Bedøm ved at klikke på stjernerne
1 Kommentarer

Caribou Island

David Vann

“Caribou Island”, David Vanns debutroman, følger et ægteskabs ødelæggende opløsning midt i Alaskas ubarmhjertige natur. På en lille ø i en gletsjersø i Alaska har det midaldrende ægtepar Gary og Irene besluttet sig for endelig at udleve Garys livsdrøm: at bygge en hytte på Caribou Island. De bygger den selv, uden rådgivning eller en plan, i godt vejr og i hård kuling, syge og raske, og de straffer hinanden hele vejen igennem. Irene, der stadig lider under oplevelsen af at blive forladt af en mor, der begik selvmord, vil ikke se Gary som det, han er – en håbløs drømmer. Og Gary, der er drevet af tredive års skuffelse og fortrydelse, vil ikke se projektets vanvid og endnu et nederlag i øjnene. Resultatet er en mere og mere desperat kamp for at få hytten færdig, inden vinteren for alvor sætter ind, og for at opretholde illusionen om et ægteskab i samklang og en fremtid med færre skuffelser, end fortiden har budt på.

 

Inde på fastlandet følger børnene Rhoda og Mark forældrenes forsøg på at udleve en drøm, der mere og mere ligner et mareridtskatalog over alt det, der er galt i den dysfunktionelle familie. Alle drømmer de om et bedre liv, og alle forsøger de at flygte fra en kontinuerlig strøm af nederlag: Gary og Irene ved at lægge afstand til civilisationen og hinanden, Rhoda ved manisk at kaste sig over planlægningen af et romantisk bryllup på Hawaii med sin kæreste, der har travlt med andre kvinder, og Mark ved at ryge så meget hjemmedyrket pot, at stort set ingenting trænger ind hos ham.

 

Priser på Caribou Island

Udgave
Format
Udgivelsesdato
Flere oplysninger
Pris
Udgave 1
Hæftet
28.04.2011
-
Caribou Island

Fakta om bogen

TypeHæftet
ISBN9788702098419
Udgave1
Udgivet28.04.2011
Sider304
OversætterKristian Bang Foss
Illustrator-
OmslaggrafikerAlette Bertelsen
Udgave 1
Andet
21.11.2012
-
Caribou Island

Fakta om bogen

TypeAndet
ISBN9788702143294
Udgave1
Udgivet21.11.2012
Sider-
OversætterKristian Bang Foss
Illustrator-
OmslaggrafikerAlette Bertelsen
Pressen skrev
  • En roman, hvis figurer er lige så levende og interessante som forfatterens stærke beskrivelser af Alaskas uforstyrrede, kolde og smukke natur.

    Tonny Vorm, Information

  • Det er en forrygende bog (...) en læseoplevelse ud over det sædvanlige.
    Den er skrevet med et sensibelt og præcist registrerende blik for menneskers vaner og uvaner.

    * * * * * Peter Christensen, Politiken

Din kommentar 
Du skal være logget ind for at kommentere. Log ind her
Send kommentar
Alle kommentarer (1)
Johan Lau
15. juli 2011

Det er ikke de varme farver, der fremhæver omslaget af David Vanns debutroman Caribou Island fra 2011. Tværtimod aftegner de kolde isblå sten og de ildevarslende mørke skyer facaden af en bog, hvis indhold er ligeså brutalt som den alaskanske natur, hvor romanen udspiller sig. I det golde og rå landskab bor ægteparret Gary og Irene, den voksne datter Rhoda med sin ældre kæreste Jim og sønnen Mark, hvis væsen er så omtåget af marihuana, at han er utilgængelig for læseren såvel som resten af familien. Til gengæld bliver der ikke lagt fingre imellem, når det kommer til resten af familien, hvis følelseskatalog af fortrydelse, fejltagelse, bebrejdelse, svigt, paranoia og smerte får én til sætte pris på egne oplevelser af moderate familiestridigheder.

Irene og Garys projekt består meget symbolsk i at bygge en hytte på den isolerede ø Caribou Island uden forberedelse eller organisation – et projekt, der langsomt kommer til at repræsentere muligheden for at lukke hullerne i deres eget ægteskab. At byggeprojektet er en dødssejler fra starten kommer ikke som nogen overraskelse, og det truende nederlag bliver blot katalysatoren for flere dårligdomme. Datterens forhold til Jim er øjensynligt i mindre fare end forældrenes, men advarselstegnene lader ikke vente på sig, og det varer ikke længe, før man kan stille spørgsmålstegn ved Jims interesser i Rhodas planer om forlovelse og ægteskab.

Lad det være sagt med det samme: Caribou Island er ikke behagelig læsning - men for hulen hvor er det godt! David Vanns største bedrift er den måde, hvorpå han kompromisløst og dissekerende udpensler de følelsesmæssige kratere af fortrydelse og usikkerhed, der stikker så dybt at mørket til sidst omkranser alle romanens karakterer. Vanns insisterende kompromisløshed er lige så gennemrå som Alaskas landskab, der afromantiseres totalt i romanens tjeneste, hvis brutalitet tydeligvis afspejles i den dystre natur.

Caribou Island er et anbefalelsesværdigt stykke litteratur, hvis psykologiske dybde og prægnante sprog giver en fremragende og rystende oplevelse af menneskelige relationers skyggesider.

Artikler (0)

Log ind

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
Password

Opret profil

Få mulighed for at kommentere på bøger.
Brugernavn
E-mail
Password

Glemt password

Indtast din e-mail, og vi sender dine info.

Slet profil

Indtast din e-mail.
E-mail

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast din e-mail-adresse for at tilmelde dig nyhedsbrevet.
E-mail

Forlaget Gyldendal – hvor forfatterne er

Gyldendal.dk

g.dk – Gyldendals internetboghandel
- er nedlagt pr. 1. maj 2013.

Nu er du på forlaget Gyldendals hjemmeside.

Her kan du læse om bøger, se film om litteratur, anmelde og komme i dialog med forfatterne.

Vi håber, at du finder den bog, du leder efter.

Velkommen til!