Dødsdømt

Flemming Helweg-Larsen

Flemming Helweg-Larsen var frivillig i SS - ikke som frontsoldat, men som Kriegsberichter, altså krigskorrespondent. Han blev som den første dansker efter krigen henrettet den 5. januar 1946, ikke for sin "indsats" på Østfronten, men som en del af det trekløver, der myrdede redaktør Clemmensen, det mord, som SS'eren Søren Kam også blev tiltalt for - og som Søren Fauli lavede en film om for to år siden, Min morfars morder.

Da Flemming Helweg-Larsen sad i Vestre Fængsel under retssagen imod ham, skrev han sin beretning om sin tid på Østfronten, drabet på redaktør Clemmensen og retssagen imod ham. Denne beretning er spektakulær af flere årsager:

  • Han den første, der blev henrettet i retsopgøret efter 2. Verdenskrig - efter mange og lange diskussioner i Højesteret, for hvis han kunne henrettes for et enkelt mord, der muligvis var et affektmord, hvordan ville retsopgøret så ikke udvikle sig? Sagen var altså fra første færd stærkt kontroversiel.
  • Fordi han som krigskorrespondent kom rundt overalt på Østfronten fra den finske vinter til Stalingrad osv., og kan berette om dette så man får et levende indtryk af krigen.
  • Fordi han var en trænet forfatter - og bogen derfor er velskrevet.
  • Fordi vi får beretningen om Clemmensens drab.
  • Fordi vi her hører om retsopgøret fra tabernes side.
  • Fordi dette manuskript har ligget gemt hos familien og aldrig har været offentliggjort før - heller ikke i bidder.

En beretning som denne er forståeligt nok et forsvarsskrift, Flemming Helweg-Larsen underspiller sin egen skyld, og specielt hans beretning om tiden efter 5. maj 1945 er stærkt apologetisk og aggressiv. Derfor er bogen udstyret med to forord og et noteapparat ved:

  • Professor i retshistorie Ditlev Tamm der gennemgår retssagen imod FHL og kommer med en del nyt stof, han ikke kunne publicere i sin egen bog om Retsopgøret, da materialet dengang var klassificeret. Det drejer sig om diskussionerne i Højesteret om dødsstraf. FHL's sag ville jo - som den første - give præcedens. Og der var langtfra enighed dommerne imellem. Hans forord bliver altså både en gennemgang af den specifikke sag, en diskussion om Retsopgøret generelt og ikke mindst dødsstraf i det hele taget.
  • Historiker og leder af Frøslevlejren Henrik Skov Kristensen der gennemgår den historiske baggrund for beretningen (Frikorps Danmark osv.) og laver noter til bogen, så man kan skelne løgn fra sandhed.

Priser på Dødsdømt

Udgave
Format
Udgivelsesdato
Flere oplysninger
Pris
Udgave 1
Hæftet
18.09.2008
299,00
Dødsdømt

Fakta om bogen

TypeHæftet
ISBN9788702063806
Udgave1
Udgivet18.09.2008
Sider312
Oversætter-
Illustrator-
OmslaggrafikerSven Reiner Johansen
Artikler (0)

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!