Amos Oz

Beskrivelse

Amos Oz, født 1939, er en af de mest originale og omstridte forfattere i nyere israelsk litteratur og tillige litteraturprofessor, journalist og fredsaktivist.

Amos Oz debuterede i 1965 med novellesamlingen SJAKALERNES LAND, der ligesom romanen fra 1966 ANDETSTEDS, MÅSKE udspiller sig i kibbutzomgivelser, mens hans internationale gennembrud, MIN MICHAEL fra 1968 (filmatiseret 1977), foregår i Jerusalem. De to steder, kibbutzen og Jerusalem, repræsenterer de vigtigste brændpunkter i Oz' litterære univers. Han voksede op i Jerusalem, som barn af jødiske indvandrere fra Østeuropa og flyttede i kibbutz som 14-årig, i protest mod sin konservative familie. Oz' mor begik selvmord da han var 12, og denne begivenhed er omdrejningspunktet for hans selvbiografi, EN FORTÆLLING OM KÆRLIGHED OG MØRKE fra 2005.

Et centralt tema i forfatterskabet er den skjulte verden af voldsomme, ubevidste drifter og frygt, der befinder sig nær eller lige inden for den civiliserede verden, som en bestandig trussel mod det tilsyneladende rolige og stabile hverdagsliv.

I 1998 blev Oz tildelt Israels mest prestigiøse pris, Israel Prize for Literature. I 2005 blev han tildelt Goethe Cultural Award, som uddeles af den tyske by Frankfurt am Main, og tidligere er tildelt personer som Sigmund Freud og Thomas Mann. Hans værker er i dag oversat til over 30 forskellige sprog.

Læs mere

Seneste udgivelse

Mellem venner

Vi er sidst i 1950’erne. I den israelske kibbutz Yekhat forsøger mennesker med vidt forskellige skæbner og forudsætninger at leve sammen. Blandt dem er gartneren Provizor, der omhyggeligt følger med i alverdens ulykker og katastrofer, og mens kibbutzen bliver frodig hans kyndige hænder, rammer en enkelt berøring ham selv som et lyn. Der er ulykkelige Osnat, som skriver omsorgsfulde breve til Ariella, der har snuppet hendes mand. Og smeden Roni, som en aften sætter hælene i og tager sin lille søn hjem fra børnehuset.

Det er historier om kærlighed, drømme, misundelse og længsel – og om ensomhed, på et sted, hvor fælleskabet er dagsordnen, og ingen burde føle sig ensom.
 

Bøger af Amos Oz

Tilføj til ønskeliste

Mellem venner

Tilføj til ønskeliste

Scener fra en landsby

Tilføj til ønskeliste

Vers om livet og døden

Tilføj til ønskeliste

Min Michael