En skole i vold

Therkel Stræde, Dennis Larsen

Danskere, som i 1942 og 1943 meldte sig til det nazistiske Frikorps Danmark, kom først til rekrutuddannelse, derefter til fronten. Rekruttiden tilbragte de i "Waldlager", en SS-militærbase i Bobruisk (Hviderusland). Her blev de oplært til at kæmpe i Henrich Himmlers Waffen-SS side om side med værnemagten på Østfronten.

 

I krigen mod Sovjetunionen gjaldt det for tyskerne om at tilintetgøre den "jødiske bolsjevisme". I den "skæbnekamp" (Adolf Hitler) gjaldt folkerettens og krigens love ikke. Jøderne skulle udryddes, andre civile behandles med hensynsløshed, modstand fra partisaner og andre slås ned med hårdeste hånd. I alle tysk-besatte dele af Sovjetunionen bredte der sig et voldsherredømme uden sidestykke i historien.

 

Frikorps Danmark befandt sig midt i dette regime af vold og folkedrab – og deltog aktivt. Rekrutternes oplæring inkluderede "kamp mod partisaner", som primært bestod i blodige straffeaktioner imod civilbefolkningen. I "Waldlager" deltog danske frikorpsmænd i driften af en slavearbejdslejr og var med til at dræbe de jøder, som ikke længere var i stand til at arbejde: af 1.500 fanger omkom mere end 1.400 på under et år. I bogen dokumenterer Dennis Larsen og Therkel Stræde danskernes andel i de ofte ubeskriveligt brutale forbrydelser.

 

For at forstå, hvordan unge danske frivillige - nazister og andre - kunne involvere sig i så hæmningsløs voldsudøvelse, må man se på den større sammenhæng: hvad var det for et miljø, de kom til i "østområderne"? Therkel Stræde og Dennis Larsen beskriver i bogen usminket den politik, som udgør forståelsesrammen for frikorpsfolkenes virke og indskoling i den "voldskultur", som gennemsyrede det tyske herredømme i de besatte sovjet-områder.

 

Priser på En skole i vold

Udgave
Format
Udgivelsesdato
Flere oplysninger
Pris
Udgave 1
Hæftet
10.10.2014
349,95
En skole i vold

Fakta om bogen

TypeHæftet
ISBN9788702111576
Udgave1
Udgivet10.10.2014
Sider392
Oversætter-
Illustrator-
OmslaggrafikerSven Reiner Johansen
Pressen skrev
 • Årtiers vigtigste historiebog. [...] forskning og fortælling på et højt internationalt niveau.

  Bent Blüdnikow, Berlingske, 6 stjerner

 • [...] en yderst detaljeret og værdifuld beskrivelse af et sted og en tid, hvor ingen konventioner eller almene menneskesyn var gældende.

  Poul-Erik Thomsen, JydskeVestkysten, fire stjerner

 • Den lille historie om Bobruisk udfoldes og forbindes overbevisende med den store om nazisternes folkedrab.

  Claus Bundgård Christensen, Weekendavisen

 • Bogens gennemgang af det tyske besættelsesregime i østområderne i almindelighed og besættelsesregimet i Bobruisk i særdeleshed skal fremhæves. Her er der tale om en fremragende fremstilling, hvor detaljerigdom, overblik og perspektivering går op i en højere enhed.

  Palle Andersen, Historie-online.dk

 • Frikorps Danmarks krigsforbrydelser [...] dokumenteres, enten i kraft af beviser eller overbevisende indicier. Dette er bogens store kvalitet og berettigelse i stakken af bøger om Danmark under Anden Verdenskrig.

  Per Storm Madsen, Fyens Stiftstidende, 5 stjerner

 • Nu er det dokumenteret, at danske frivillige faktisk deltog i krigsforbrydelser. [...] Så, desværre, danskere. Vi var ikke værre end de andre, men heller ikke bedre.

  Per Pilekjær, Nordjyske, 5 stjerner

Artikler (0)

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!