Amos Oz

Amos Oz
Del

Amos Oz, f. 1939, er en af de mest originale og omstridte forfattere i nyere israelsk litteratur og tillige litteraturprofessor, journalist og fredsaktivist.

Amos Oz debuterede med novellesamlingen Sjakalernes land (1965), der ligesom romanen Andetsteds, måske (1966) udspiller sig i kibbutzomgivelser, mens hans internationale gennembrud, Min Michael (1968, filmatiseret 1977), foregår i Jerusalem. De to steder, kibbutzen og Jerusalem, repræsenterer de vigtigste brændpunkter i Oz' litterære univers. Han voksede op i Jerusalem, som barn af jødiske indvandrere fra Østeuropa og flyttede i kibbutz som 14-årig, i protest mod sin konservative familie. Oz' mor begik selvmord da han var 12, og denne begivenhed er omdrejningspunktet for hans selvbiografi, En fortælling om kærlighed og mørke fra 2005.

Et centralt tema i forfatterskabet er den skjulte verden af voldsomme, ubevidste drifter og frygt, der befinder sig nær eller lige inden for den civiliserede verden, som en bestandig trussel mod det tilsyneladende rolige og stabile hverdagsliv. Denne spænding mellem det normale og det patologiske findes bl.a. i Min Michael, hvor vanviddets kræfter får politisk indhold i form af den kvindelige fortællers selvdestruktion pga. en hallucinatorisk frygt for de arabiske "terroristtvillinger", hun voksede op med.

Temaet videreudvikles bl.a. i Røre ved vandet, røre ved vinden (1973) og Det onde råds bjerg (1976). Oz' optagethed af antisemitisme som en dæmonisk kraft udmøntede sig i den moralske allegori Indtil døden (1971) om en bande korsfarere på vej mod at erobre Jerusalem, besatte af et modbydeligt had til "jøden".

I 1998 blev Oz tildelt Israels mest prestigiøse pris, "Israel Prize for Literature". I 2005 blev han tildelt "Goethe Cultural Award", som uddeles af den tyske by Frankfurt am Main, og tidligere er tildelt personer som Sigmund Freud og Thomas Mann.

Oz har skrevet 18 romaner, senest Scener fra en landsby, og omkring 450 artikler og essays. Hans værker er i dag oversat til over 30 forskellige sprog.

 

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!