til bogen 'Breve til Anders. En fortælling om danske sømænd i krig 1939-45' (2012) tog sin begyndelse, da hans farfar for år tilbage overdrog ham et familieklenodie: de breve hans storebror, Anders Hansen, havde skrevet til sin kone om sine oplevelser under Anden Verdenskrig.

Anders, som forfatteren er opkald efter, og hvis skæbne har haft en særlig plads under hans opvækst, sejlede i britisk tjeneste 1940-1945 om bord ØK-skibet Panama som andenstyrmand. Anders' fortælling rummer den større historie om krigssejlernes vilkår og forhold, som forfatteren her fortæller med afsæt i brevene til Inger.

Som ægte rejsekildringer har Anders' breve, bevæget sig med forfatteren rundt i Danmark og verden i de år han har arbejdet med bogen.

Anders Bjørn Hansen har boet i Indien og læst på Jawaharlal Nehru University i New Delhi. Som diplomat været udsendt til Iran og Israel.  

breve fra anders
  • Anders og Inger, fotograferet hjemme hos Anders's forældre i Slagelse. Billedet er formentlig fra 1938, før de begivenheder tog fart, der for altid skulle skille dem.

  • Anders Hansen i søofficersuniform. Billedet er taget i 1937. Some flere andre officerer i handelsflåden gjorde han tjenste som reserveofficer i søværnet. Anders var dybt forankret i det danske og nordiske, men samtidig udstyret med både stor nysgerrihed og udsyn mod verden.

  • En tysk ubåd. Hvad søfolk og skibe frygtede mest.

  • Anders modtog i alt seks medaljer. Han nåede ikke selv at få dem, det blev Inger, der modtog dem på hans vegne efter krigen. Det var udmærkelser for sejlads på næsten alle centrale frontlinjer til søs. I noten fra den britiske transportminister fremgik, hvordan man delte sorgen over, at Anders ikke selv var i live til at modtage sin hærder.

Artiklen i Jyllands Posten
Din kommentar 
Du skal være logget ind for at kommentere. Log ind her
Send kommentar
Alle kommentarer (3)
Vagn Noach
28. december 2012

Kære Anders Bjørn Hansen
Jeg har lige læst din bog om Anders med stor taknemmelihed. Min far var maskinmester og sejlede med Lars Kruse fra rederiet Vendila. Han blev krigssejler og omkom i december 1943. Han skrev også mange breve til min mor der blev deponeret og sendt hjem efter krigen. Disse breve 2 fulde A4 mapper har jeg i eftersommeren 2012 afleveret til Søfartsmuseet i Helsingør idet jeg tænkte at det var det bedste sted at få dem opbevaret. Jeg kan genkende meget fra disse breve i din bog.

Vagn Noach
28. december 2012

Anders B Hansen
30. september 2012

Det er en fremragenede bog!

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!